|
|
- bakanlığın açtığı 3-6 aylık kurstan başarı ile geçmiş ve türkiye eğitim turunu tamamladıktan sonra rehberlik kokartı almaya hak kazananlar.
kokart almanın bir diğer yolu da 2 veya 4 yıllık turizm rehberliği bölümü mezunu olup türkiye eğitim gezisine katıldıktan sonra kpds'den 70 ya da bakanlığın açtığı yabancı dil sınavından geçer not almak.
türkiye'nin en fırlama mesleğidir.
rehberlerin nerdeyse çoğu cepcidir.
kazancın olmadığı yerde çoğunlukla rehber bulunmaz.
kapı rehberleri - sözleşmeli rehberler - günübirlik kiralanan rehberler ve en babası anadolu rehberleri olarak gruplandırlabilirler.
çoğunun götü kalkıktır, indirmek zordur. baş edebilmek için uzmanı olduğunuz konudan sohbet açmanız önerilir.
kaçak rehberlik yapanlarla düşmandırlar genelde ama benim gibi kanka olanları da vardır çünkü sınıf arkadaşınızdır.
her telden çalabilecek kadar bilgiye sahip olmak ana amaçlarındandır.
sohbetin daraldığı yerde size gacı mevzuları anlatabilecek yegane kişiliklerdir.
komisyon komisyon diye yanan tipleri de vardır. zaten cepci olduklarını söylemiştik.
en büyük maharetleri sizin anlamadığınız her hangi bir dilde sövebilmeleridir.
megalomanyaya dönüşen hayat çizgisinde yaşarlar genelde.
çok paragöz olmayanları insancıl olabilirler.
turistlerin maytapını yapan herkese her zaman salak turistlerden ve salaklıklarından bahseden ve bu hakka tek haiz olan meslek dalının üyeleridirler.
cihana mal olmuş namık kemal esprilerini irlandalıların üzerinden anlatırlar.
bir diğer büyük maharetleri turist kafilesinin gözünde bir numara olmayı çoğu kez bütün bu fırlamalık ve cepciliklerine rağmen sağlarlar.
sonuçta üstteki kategoriye girmeyecek rehberler de mevcuttur. (bkz: ben)
- havanın ısınıp tavan yaptığı bünye sahipleri
- turist rehberi gezdirdiği grubu zapt edebilmek için önce biraz diktatör olmalıdır ama dozunu bilmelidir
her bi boku bilmelidir
bilmediğini destekli(mantıklı)sallamayı bilmelidir
soğukkanlı pratik zekalı hazır cevap olmalıdır
ego yüksek olmalıdır
sevimli ve dikkat çekici olmalıdır
- varolan meslekler arasında en cefakar olanlarındandırlar kendileri.her konuda sıkı bir eğitim görmüştürler ancak gerçekten iyi olanları hiçbir zaman verilen bilgiyle yetinmez sürekli bu konuda ki açlıklarını kitap okuyup günceli takip ederek geliştirirler.her konuda edecek en az 10 cümleleri vardır ve evet bir tartışmaya girecekseniz uzmanı olduğunuz konuda girmenizde fayda vardır.aksi takdirde altüst olabilirsiniz.bilmeselerde çok sağlam sallarlar.bazıları bakanlığın açtığı kurstanda kpds'den de toyluk zamanlarında geçemezler.geçtiklerinde ise önlerinde durulmaz.ilgilenilmesi gereken bir meslek gurubudur.zira milyon dolarlık reklamlara bedeldir kendileri.
|