|
|
- marmara üniversitesi basın yayın yüksekokulu mezunu, grup yorum ve grup kızılırmak dışında serüvenciler adlı bir grubuda vardı. aydınlığı temsil eden mumların bazen insanı nasıl karanlığa gömdüğünü bizlere hatırlatan müzik adamı. yazdığı son şiirin adı "beni sevenler, gidiyorum". son mısraları ise,
"sevdiklerim ve beni sevenler bağışlayın
su akıyor ve ben gidiyorum."
bağışlanacak birşey yok üstat, sadece apansız gidişine üzüldük ve seni sevenler, seni özlemeye başladı bile.
- grup yorumun çekirdek kadrosunda bulunan daha sonra ilkay akkaya ile birlikte kızılımak grubunu kuran ve artık aramızda olmayan gitarist. sanırım bir yangın sonucu aramızdan ayrıldı.
- elektrikler kesik olduğu için yaktığı mumların kurbanı olmuştur ya da öyle gösterilmiştir, hiç bir zaman bilemeyiz..
- ilkay akkaya ile çok güzel işler yapmış önemli bir müzisyen. ölüm tatlı bir türküdür ona göre...
- gerek kurucusu olduğu gruplar gerekse bu grupların üyesi olarak ürettikleriyle protest müzik geleneğimizin zirvelerinden bir tanesidir . müzikal yaşamında grup yorum ve kızılırmak gibi bugün hala varlığını sürdüren iki önemli grupta yer almış ve şarkılarıyla bu grupların yürüyüşlerinde onlara sağlam adımlarıyla destek olmuştur . gurp yorum 'un "sıyrılıp gelen " , "berivan / haziranda ölmek zor " ve "türkülerle" adlı albümlerinde yer aldıktan sonra , grup üyeleriyle aralarında çıkan tartışmalar neticesinde gruptan uzaklaştırılmış ve daha sonra ilkay akkaya'nın da kendisine katılmasıyla yeni bir grup kurma çalışmalarına başlamıştır . 1990 yılında usta bağlamacı ismail ilknur'un da katılımıyla - hasan hüseyin korkmazgil'in şiirinden mülhem - "kızılırmak" kurulmuştur . kızılırmak 'ın her biri dillere yerleşip gönüllerde ışıyan "kır hüznünü" , "yarın çok geç olacak" , "yitip giden" , "günün ilk ışığı" , "sivas " , " şaki sevdası" , "ölüm tatlı bir türküdür " , "hazar " gibi şarkılarının sahibi olan tuncay akdoğan , grubun "günde dün" adlı albümünden sonra gruptan ayrılmış ve kendi istediği tarzda albümler hazırlayabileceği bir grup kurma arayışına girmiştir. zuğaşi berepe grubunun dağılması neticesinde gürsoy tanç , metin kalaç ve fırat başkale'nin katılımıyla " serüvenciler " adlı grubu kurmuştur. grup 2001 de ilk ve son albümü " veda" yı yayımladıktan sonra dağılmıştır . bu albüm de aslında üzerinde pek durulmayan ; ancak içerisinde son derece kaliteli şarkılar barındıran bir albümdür . tuncay akdoğan , bu grupta vurmalı çalgılardaki yeteneğini ortaya koymuştur . daha sonra hakan yeşilyurt tarafından okunacak "dilan " , suavi ve kızılırmak 'ın seslendirecekleri "veda" ve yine kızılırmak 'ın "yılkı" albümünde de yer alan "serüvenci" bu tek albümlük grubun hala dinlenen şarkılarıdır .
- ilk kar düşünce soğuk toprak süzüldü
beyaz güzeldi, beyaz güzeldi
toprak toprak yaşam güzeldi
kavuşunca toprak düşen yaprağa
tenim büzüldü kanım duruldu
kar bembayaz soğuk yine de güzeldi
umutsuz değildim sevinçsiz değildim
sevgisiz değildim sensiz değildim
sen ki sevgilere yaşam olan güneş
yaşam olan su ve hava umut dirençsin
sen bir haykırışsın suskunsa diller
gözlerde yeşil düşlerde beyaz