|
|
- john fante kitabı. (ask the dust) akıcı anlatımıyla bir fante klasiği, aynı zamanda yazdıklarının en iyileri arasında gösterilebilecek eser.
- okuduğum en iyi kitaptır. (buralar biraz edebi kaygı taşımaktadır, affeyleyin) kendi tarzında mükemmel şiirselliğe sahip, insanla hayvan arasında fark gözetmeyen bir adamın kitabı. bukowski'nin tanrısı, iyi iş çıkarmış.
- derken bir gün bir kitap çektim, açtım ve kalakaldım. birkaç paragraf okudum. sonra çöplükte altın bulmuş biri gibi kitabı masaya götürdüm. cümleler sayfada yuvarlanıyordu, kayıyorlardı. her cümlenin kendine özgü bir enerjisi vardı. cümlelerin özü sayfaya bir biçim veriyordu: sayfaya oyulmuşlardı sanki. duygusallıktan korkmayan birini bulmuştum sonunda. mizah ve acı olağanüstü bir kolaylıkla iç içe geçmişti. o kitabın iç sayfaları benim için çılgın ve büyük bir mucizeydi. evet fante beni çok etkiledi. o kitapları okuduktan kısa bir süre sonra bir kadınla yaşamaya başlamıştım. bazen benden daha ayyaştı ve korkunç kavgalar ederdik. bazen ona "bana orospu çocuğu deme! bandini'yim ben, arturo bandini" diye bağırırdım. fante benim tanrımdı ve tanrıların rahatsız edilmeyeceğini, kapılarının çalınmayacağını biliyordum. ana "angels flight"ın neresinde oturduğunu tahmin etmeye çalışır, hâlâ orada yaşadığını tahayyül etmeyi severdim. camilla'nın tırmandığı pencere bu muydu? lobi bu mu? hiç bir zaman emin olamadım.
charles bukowski.
bukowski'nin keşfettiği yazar john fante'in en güzel romanı. ilk okunması gereken kitabı. orijinal adı ask the dust olan kitabın çevirisini avi pardo yapmış gene.(siyah, 01.01.2007 14:59)
- "sokak edebiyatı"nın bukowski tadında yazarı.
http://sokakedebiyati.net(so so, 30.10.2007 23:57)
- kitabın en can alıcı kısmı şu paradokstur:
"tanrım, artık bir ateist olduğum için beni bağışla, ama nietzsche'yi okudun mu? ne kitap..."
- yönetmenliğini robert towne nun yaptığı başrollerde colin farrell (arturo bandini) ve salma hayek (camilla) oynadığı john fante'nin aynı adlı eserinden uyarlanan film.
http://www.imdb.com/...
|