taraf gazetesinin haberi ve ilker başbuğ'un buna verdiği tepki ile ilgili olarak aklıma iki ihtimal geliyor. ya gerçekten tsk'nin aktütün ve dağlıca baskınlarında (ve tsk'nın asla sorgulanamaz kabul edildiği yıllarda yaşanan benzeri vakalarda) aslında trajediyi önlemek için gerekli bilgi ve askeri güce sahip olduğu ancak -üst komuta kademesinin bilgisi dahilinde olarak- bunu çeşitli nedenlerle engellemediğini, ölen askerlerin de biz sokaktaki vatandaşın deyişiyle 'vatan uğruna, kahramanca' ölmediklerini söylememiz gerekiyor. bu durumda, tsk'nın neden yeterli bilgi ve imkana sahipken bu faciaları önlemediğini sorgulamak gerekiyor. ve böyle vakaların neticesinde galeyana gelecek insanların verecekleri -uygun yere kanalize edilecek- anlık tepkilerin tsk'ya ne gibi bir getirisi olacağını tartışmak gerekiyor.
diğer ihtimal olarak da, tsk üst komuta kademesinin bilgisi dışında gerçekleşen bir süreçten bahsetmek gerekiyor. yani, tsk içerisinde ayrı bir yapılanma -çete oluşumu- var ve bu grup pkk ile mücadelenin bitmesini istemiyor gerçekten. bunu sadece askeri yanlış yönlendirerek yapmıyor, aynı zamanda pkk'yı dolaylı olarak destekleyerek de yapıyor.
ilker başbuğ'un basını ve tsk'yı eleştiren herkesi açıkça tehdit eden açıklamasını, sadece haddini aşmak olarak görmüyorum, biraz çaresizce bir davranış olarak da değerlendiriyorum. göreve yeni gelen bir ekibin, bulundukları pozisyonun ağırlığını henüz kaldıramadıklarını, olan biten neticesinde fazlaca üzerlerine gelindiğini düşündüklerini, görüyorum.
şurası gerçek ki, yakın zamana dek ülkenin en güvenilir kurumu tsk idi, hala da bir numarada olabilir araştırılsa, ancak açık ara bir numara olduğunu sanmıyorum artık. doğru, tsk'yı yıpratmak vatan hainliğidir, eğer bunu yapan en nihayetinde ülke çıkarlarının aksine bir amaç peşinde olarak yapıyorsa vatan hainidir. ancak tsk'yı en öncelikli olarak yıpratan kişiler, bizzat bu kurumun içinden kişiler ise, hatta ortada onlara sunulan bunca imkanın açık bir istismarı görüntüsü varsa, bu 'zararlı unsurları' tsk'dan uzaklaştırmak isteyenlerin yaptığı vatan hainliği değil vatana büyük bir hizmettir.
genelkurmay başkanı ve çevresindekiler, seleflerinden kendilerine intikal eden saltanat anlayışı içinde olarak tsk'nın hala kutsal bir inek olduğunu sanmaya devam ediyorlar sanırım. tsk efendisi değil hizmetçisidir memleketin.
(bkz:
taraf gazetesine yayın yasağı)