transport phenomena   

adana çık aradan

1. birçok bölümde okutulan, yazarı farklı olsa da içeriği neredeyse aynı olan iletim kitaplarına verilen ad. aynı zamanda damühendislikteki üç önemli iletim prosesini inceleyen bilim dalıdır. bu üç önemli transfer çeşidi akışkanlar mekaniği*( kitaplarda daha çok momentum transfer olarak adlandırılır), heat transfer nam-ı diğer ısı geçişi ve kütle aktarımı*dır. üç aktarım olayını da çok iyi bilmesi gereken tek mühendislik çeşidi muhtemelen kimya mühendisliğidir ki, üçünü de ders olarak gören tek bölümdür.
    bu üç aktarım çeşidi birbirine çok benzemekle birlikte, aralarında küçük farklar bulunur. üç aktarım prosesininde de kanunların adı değişse de, aktarılan miktarı belirlerken bir itici güç ve aktarım katsayısı kullanılır. buradaki itici güç, sırasıyla prosesler için iki nokta arasındaki momentum, sıcaklık ve konsantrasyon farklarıdır.
    her üç iletim biçimi arasındaki benzerlikleri ilk bulan kişi reynolds'tur ve bu benzerlikleri reynolds analojisi adı altında toplamıştır. bu analojide hangi aktarım çeşidindeki hangi sabitin veya değişkenin karşılığının ne olduğu anlatılır ve bunlardan yola çıkarak benzerlikler kurulur. bu sayede bir aktarım için yazılan programlar, diğer aktarım prosesleri için de kullanılabilir.
    (ascella, 23.12.2004 18:44)
  2. millete 3 ayrı ders olarak okutulan ama garibim metalurjicilere tek celsede çakılan ders.
    met 242e koldu ders
    (stocky2001, 23.12.2004 19:05 ~ 19:07)
  3. akışkan üstüne ısı aktarımı(ve kütle aktarımı prensipleri aynıdır) aldıktan sonra almış sayıldığınız, üzerine tatlı olarak aerodinamik 1-2 ,kontrol gibi tatlılar sunulduğunda size "doymuş" bir mühendis gözüyle bakılacak menü.
    (spitfire, 23.12.2004 19:54 ~ 25.12.2004 00:02)
  4. (bkz: phenomena)
    (kornish, 23.12.2004 20:27)