belki ilginizi çeker
  1. · v yerine w koymak
  2. · nasılsınız
  3. · trt vergisi
  4. · lazların da yayın istemesi
  5. · çerkesler de yayın istedi
  6. · kürt
  7. · roisin murphy
  8. · türkçe yüzünden kendini yakan bulgar
  9. · 29 nisan 2009 diyarbakır terör saldırısı
  10. · trt şeş
gündem
  1. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  2. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  3. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  4. · cebe sevgili ismini kayıt şekilleri
  5. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  6. · giyotine yolladılar gitmedim
  7. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  8. · tüccar
  9. · god of war 2

trt 6  

sayfa  / 3
  1. trt nin kürtçe, arapça ve farsça gibi dillerde yayın yapacağı kanalı. 20 aralıkta test yayınları 1 ocakta da resmi yayını başlıyormuş. hadi hayırlısı.
    (radi, 18.12.2008 02:09 ~ 12:21)
  2. dil birliğini bozacağını düşünüyorum bu kanalın.bence gereksiz bir çalışma.
    (serpil barlas, 20.12.2008 08:53)
  3. sırf ab'ye diğer emperyalist çevrelere şirin gözükmek adına açılacak olan kanal.
    (serpil barlas, 23.12.2008 15:42)
  4. bu konuda okuyabileceğiniz bir yorum;

bkz: http://ortaklikicin.blogspot.com/...
    (baharda geldim, 28.12.2008 20:20)
  5. açılması hayli mantıklı bir karar. sırf ab hatrına yapıldığı doğrudur. işin utanmamız gereken kısmı da yalnızca budur. eğrisi doğrusuna geldi o başka tabi. bir kere de radikal bir değişikliği kendi aklımızla yapabilirsek o zaman umutlanabilirim. o yüzden bunu dev bir adım olarak görebilmem mümkün değil. ucu nereye varacak, kaç nefeslik saltanatı olacak belli de değil üstelik.
    (aksamustune dogru kis vakti, 28.12.2008 22:14 ~ 22:16)
  6. 1 ocak'ta resmen yayına başlayacak trt 6, kopenhag kriterlerikapsamında hazırlanan katılım ortaklığı belgelerindeki; "türk vatandaşlarının kendi anadillerinde televizyon ve radyo yayını yapmalarını yasaklayan her türlü yasal hükmün kaldırılması" ödevinin tezahürüdür. tabii bunun, yerel seçimlere 3 ay kala yayına başlayacak olması oldukça manidar. başbakanın kürtçe "hayırlı olsun" nidaları bu bağlamda, oy menfaati uğruna, yapmacık bir gösteriden başka bir şey değil.

ab bize bu şartı dayatırken, kendisi oldukça ikircikli bir tutum sergiliyor. hollanda'da resmi radyo-televizyon kurumu nos/nps bünyesinde, türklere yönelik, haftalık olarak türkçe hazırlanan haber ağırlıklı radyo yayını tamamen kaldırıldı. keza türkiye'de de, yakın geçmişte banu avar'ın yine trt bünyesinde sunduğu "sınırlar arasında" programının yayından kaldırılışını hatırlayalım. nobel ödülünü ve isveç’i konu alan bölümün akabinde, programı izleyen bir gazeteci derhal isveç büyükelçisini aramış ve ‘isveç’i rencide eden programı’ jurnallemişti. isveç büyükelçisi dışişlerine* şikâyet etmiş, dışişleri trt’ye şikâyeti yönlendirmiş ve program yayından kaldırılmıştı.

ne yazık ki; “dünyaya türkçe bakanlar işlerinden atılmaktadır.”
    (onelongpause, 31.12.2008 16:40 ~ 15.01.2009 23:39)
  7. akp'nin gerçek bir seçim yatırımıdır. seçim yatırımının ters tepmesi de olası bir durumdur.
    kürtçe'nin roj tv'ye mal edilmesinden rahatsız olan kürt çevrelerin izleyebileceği bir kanaldır. gittikçe tekdüzeleşen roj tv yayınlarının arkasından, kürtçe'ye çevrilmiş filmlerle, sırf pkk'ya yalakalık yapmıyor diye roj tv'de klipleri yayınlanmayan şivan perwer, ciwan haco gibi büyük sanatçıların klipleriyle şenlenen kanaldır. bu akşam ilk filmi yayınlayacaklar. trt'nin sitesinden aldığım bilgiye göre 20:20'de eşkiya filminin kürtçeye çevrilmiş hali yayınlanacak. her şeye rağmen hayırlı olsun.
    (mümkünsüz, 01.01.2009 14:49 ~ 15.01.2009 16:04)
  8. trt'nin kürtlere yönelik kürtçe 24 saat non-stop yayın yaptığı devlet kanalı kısa süre önce yayına girmiştir.
    (luka, 01.01.2009 16:21 ~ 02.01.2009 15:52)
  9. kürtçe yayın hayatına bugün kesintisiz olarak başlayan devlet kanalı.
    (why not, 01.01.2009 19:48)
  10. olmayan devletin, olan dilinin , resmi televizyon kanalıdır.
    (kamonbeybi, 02.01.2009 18:33)
  11. kürt çocukların "bu kanalda ne görmek istiyorsunuz?" sorusuna "tom ve jerry" diyerek ne kadar içten beklentilerde olduğu görülmektedir. zira tom ve jerry'de toplam 5 saniye veya daha az diyalog geçmektedir. umarız kanal istenen hedefine sapmalara uğramadan ulaşır. hayırlısı...
    (sansual, 02.01.2009 18:39)
  12. roj tv gibi kürtleri dağa çıkartan bir kanala en güzel misilleme olacağını düşündüğüm kanal. hepimiz kardeşiz sonuçta...
    (game39, 02.01.2009 18:47)
  13. 1 yıl önce trt 8 dilde program yapacak, devlet ülkede konuşulan dillere sahip çıkacak derken,
    biz de bunu alkışlarken,

