belki ilginizi çeker
  1. · türk silahlı kuvvetleri
  2. · silahlı kuvvetler
  3. · çıkış garantileri
gündem
  1. · günün tek cümlelik özeti
  2. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  3. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  4. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  5. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  6. · aşk ı memnu
  7. · yeşim salkım
  8. · so young
  9. · içi boşaltılmış kavramlar

tsk iç hizmet kanunu 35 maddesi  

1. türk silahlı kuvvetleri iç hizmet kanunu 35. maddesi

madde 35: silahlı kuvvetlerin vazifesi : türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan türkiye cumhuriyetini kollamak ve korumaktır.
    (garrincha, 19.03.2009 10:38 ~ 11:49)
  2. eagle eye ve benzeri filmlerdeki herşeyi bilen makinenin de benzeri bir kanuna dayanarak zıvanadan çıktığı görülmüştür.

makineler hep sapıtır zaten.

askerleştirilmiş/mankurtlaştırılmış bir topluluğun da o filmlerdeki makinelerden bir farkı olduğunu sanmıyorum ki yapılan müdahaleler bunun haklılığını gösteriyor.

hasılı; işler ters gidiyorsa işgüzarlık yap demir yumruğu vur anlamındaki kanunların gözden geçirilmesi gerekmektedir.
    (gomünüst, 19.03.2009 11:08)
  3. okuyorum okuyorum, ama hala neresinde "ordu, uygun gördüğü zamanlarda yönetime el koyar" yazıyor, bulamadım. benim hıyarlığım olsa gerek.
    (est non, 19.03.2009 11:41)
  4. (strateji, 19.03.2009 11:46)
  5. tabii bizi koruması için adama silah verecen top tüfek verecen. herif kafası estiğinde tutacak silahı bana çevirecek ben böyle bir düşüncenin a.q. bütün darbecilerin ve darbe çığırtkanlarının da a.q
    (ankebaa, 19.03.2009 12:21)
  6. türk silahlı kuvvetleri iç hizmet kanunu 43. maddesi

"türk silahlı kuvvetleri her türlü siyasi tesir ve düşüncelerin dışında ve üstündedir. bundan ötürü silahlı kuvvetler mensuplarının siyasi parti veya derneklere girmeleri bunların siyasi faaliyetleri ile münasebette bulunmaları, her türlü siyasi gösteri, toplantı işlerine karışmaları ve bu maksatla nutuk ve beyanat vermeleri ve yazı yazmaları yasaktır."

12 eylül harekatı gibi, 12 mart darbesinin yasal dayanağı da "türk silahlı kuvvetleri iç hizmet"i yasasıydı. ne var ki, "koruma ve kollama" gereksiniminin doğduğuna, devletin silahlı güçlerinin kullanılması gerektiğine kim karar verecektir? ama, aynı yasanın bir de 43. maddesi var. bu madde, 1924'ten bu yana ordu'nun siyasete karışmasını engelleyen bir madde... bir yasanın bir maddesine dayanmanın, ama öteki madde ile ters düşmenin ortaya koyduğu sonuç - bana göre - en azından garipsenecek bir manzara...
    (neutrox, 19.03.2009 12:52 ~ 12:53)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil