|
|
- en alt tabakadan en üst'e kadar ne kadar bozulduğumuzun, ne kadar aç gözlüleştiğimizin, tipik örneklerinden biri daha. şahsi menfaatleri ülke menfaatinin üstünde tutmanın bir örneği daha. aslında imkanımız olsa, çoğumuzun birer banka hortumcusu bile olabileceğinin açık kanıtı.
(bkz: http://www.nethaber.com/...)
marmaris uzunyalı plajı’nda güneşlenen 20 yaşındaki ingiliz turist lisa hadley plajlarda dolaşarak meyve sattığı belirlenen ü.e. adlı satıcıdan bir salkım üzüm satın aldı. genç turist, satıcıya türk parasını tanımadığını belirtip cüzdanını açarak hakkını almasını söyledi.
seyyar satıcı ü.e. uzatılan cüzdandan 50 ytl çekerek, sahilden hızla uzaklaştı. erkek arkadaşının uyarısı üzerine cüzdanındaki paraların eksik olduğunu fark eden ingiliz turist, sahildeki görevlilerden yardım istedi. olay yerine gelen polis, ingiliz turistin ifadesi üzerine seyyar satıcıyı yakaladı. meyveyi kendisinin satmadığını ileri süren ü.e.’yi teşhis eden lisa hadley’in şikayeti üzerine taraflar ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü.
ifadesinde de suçlamaları kabul etmeyen ü.e., sevk edildiği marmaris adliyesi’nde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. ingiliz turist ise “çok ısrar ettiği için bir salkım üzüm aldık. ancak türk parasını iyi tanımadığımız için de cüzdanımı uzatıp içinden almasını söyledim. erkek arkadaşım hakkından çok para aldığını fark etmiş. şikayet ettik” dedi.
(18 temmuz 2006 salı)(solti, 18.07.2006 15:01 ~ 15:03)
- (bkz: çürüme)
- yüz versem yüz daha isteyen yüzler bilirim
inişi yokuşa süren düzler bilirim
dünya öküz üstünde derler bilmem ama
dünya üstünde çok öküzler bilirim
- şimdi o işportacı uzatılan cüzdandan 1 ytl alsaydı eğer o turistler gidip gerçekten çok dürüst işportacılarınız var derlermiydi birilerine. ayrıca aynı şeyi bir türk (ki okadar saf bir türk olduğunu sanmıyorum) yapsaydı yani gidip başka bir ülkede bir satıcıya al sen cüzdanımdan ben bilmiyorum sizin paralarınızı deseydi adamda fazla para alsaydı o ülke içinde çürüme yorumunu kendi ülkemize yaptığımız kadar rahat yaparmıydık. bence aksine o türke saf kendi kaşınmış sen bilmediğin yerde ne cüzdanını uzatıyorsun derdik. bence bu köpek çocuğu ısırırsa haber olmaz ama çocuk köpeği ısırırsa haberdire benzer bir olaydan başka bir şey değil. burda çocuk türkiye oluyo bilmem anlatabildim mi.
not: kendini kasıp burdan işportacının yaptığını onayladığımı çıkarmaya çalışanlar olacaktır yok öyle bir şey.
- evvela satıcı 50 ytl'ye üzüm falan satmamış, basitçe 50 ytl çalmıştır. bu da her ülkede olabilecek adli bir suç vakasıdır, münferit bir olaydan ülke nüfusunun birer banka hortumcusu bile olabileceğinin çıkarımını yapmak pek rasyonel bir davranış olmaz.
onun dışında almanya'da da cüzdanını açsan biri ordan 50 euro, 100 dolar alır, miami'de kıçını açsan arkadan değdirmeye çalışanlar çıkabilir, olası ihtimallerdir.
- öncelikle satıcı 50 ytl'yi çalmamıştır, bir ürün karşılığında -bir salkım üzüm bile olsa- almıştır, ve teknik olarak bunu hırsızlık olarak değerlendiremeyiz. bu daha ziyade aç gözlülüktür. bu aç gözlülüğün tavana vurmuş bir versiyonudur.
ikincil olarak, bu münferit bir olay değil, ancak münferit olmasını temenni edbileceğimiz bir olaydır ki, bu temenni pek gerçekçi bir temenni olmaz. çünkü, çeşitli ticari işlemde bulunmuş her birey illaki, fahiş fiyatlarla elde edilen haksız kazançlara rastlamıştır. buradan, hatırı sayılır bir güruhun , kendi imkanları dahilinde, hızlı para kazanma, hakkı olmayana el uzatma ve harama göz dikmeye meyili olduğu çıkarımını yapabiliriz. bu güruhun imkan verildiği takdirde birer banka hortumcusu olabileceği pek açıktır.
son olarak, bu tabi ki dünyanın her yerinde olan, sadece türkiye mahsus bir sahtekarlık değildir. lakin ticari ananeleri dürüstlük ve güvene dayanan bir halkın bu denli köşe dönmeci bir ahlaksızlıklığa sürüklenmiş olması çürümedir, bozulmadır, üzücüdür.(solti, 18.07.2006 17:59)
- turistlere yapılan haksızlık sorunsalıdır. yıllardır söylenmiş gündeme getirilmiş, bilumum tv kanallarında kısa iflmlerle yapılmaması gerektiği anlatılmamıştır. bu arada şöyle de bir şey vardır ki gözümüzden kaçar:
kendi memleketinde turistlerin iki katı fiyatına tatil yapmak
- (bkz: benim işportacım işini bilir)****
(selenge, 18.07.2006 18:10 ~ 18:52)
- turist ne kadar diye sorduktan sonra işportacı yüz ytl demiştir, uzun pazarlıklar sonucu turist bir salkım üzümü 50 ytl vererek almıştır sonuç olarak hem turist kazanmıştır hem yurdum işportacısı.
|