1 yıl sonra sadece kürtçe apayrı bir kanal, trt 6...

1 yıl önce sadece üniversitede türban olacak, herkese eğitim hakkı, tüm inançlara saygı derken,
    biz de bunu alkışlarken,

1 yıl sonra nereye varacağını nereden bilebilirsiniz...
    (hitchens, 02.01.2009 19:05)
  14. aslında trt 6 kanalının açılmasıyla birlikte bu vatanın diğer azınlıkları haksızlığa kesinlikle uğramışlardır. ben laz kökenliyim ama bana devlet televizyonu lazca yayın yapan bir kanal açmadı. zaten bunu kesinlikle istemem orası ayrı bir konudur. kısaca bu ülkenin diğer azınlıkları kendi dilini değilde türkçe konuşuyorlarsa onlarda türkçe konuşmalıdırlar, kürtçe değil. soyumuzun geldiği yer önemli değil, önemli olan aynı dili konuşabilmemiz, türkçe konuşabilmemizdir. kürtçe veya başka bir dil değil sadece türkçe.
    (corqerbota, 02.01.2009 19:21)
  15. pkk her ne kadar sevinmiyor gibi görünse de artık amacına ulaşmıştığının göstergesi açılım(!)dır. iki üniversitede kürt dili ve edebiyatı bölümü açıldıktan sonra peşini başka tavizler takip edecektir. yazıklar olsun.
    (bu kadar yürekten çağırma beni, 02.01.2009 19:57 ~ 19:59)
  16. küçük amerikancı güruhun attığı bir başka teslimiyetçi adımıdır.
    lazların ya da çerkezlerin herhangi bir isteğinin olması durumunda, bu etnik kökenlerin isteklerini gerçekleştirebilmek için terörün işe yaradığını kürtlerden referans alarak gözetebileceklerdir.
    (bu kadar yürekten çağırma beni, 02.01.2009 20:01)
  17. fikrimce eksik olmuş açılımdır. direk trt1'i kürtçe yapsalardı da olurdu halbuki.
    (bu kadar yürekten çağırma beni, 02.01.2009 20:09)
  18. bazılarının üzerinden kürtleri ve kürtlerin bulunduğu şehirlerin kendi sömürgeleriymiş gibi konuşmasına ve içlerindeki sömürgecilik anlayışını ortaya çıkarmış trt kanalı.

şimdi öncelikle şu tespiti yapmakta fayda var: (bkz: ne isa ya ne musa ya yaranamamak)

öncelikle milliyetçiler bunu ülkenin bölünmesine kadar götürebilecektir. ne kadar aptalca bir düşünce olduğu roj tv ve öncüllerinin varlığıyla ıspatlanabilir. hayır bir televizyonla bölünecekse eğer bir ülke çimentosu o kadar zayıfsa bırakın bölünsün zaten. en hayırlısı olacaktır herkes için. "sözde ezilmiş kürtler"-bu arada sözde kelimesi nefret kelimesinden daha fazla nefret uyandırdı bende- bunu yeterli bulmayacaklar ve hatta bunu akp'nin bir seçim oyunu olarak değerlendirenler çoğunlukta olacaktır. ki gayet yerinde bir tutum. bu ülkenin başbakanı daha geçenlerde tek devlet tek bayrak tek dil derken nereden çıktı bu kürtçe kanal, kürt dili ve edebiyatı olayları sizce? "bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü?" diye düşünüyordur kürtler bence. yani yıllar önce ahmet kaya kürtçe bir klip çekeceğim. bunu yayınlayacak kanal arıyorum derken linç girişimine maruz kalmışken, kürtçe'nin okullarda seçmeli bir dil olarak okutulması için dilekçe veren binlerce üniversite öğrencisini okuldan atan, okuldan uzaklaştıran, eğitim hayatlarına kasteden zihniyete ne oldu da birden bire ortada böylesi ciddi bir kamuoyu ciddi bir beklenti yokken böylesi atılımlarda bulundu acaba?

