|
|
- -bir zamanlar beşiktaş jimnastik klübünde (bjk) teknik direktör olan yabancı kökenli spor adamı.
-ülkemize girmesi ile ülkemizin dil yapısını bozan , ismi her zikredildiğinde halkımızın bireylerinin beyninin nöronlarında "toschack ?= taşak" tarzında bir işleme sebep olmuş olan , ülkem insanının dile basın sayesinde genital organ penceresinden bakmasına neden olan yabancı spor adamı.(skuba, 08.04.2004 23:05)
- türkiye'ye gelmiş en iyi yabancı teknik adam. çok iyi bir entellektüel birikimi vardır. ayrıca sempatik tavırları ile birçoğumuzun sevgisini kazanmıştır. liverpool'un yetmişlerdeki efsane golcüsüdür. bu konuda franz beckenbauer'un şöyle bir demeci vardı: "finalde rakibimiz liverpool'du. liverpool'un kanat ortalarıyla sonuca gitmeye çalışacağını biliyorduk. bunun için toshack'ı iyi tutmamız gerektiğini de biliyorduk. fakat bir türlü başaramıyorduk. toshack her ortayı rahatlıkla alıyordu. bu yüzden finali kaybettik."
- yaptığı en iyi işlerden biri baliç'i real madrid'e transfer etmek olan, madrid başkanıyla girdiği bir polemikte "stadın üzerinden domuz geçerse ..." diyecek kadar çılgın galli (yanılıyor olabilirim, evet) teknik adam.
(bkz: jb)
- real madrid başkanının nicolas anelkayı oynatması üzerine yaptığı baskıdan dolayı ne zaman bu stadın üzerinden domuzlar uçar ben o zaman anelkayı oynatırım diyen eski beşiktaş, real madrid, real sociedad teknik direktörü...
- beşiktaşı çalıştırırken ya sezon öncesi ya da devre arası kampında san sebastian civarlarında takımla yol alırken civar bir tarlada gördüğü 4 adet ineğe bakaraktan "işte benim geri dörtlüm" diyen, sonra da "ama gerçekten de tam istediğim gibi duruyolardı" diye bir açıklama yapan önemli insan.
- şimdilerde ingiltere'de futbol yorumculuğu yapan, scouting yeteneği yüksek, dili sivri teknik adam.
- bir zamanlar ertuğrul'u forvetken defansta oynatarak delilikle dahilik arasında takılan eski teknik adam.
- zannedersem beşiktaş'lı rahim'le aynı zamanlarda camiadaydı.
- ankarada oynanacak başbakanlık veya cumhurbaşkanlığı kupası öncesi yaptığı basın toplantısında atatürke çok saygı duyduğunu ancak kendisiyle telefonda konuşup ziyaretine gelemeyeceğini bildirdiğini söyleyerek akıllara zarar vermiştir kendisi. hadi o söyledi de, tercüman nası hiç tekrar sormadan şaşırmadan çevirdi o da ilginç.
- liverpool'un eski efsane forvetidir. keegan döneminin efsane liverpool kadrosunda yer almış, sayısız başarılara bu takımda imza atmıştır. özellikle attığı kafa golleriyle liverpool taraftarının sevgisini kazanmıştı.
- 1998 yılında türkiye kupasını alan beşiktaşla lig şampiyonu galatasaray, ilk kez oynanacak olan atatürk kupası'nda karşı karşıya gelecekti. toshack, ankara'da oynanacak maça aslarını almayarak gençlerden oluşan bir kadro götürdü. maçtan önceki basın toplantısında bizim sivri zekalı gazetecilerden biri; "bu kupa yüce atatürk'ün ismini taşıyor. bu kupayı ciddiye almıyor musunuz ki maça genç oyuncularla geldiniz?" diye sorunca, "atatürk ülkenizi gençlere emanet etmedi mi?" diyerek ayarın kralını vermişti.
bir maçtan sonra da, canlı yayında maraton'a bağlanmıştı. erman toroğlu canlı yayında buna saçma sapan sorular sordu. toshack en sonunda erman'a, "sen kim oluyorsun da bana böyle akıl veriyorsun" diye isyan etti. önce afallayan erman sonra şu talihsiz cevabı verdi "ben ankaragücü formasıyla rangers'a karşı futbol oynamış adamım". toshack'ın buna cevabıysa şöyle oldu "ben de liverpool'la 3 lig şampiyonluğu 2 avrupa kupası kazandım". bu ayarın şokuyla iyice saçmalamaya başlayan erman "ben çok iyi topçuydum" falan demeye başlayınca toshack da türkçe olarak "aferin erman" diyerek yayını terketmişti.
