|
|
- yapılan başarılı bir hareketten sonra, rakibin moralini bozma amaçlı yapılan konuşma. genelde basketbol maçlarında görülür. misal:
"beni başka biri savunsun, sizin için diyorum."
"beyler, kadroları bi daha kuralım, böyle maçın tadı çıkmayacak."
...
(bkz: reggie miller)
(bkz: michael jordan)
- (bkz: dostum bana faul yapma senin iyiliğin için diyorum)
sacramento kings ve lakers in eşleştiği playofflarda, mike bibby shaq* ı faulle durdurmaktadır. son iki faulde mike kötü düşmüş küçük olduğu için ezilme tehlikesi geçirmiştir. o sırada shaq gülerek oyun sırasında mike a bu şekilde seslenmiştir.(dna, 30.04.2007 04:36 ~ 04:36)
- trash talk aslında 2 temel başlık altında incelenmelidir. çünkü hem gayet makul ve rakibi rahatsız etmeyen türü vardır hem de rakibe küfür etkisi yaratan cinsten olanı vardır.. örneklendirmek gerekirse;
bu ilk maddede bahsettiğim, yani hoşluk gibi görebileceğimiz türden trash'lere en güzel örnek bir michael jordan anısıdır. "jordan bir maçta, bir diğer nba efsanesi olan mutombo ile atışır. maç içinde jordan faul atışı için çizgiye gelir ve rakibi mutombo da ribaund için beklemektedir. jordan topu eline aldıktan sonra gözlerini tamamen yumar ve atışı gözleri kapalıyken kullanır. şut girer ve jordan mutombo'ya dönüp "thats for you babe" der. işte bu ilk bahsettiğim tür trash'dir.
gelelim hakaret teşkil eden trash talking'e.. 2003'teki mike tyson - lennox lewis agır sıklet ünvan maçı önceside, mike tyson, lennox için "onun çocuklarını yiyeceğim" demiş ve şiddeti makul gören boks dünyasının bile tepkisini çekmiştir. işte bu trash talkin olayının had sahfasıdır, küfür etkisi taşır..
nedense türkiye'de trash talk'ın sadece basketbol ve nba dünyasına ait bir olgu oldugunda dair bir yargı var fakat trash talk bütün amerikan profesyönel sporlarında var olan bir şeydir.. ve nedense türk spor dünyasında fazla yaygın değildir.
- kes trash'ı denilip geçilmesi gereken sataşmalardır*
- yıllar önce bir playoff serisi sırasında o dönemde nba'de kendisi en iyi savunan oyuncu olduğu iddia edilen gerald wilkins'ın(dominuque ufak kardeşi) üzerinden attığı bir sayı sonrası kameralara dönüp "bu adam beni savunamazzz hala anlamadınız mı" diye konuşan jordan bu işi en iyi yapan isimlerden biridir.
bu iş rakibinin kafasına girmek ile ilgilidir.
- bu işi en iyi yapan nbacilerden biri jason kidddir. maç boyunca susmaz.
tabii bir de (bkz: charles barkley)
|