ha şunu net ortaya koymak lazım ki sen böylesi hakları istediğin kadar genişlet kürtler tatmin olmayacaklardır. çünkü sen hala mecliste kürtçe kelime kullanıldığında bu ülkede milyonların anadili olduğunu bildiğini bir dili "anlaşılmayan bir dil" olarak değerlendiriyorsun. çünkü bu ülkede hiçbir yasada bu ülkede "kürtler"in de var olduklarına dair en ufak bir "kürt" kelimesine hala rastlanamıyor. bu ülke yasalarında "kürt" kelimesi geçmedikçe bu kürtlerin tatmin olacağına inanmıyorum.

bir diğer nokta bu ülkede hala çok dilli belediyecilik anlayışıbölücülük yapıldığı gerekçesi ile yasaklanıyor. oysa bu avrupa ülkelerinin avrupa özerklik şartı'nda var olan bir maddedir. ama eminim o avrupa sırf türkiye'ye inat bu maddeyi koydurdu şarta(!)

ha bir de yok efendim lazlar çerkezler için neden böyle şeyler olmuyor. bunun için teröre mi başvurmak gerekiyor deniyor. keşke lazlar için de çerkezler için de olsa..istemeyenin gözü çıksın. yahu hiç mi sosyolojiden anlamazsın?sosyolojik koşulların bazı şeyleri dayattığını hiç mi anlamazsın. toplumsal dinamikler diye bir kelime duymadın mı hiç?

neyse gelelim şeş tv'ye;

ortada bir sorun vardır, bu sorunun adı da kürt sorunu'dur. bu sorun da öyle şivan perwer'in katılacağı, ciwan haco'nun se se diyerek coşturacağı, rojin'in hejaye diyerek kırıtacağı bir tv ile çözülmez.
    (asayisberkendal, 02.01.2009 20:59)
  19. görülmesi gerekenleri görmekten çok korktuğumuz, belki de haklı olarak düşünmek istemediğimiz şeyler ortaya çıkmakta. öncelikle bu uygulamanın, bilhassa başbakanın kürtçe konuşması gibi detaylarda politik nedenlerin yattığı bariz ortada. seçimlere az kalmasıyla birlikte zaten uygulanması düşünülen proje hayata şimdi geçirilmiştir.

kürt halkına gelirsek,

kürtlerin dil özgürlüğünü burda tartışmamıza gerek yok. herkes sanatına, diline, kültürüne sahip çıkabilir. (bu devirde ne kadar izole yaşanabilir o da ayrı bir konu, neyse) fakat devletin bu tür uygulamaları yürütmesi, devlet yapısına uymayan bir olgudur. herhangi bir şirket gelir nasıl önceden olmuşsa bir kürt kanalı ortaya çıkartabilir yasalar doğrultusunda.

son olarak, dil birliği elden gidiyor, şimdi daha kötü olacağız gibi söylemler açıkça halen daha "uygar" olamadığımızın bir göstergesi olarak karşımıza çıkmakta. hangi devirde yaşadığımız ve bulunduğumuz devlet yapısı, ilkeleri de göz önüne alarak düşünülmesi gerekiyor.
    (avignon, 02.01.2009 21:01)
  20. chp'nin türban açılımıyla aynıdır halk nezdinde.bir takım çıkarlara uygun olarak yapılan bir projedir,rant amacıyla tabuları yıkmasını da çok iyi bilirler.halk bunu yemez.akp hükümeti ilerde,deniz gezmiş'in heykelini de dikecektir.
    (moloko vellocet, 03.01.2009 13:17)
  21. pkk terör örgütünün silahlı kanadının sorumlusu fehman hüseyin isimli salyalının havlamasına bakılırsa ak parti hükümetinin doğru bir iş yaptığının gösteriyor.

http://www.haber7.com/...