- valerenga faciasında takımın başındaydı. norveçteki ilk maçta aydın diye genç bir oyuncuyu ilk 11'de başlatmıştı. maçın 19. dakikasında da çıkarmıştı. aydın sonra beşiktaşta hiç ilk 11 oynamadı. şu anda futbol hayatına devam ettiğinden de emin değilim.
- hülya avşar'la tenis oynamışlığı da vardır doğru hatırlıyorsam.
- bjk'da teknik direktörlük yaptığı zaman dilimi içerisinde ali şen için "he is a palyaço" demişliği, beyanat vermişliği olan teknik adam. bir çılgın, bir deli, bir manyaktı geldi gitti.
- 1997 1999 yılları arasında beşiktaşın teknik direktörlüğünü yapmış nihatı beşiktaştan koparması dışında iyi işler yapmış nickimin esin kaynağı , erman toroğlu , ahmet çakar gibi yorumcularla! ince zekasıyla toşşak geçen , benim için teknik direktörlerin nouması.
- değerlerine önem veren çılgın bir adamdır. aşağıdaki olay ile gönlümde bir kat daha sevimli bir yer edinmiş kişidir:
" letchkov da günün modasına uyarak bir gün bulgaristan'a gitti ve geç döndü. antreman bitiminde toshack, tayfun hocaya letchkov'u buraya çağır; dedi ve hoca da gidip onu çağırdı. odada onların konuşmasına biz de şahit olduk.
toshack;
- niye geç geldin ?
- ??????
- bu yaptığın profesyonellik mi ?
- ??????
- ağır ceza vereceğim.
- tamam bıraktım.
- neyi bıraktın ?
- futbolu.
- hayır hayır bırakamazsın. hem bu sene dünya kupası finalleri var. iyi pazar senin için.
- umurumda bile değil. bıraktım, dedi ve çıktı gitti.
akabinde de bulgaristan'a döndü. ...sonradan öğrendik ki bir bulgar takımıyla idmana çıkıyormuş ve özel bir maçta da oynamış.
toshack derhal uefa'ya kendi el yazısıyla bir şikayet faksı yazdı ve gönderdi. uefa'dan cevap olarak yetkisizlik faksı gelince bu kez de fifa'yı arayarak hem de faks göndererek letchkov'a tedbir kararı koydurttu ve daha sonraki günlerde yaptırım korkusuyla bulgaristan federayonu onu oynatmadı.
derken bir bulgar takımı gelip letchkov'u istedi ve ona yapılan bütün ödemeleri üstlendi, yanılmıyorsak beşiktaş biraz da kar edecekti. dün gibi hatırlıyoruz, toshack ;
- beşiktaş'ın onuru her şeyin üstündedir. kimse beşiktaş'la alay edemez. bizim prestijimiz paradan çok daha önemlidir. eğer letchkov'u satarsak ilk uçakla geri dönerim, dedi ve onu sattırmadı.
letchkov da sessiz sedasız futbol sahnesinden ayrıldı. "
kaleciyi vurun
- zamanında yılların forveti ertuğrul sağlam ı defansın en gerisinde oynatan, nihat kahveci yi defansın solunda oynatan teknik direktördü. hakan şükür kaleci olmalıydı diye bir sözü olmadığından emin değilim.
- vatandaşlığımıza geçseydi adı "can bünyamin taşak" olurdu heralde diye düşündüğüm teknik direktör.
- galler milli takımının teknik direktörüdür.
- bu beyefendinin manevi oğlu gibi olan bir çocuk vardı. real madrid'e gittiği zaman ona roberto carlos imzalı forma getirmişti. çoğu futbolcu ve teknik direktör türkiye'den gittikten sonra türkiye'ye bir daha uğramayıp abuk sabuk yorumlar yaparken toshack'ın bu hareketi gözlerimi yaşartmıştı.
|