|
|
- geppetto'nun dediği gibi " pinokyo is a toy"
demek ki neymiş toysan ipi tutacak çok olur.
toy=yavru / kaynak: (bkz: http://www.nisanyan.com/...)
erkek de dişi kişisi de oynar. insanın doğasında var oynamak. oynar başlıklıyız biraz ondan sanırım.
erkek kişisi yavru misali kırlarda bayırlarda dolanırken, kah cuv cuv ederekten askerleri ile yoldaşlık, kah uvvv uvvv diyerekten tayyeresi ile göklerde süzülür. yavrudur ne yapsa yeridir. dişi kişisi de bebekleriyle, fincan takımlarıyla oynar, eğlenir, hayata hazırlar kendini. oyuncaklar, oyun oynanan nesneler oynayana göre daha küçük ebatlarda olduğundan(istisnalar vardır, ama büyüdükçe ayılarla oynanmayacağını anlar insan) ileriki yaşlarda kendinden hacimce ya da zihni kapasite, tecrübe yönünden daha küçük olanlarla da oynar insan denen zımbırtı.
bu yüzden büyük çocuklar için toydum'lar eğlenme, eğlendirme, kendini ispatlama, ego tatmini için kullanılırlar. misalen bir kalp kırma hadisesi. kızımız genç yaşta kaptırmış kendini çılgın bir delikanlıya. delikanlımız da gününü gün etmiş, kızı şekilden şekile sokmuş, iyice palazlandırmıştır kızın alevini, sonra da biz olamayız diyerekten çekip gitmiş, tabiri caizse lök diye, göt gibi ortada bırakmıştır. kızımız-eğer intihar etmemişse- ileriki yaşlarında "ulan zamanında toyduk oynadılar lan benimle" diyecektir. denmiştir bu kız ve de erkek çocukları tarafından. burda demek istedikleri artık toy değil ben "koy"oldum, oynatmam da elletmem de ancak ben oynarım ben ellerimdir. artık oldum demektedir yani, büyüdüm ben, yavruluktan çıktım, hislerim tekamülünü tamamladı, bedenim son hacmini tuttu, artık ben erginim. kopar beni dalımdan ey neyse işte
emrah hadisesi de bir bakıma budur. saf delikanlıyı oynar, kötülükleri görmüşse de onlara bulaşmamıştır, acılarla yoğrulmuştur. ama her zaman oynamışlardır onunla. saflık her ne kadar güzel bir şey olsa da kötü ellerde saftirik olmaktan başka bir işe yaramayacaktır.
toylanan(toyken oynananlar için kullanılan sıfat fiil) kişiler ileriki yıllarında kendilerine toy ararlar. ne de olsa kendilerine bir kere yapılmıştır, bir kere de onlar tadına bakmak ister. hatta kendilerine toy muamelesi yapanı bulurlar:
- hatırladın mı beni
- ...
- işte o benim, bir zamanlar toydum ama şimdi doydum sana koymaya geldim vb
takılır akabinde de de get lan işine tarzında kaşılık alır, kendilerini yine toy hisseder, sonra kendilerine kızar ve... sallayın gerisini
sippittonun dediği gibi: " kendine toy bulduğunu sananlar başkalarının elindeki toydan başka bir şey değillerdir"
cuktei: zoser
tonu: "ince gör, iğrenme, zerk et emi?"
' önce gir, eğrinme, keriz etme'- aynen bunu yaptım
|