|
|
- genelde halk arasında "beni ışıklarda indirebilir misiniz?" cümlesinin belirtisiz nesnesindeki kullanımı ile bilinen, temel görevi trafik akışını düzenlemek olan, trafik polisinin olduğu ortamlarda miklenmeyen, ağ işletimi ile uzaktan kontrol edilen (filmlerdeki gibi istenilirse değiştirilebilinen cinsten kontrol) teknolojik üç renkli lambalardır..
ilk olarak tarih sahnesine 6 ağustos 1914'de abd’de ohio cleveland kentinde euclid bulvarı ile 105. cadde’nin birleştiği köşede çıktı..ilk ihlali ise yine aynı gün içerisinde gerçekleşti..
- konuşması mümkün olsa "sakalım yok ki sözümü dinlesinler" diyecek ışıldaklı alet.
- fatih vatan caddesine trafik ışıklarıyla eş zamanlı çalışan uyarı ışıkları konulmuştur. ışıklar yeşil yanıyorken, yol kenarlarında uçak pistindeki flaşörler gibi beyaz yürüyen ışık, trafik ışıkları kırmızı yandığında ise, yolu boydan boya geçen flaşörler bu sefer sabit kırmızı yanmaktadır. bunu yapanlar aylarca uğraştılar ve hala uğraşıyorlar.* *
(dlord, 15.12.2005 20:29)
- renk körleri için büyük sorun olduğu düşünülse de ben buna katılamaacağım. herkes biliyor ki en üstteki ışık dur, ortadaki hazırlan, alttaki de yallah demek. yeşil, mavi, mor... geç güzelim geç...
- yeşil=geç
kırmızı=geç
sarı=koş
- epey akıllı direklerdir bunlar. ışık mışık yaptıkları gibi bi de söylerler ne yapmak gerektiğini. yeşil yanınca "şimdi karşıya geçebilirsiniz" diyor. kırmızı yanınca da "lütfen bekleyiniz." ammaaa ben ışıklı bir demir kazıktan emir alacak adam mıyım ülan! sie!
(azwepsa, 05.03.2007 14:16 ~ 15:00)
- yeğenimin beni dumura uğratıp küçük dilimi yutturduğu andır trafik lambası önünde durmamız.
soru - söyle bakalım ertuğrulcum kırmızı yanınca ne olur?
cevap - yeşil söner dayıcığım
- türkiye'deki yorumları şöyledir :
kırmızı : durur gibi yap
sarı : kornaya ve gaza aban
yeşil : geç (kaldık)
- istanbulda artık sarı ışıkları yanmayan lambadır. artık bu sarı lambanın yerine belli bölgelerde kamera konmuş. kırmızı ışıklarda geçenleri ögrenmek için. ilginç yanı ise uygulamaya geçildiği gün tek bir lambada tam 800 tane kırmızı ışık ihlali olmuş.
- türkiye'de henüz yoğunluğa göre ayarlama yapılamadığından gece bir saate kadar tekrarlı çalışan, gece ise sadece sarı ışıklarıyla hizmet eden 3 renkli lamba. istanbul'da hepsinin üzerinde görülebilecek büyüklükte bir numara bulunur ki arızalar kolay tesbit edilebilsin. trafik lamba pazarında özellikle türkiye'de siemens'in üstünlüğü görülür. istanbul park'taki sinyalizasyon sistemi de siemens tarafından yapılmıştır.
(reut, 11.06.2007 19:23 ~ 19:23)
- ülkemizde gece lambasından bile daha az itibar gören hayati varlık.
- yurdum insanının beden dilini kullanarak iletişime girdiği, beden dilinin yetmediği durumlarda arabadan inip duygularını dürüstçe dilegetirdiği, etrafındaki taşıtlarda bulunan dişilerle kesiştiği, kırmızıda beklerken karşılaştığı hemşerilerinin tamponuna değdirerek şakalaştığı ve bana aslında ne kadar sosyal ve dayanışmacı bir tarafımız olduğunu hatırlatan ortamlardan.
(freeaky, 01.07.2007 23:43 ~ 02.07.2007 02:20)
- yapılan bir araştırmaya göre kırmızı ışık ülkemizde "kimse yoksa geç" olarak algılanıyormuş. biraz düşündüm, bunda yanlış bir şey göremedim, bomboş yolların ortasında, kimsecikler yokken, kırmızıda uzuun uzun yanıyorken, insanın geçesi geliyor elbette, bu kafa yapısı türk olmamdan mı kaynaklanıyor, ülkecek sabırsız insanlar mıyız, kural tanımaz mıyız, yoksa normal temayül zaten boş yolda geçmek değil midir bilemedim.
neyse bu trafik ışıkları ilk olarak 1868 senesinde londra'da kullanılmaya başlanmış, ozamanlar 2 renkmiş (dur ve geç o zamanlar da kırmızı ve yeşilmiş) daha sonra 1914 senesinde günümüzde kullanılmakta olan trafik ışıkları abd'de yapılmış ve 1923 senesinde patenti garrett morgan tarafından alınmış. o esnada halen 2 renk olan trafik ışıklarına sarı rengin eklenmesi ise 1963 senesinden sonra olmuş.
|