|
|
- (bkz. pikap)...
- çift plak çalar sistemi. her 2 oynatıcısına konulan plakları eş zamanlı olarak, dj'in belirlediği karıştırma oranıyla hatasız ve prüzsüz olarak işleyebilir. house dj'lerin yeni oyuncağı diyebiliriz.
gezegenimizde turntable denince akla gelen ilk isim dj qbert'tir.
ps : bir kaç bin dolardan başlayan fiyatları ile bizlerin erişiminden uzaktırlar.
- bazı kendini bilmezler tarafından zaman zaman bir müzik enstrümanı gibi gösterilmeye çalışılmış, bunu kullanan ve adı da dj olan kitle sürükleyicelerine de müzisyen etiketi yapıştırılmaya çalışılmıştır. benim dedemde 3 pikap vardı benim dedem 0.5 djdir kardeşim. dj, clubber, trance ve house gibi şey*lere müzik ve müzisyen dendiği sürece tartışma çıkması muhtemeldir. zira adamı allah çarpar, o çarpmazsa mike portnoy çarpar, john petrucci çarpar. sadece distortion pedalı ve distortion tonu ile gitar teline vuran bir adam ne kadar müzisyense, scratch yapan da ancak o kadar müzisyendir. nedense inanılmaz bir her bir s.ke saygı gösterelim furyasıdır gidiyor. hayır arkadaşım sevmiyorum, saygı duymuyorum, vıçı vıçı yapan adamla da ölesiye kafa bulurum.
ps: evet müzisyenlik ulaşılması zor ve yüksek bir mertebedir, aksini iddia edenler ismail yklardan yakınmasınlar sakın. devlet sanatçılığı aynı zorlukta elde edilmez ama. isterseniz limp bizkit'i falan osmaniye'nin kurtuluşuna çağırabilirsiniz.
- genelde house, electronic, hip hop, rap şarkılarında akıcılığı sağlayan, kalabalığın nabzına göre şerbeti veren, gerektiğinde sakin, gerektiğinde gaz scratchler ile insanın göbeğini yerinden eden titreşimleri verebilen aygıt.
ilim ilim bilmekdür deyip, işinin ehli bir dj'e verildiğinde bu müzik kutuları, geçin karşısına dinleyin. nasıl ki metal müzikte bateri götürüyorsa tempoyu;
sözleri ve imajıyla bütün, rap tarzında da, scratchler göze batar ve dinlenilebilirliğin** artmasına katkıda bulunur, şarkıyı sürükler nihayetinde.
ayrıca rapçiler de müzisyendir. müzisyenlik o kadar zor elde edilen bir ünvan değil; kimse devlet sanatçısı olduklarını söylemedi, fırtına kopartmaya gerek yok yani.
ps : ha ben mike portnoy'u, john petrucci'yi her zaman qbert'e, davy dmx'e veya mixmaster mike'a tercih ederim, o ayrı. **. unutmadan, bu da kişisel giri, di mi benjamin?
- vuci vuci aleti.
- gayet güzel bir nesnedir. başında sağlam bir adam durduğunda gayet başarılı müzikler de çıkarılabilir. müzik yapmakla plak çalmak arasında fark vardır. turntable a her plak koyana tabiki müzisyen denemez. ama tam gaz bir back to back in de hakkı verilmelidir örneğin. bu turntable denen nesne, kulüplerden ziyade ev ortamlarında daha bir hoş gelir insana, daha bir gazlandırır.
- genelde kulüplerde gördüğümüz dj'ler tarafından kullanılanı sadece şarkıların temposunu (bkz: bpm) ayarlamak ve şarkılar arasındaki geçişleri estetik şekilde yapmaya yararken, turntablistler 2 pikap yardımıyla sanatsal değeri yüksek tınılar ortaya koyabilmektedir. turntablism akımını türkiye'ye getiren isim dj mic check'tir. (bkz: sagopa kajmer)
- incubus adlı grup tarafından müthiş bir şekilde kullanılmış ve kullanılmakta olan, senkronize işletilen plak sistemi.
- (bkz: turntable bir enstrüman mıdır sorunsalı)
|