truman 

adana çık aradan

1. tam adı harry s truman olan 33. amerikan başkanıdır.roosevelt in ölmesiyle birlikte amerikan başkanı olmuş, 1945-1953 yılları arasında başkanlık yapmıştır.soğuk savaşın başlamasında önemli role sahip truman doktrini ni amerikan kongresinde bildirmiş olan başkandır.savaş sonunda hiç hazır değilken, potsdam konferansında tecrübeli politikacıların temsil ettiği sovyetler ve ingiltere ile pazarlık masasına, oturmak zorunda kaldı. konferanstan hemen sonra, japonya ya karşı ilk atom bombasını kullanmaya karar verişi hem sovyetler i karşısına almasına, hem de siyasi hayatı boyunca eleştirilere konu olmasına yol açtı. bu yüzden sovyetler ile amerika arasında baş gösteren soğuk savaş yüzünden dar boğazlardan geçmesi gerekti. şöhretini yapan truman doktrini de o soğuk savaş yıllarının çıkmazından kurtulma formüllerinden biriydi. bunun ilk uygulaması, sovyet tehditleriyle karşı karşıya kalan türkiye ve yunanistan a, bu ülkelerdeki demokratik hükümetlerin iç ve dış tehditlere karşı güçlendirilmesi amacıyla 400 milyon dolarlık askeri ve iktisadi yardım yapılması oldu.
    (bkz: truman doktrini)
    (bkz: marshall planı)
    (j ai tout oublie, 23.01.2005 10:21 ~ 10:55)
  2. (bkz: the truman show)
    (ben de öyle biliyordum, 05.10.2005 16:33)
  3. "war is over" şeklindeki demeci tüm gazetelerde manşet olan abd başkanı.savaşın bitmesini göremeden ölen f.roosevelt'in yerine beyazsaraya gelmiştir.avrupa ülkelerine sovyetlere karşı ekonomik ve askeri yardımlar göndermiştir.
    (advoscotch, 22.11.2005 16:28)
  4. yeni bir nesildaş, eski bir arkadaş.truman burbank'in itü sözlük şubesi.karizmasına kızların eridiği kişilik.hoşgelmiş.
    (whentheclockstrikesmidniteimontheprowloflove, 06.06.2007 23:42)
  5. hoşbulmuş yazardır.
    (truman, 08.06.2007 02:00)
  6. japonyaya atom bombası atıldığında abd başkanıdır.
    (alpella, 21.07.2007 22:30)
  7. kendisine "everybody is pretending truman!" demek istiyorum...neredesin truman?
    (whentheclockstrikesmidniteimontheprowloflove, 08.09.2007 19:37)
  8. yeni bir yazar arkadaşımız.hoşgelmiştir.

(bkz: uma thurman)
    (bkz: serbest çağrışım)
    (çavuş, 08.09.2007 20:02)
  9. internet bağlantısı geri gelir gelmez sözlükte esip gürleyeceğini belirtmiş yazar kişisi.* aynı zamanda scott weiland velvet revolver'ı bırakırsa, yerine önerilebilecek yegane kişidir.
    (whentheclockstrikesmidniteimontheprowloflove, 26.10.2007 12:34)
  10. yardımsever, muhabbetli adam.

yurdum insanı.
    (kısaltma kablosu, 20.03.2008 20:44)
  11. çok sevdiğim birinin çok sevdiği arkadaşıyken benim de çok sevdiğim ruh eşim olmuş kişidir. burada da yazdığını öğrenmek aslında beni şaşırtmamalıydı. okuduğum girileri de beni hiç şaşırtmadı, doğru tanımışım dedim. hayata bakış açısına, müzik kulağına, hayallerine, kalbine, ruhuna kurban olduğum, ters smiley'lim.
    (cherryblossomgirl, 27.03.2008 10:06 ~ 28.03.2008 00:53)