"kürtçe trt yayını bir siyasal asimilasyon projesi, ihanet kanalıdır. kendisine kürdüm, onurluyum diyen hiçbir kürdün bu ihanet kanalında yer almaması ve hizmet etmemesi gerekir''

"ak parti teşkilatlarında yer alanlar, aday olanlar, parlamenterlik yapanlar, bu açtıkları trt 6'da çalışanların hepsi bu kapsama giriyor. işte ben de kürdüm kürtçe konuşuyorum diyerek halkımızı kandırmaya çalışıyorlar. oysa en tehlikeli kürdün, en hain kürdün bunlar olduğu açıktır. onun için biz halkımızın bu tür çabalara karşı duyarlı olması gerektiğini söylüyoruz."
    (nett, 03.01.2009 18:49)
  22. türkiye'nin kalan tek ihtiyacıydı açılınca o ihtiyaçta giderilmiş oldu.başka sorunumuz yok zaten kürtçe kanal vay anasını 30 yıldır bu anı bekliyor türkiye.kürdüm diyenlerin bile çoğunun kürtçe bilmediği bu ülkede kime hizmet edeceğini merak ettiğim kanaldır bu aynı zamanda.seçimlere yakın açılması da ayrı bir hoş olmuştur tabi.diğer vatandaşlarımız içinde alternatif hizmetler bekliyoruz devletten.

trt 7 :boşnakça
    trt 8: lazca
    trt 9 :gürcüce yayın yapmalı bence.
    (antiasocial, 03.01.2009 19:10)
  23. açıldıktan sonra trt şkiti'nin de bir an önce çalışmalarına başlanmasını düşünmeme neden olan kanal..
    (korialstrasz, 03.01.2009 19:31)
  24. etnik dilde yayının yeri, devlet kurumu olan trt değil; doğu ve g.doğu'daki bölgesel televizyon istasyonları ya da tamamen kürtçe yayın hedefiyle devlet teşvikiyle oluşturulabilecek yeni yayın kuruluşları olabilirdi (bunu ifade ederken insanların kökenlerini, konuştukları dili veya herhangi bir farklılığı görmezden geliyor, kabul edemiyor ya da karşı duruyor değilim).
    'devlet' televizyonunda resmi dil dışında farklı bir dilde yayın açılımı, beraberinde ulusal bütünlüğe zarar verebilecek farklı talepleri de doğurabilir. bu aşamada trt 6'nın varlığını ulusal kimlik olgusunu zedeleyebilecek 'hatalı' bir devlet politikası olarak değerlendiriyorum. ulusal kimlik zarar gördüğü takdirde farklı bölünmeler ve etkileri önüne geçilemeyecek boyutta hız kazanır.
    (burdan farklı görünüyor, 05.01.2009 10:56)
  25. bana biraz garip gelen olusum. kendi dilinde televizyon kanalı ülkedeki kürtlerin ne kadar ihtiyacidir? yani orada dağa çıkan insan, pkk sempatizani olan insan bir sekilde kendi dillerinde televizyon ve egitim olmadigi icin mi cikiyor daga? sanmiyorum..

adam aç, kıçında donu yok, penceresine laylon poşet geçirmis allaşkına hürriyetten bahseder mi? sahsen ben bahsetmem. çok sikimde olmaz benim hürriyet cocuklarim açken, ya da soğuktan üşürken.. adam orada niye dağa çıkıyor? şartlarının iyileşeceğini düşündüğü kürdistan için.. kürdistan adama göre iş demek, yemek demek, sıcak evler odun kömür falan demek.. öyle denmiş, öyle kandırılmış.. kürdistan yeni süper über mega bir devlet ona göre.. bir kürdistan on amerika gücünde, 17 ingiltere, 22 almanya gücünde...

bizim halkımız, türkü-kürdü bu ülkede ezelden beri böyledir efendiler.. misal en cimri padişah kimdir diye sorsam cevabiniz "en cimri, culus dagitmayan, halka aş vermeyen padişahtir" şeklinde olmali.. osmanli'da bogdurulan tek padişahtir en cimrisi de genç osman'dir yani.. kim geldiyse yedirmiştir halka.. çok da derdi olmamistir halkin hak kukuk kardeslik eşitlik. zira başta bir padişah vardir o dagitir ekmeği..

bu bölgede halk yüzyillarca ağalara hürriyet aşkı duymadığı için mi baş kaldırmadı? yüz yillardir hürriyete, ana dilinde egitime ve yayinlara ihtiyaç duymadığı için mi ağalarla devam edildi? ondan mı kurulmadı bir kürdistan? sanmiyorum.. birileri veriyordu ekmeği, birileri sunuyordu işi, birileri veriyordu kışlık odunu kömürü..

şimdi kalkmissiniz "eh efendim biz kürtçe televizyon kanali açarak bir açılım gösterdik.. biraz biz gittik biraz da onlara gelecek şimdi" bırakin efendiler bunu.. bölgeye yatırım yapmadan, bölgedeki halkı doyurmadan, bölgedeki halkı ısıtmadan, onlara sosyal devletin hadiselerinden yararlanma fırsati vermeden, yolları asfaltlamadan ne ana dilde egitimi, ne kürtçe televizyonu.. yemişim açılımınızı..
    (bir ordayim bir burda, 05.01.2009 10:59)
 sayfa  / 3

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil