belki ilginizi çeker
  1. · tosatoksemi
  2. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  2. · aylin aslım
  3. · beşiktaş
  4. · google wave
  5. · sözlük yazarlarının hayalleri
  6. · yeşim salkım
  7. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  8. · rejim yapmadan zayıflamak
  9. · parlamentonun rockçılardan oluşması

tosatoxemi*  

1. *** tanım:
    aşırı tosaj sonucu ortaya çıkan, merkezi sinir sistemi bulguları ile karakterize, bilgi miktarı ile beyin kapasitesi arasındaki akut uyumsuzluk halidir. halk arasında sürmenaj olarak da bilinir. genellikle 15-25 yaşlarda, iki cinste eşit olarak görülür.

*** etiyoloji:
    1. preexaminal hipertosaj
    2. volunter sürmenopatik tosaj
    3. t.u.s. sendromu
    4. dönem ii anatomi psikozu
    5. dahiliye staj sendromu
    6. hipotoksemik panikozis

*** risk faktörleri:
    1. dönem ii
    2. dahiliye ve pediatri sınavı
    3. kalman sendromu
    4. tus

*** patogenez:
    aşırı bilgi intake'i sonucu kanda bilgi binding protein (bbp) hipersaturasyona uğrar ve kanda serbest bilgi makromolekülleri görülür. kompanze fazda karaciğerde bbp sentezi artar, aşırı bilgi detoksifiye edilip safrayla itrah edilir. dekompanze fazda ise bilgiler kan-beyin bariyerini geçer, hücre içinde birikir ve burada sıvı tutulumuna neden olur. akut beyin ödemi gelişir.

*** semptom ve bulgular:
    1. gözlerde kanlanma ve strabismus
    2. ağızda köpüklenme
    3. saçlarda dökülme
    4. akut libido kaybı
    5. nefeste matbaa mürekkebi kokusu (patognomoniktir)
    6. gaitada gizli bilgi (ggb) (safrayla itrah sonucu)
    7. en ağır formu ise akut vaginal ensefalopatidir

*** tedavi:
    1. tosaj hemen kesilir (kitap, defter ve notlar acilen ortamdan uzaklaştırılır)
    2. mutlak istirahat (bodrum, marmaris, datça)
    3. iv antitosin (tercihen yavşalektin) verilir (10mg/kg/gün)
    4. kitap reseptör antagonistleri (penta-housemol, playbolin)
    5. cevap yoksa hasta status tosatikus'ta kabul edilir. acil tedavi gerekir:
    a) hasta diskotalize veya sinematize edilir
    b) iv manital veya flörtin gibi antidepresanlar ve libido arttırıcılar verilir
    c) hala cevap yoksa acil serebrektomi ve kraniosigmoidostomi (meninkslerde ve kraniumda birikmiş bilgilerin atılması için) yapılır

"bu yazı ege üniversitesi tıp fakültesi öğrencileri stj. doktorlar; alper - babür - cin tarafından 1989 yılında hazırlanmıştır."

- - -

bu yazıya -sanırım- dermato çalışırken denk gelmiştim. notların arasına sıkışmış, adı da gıcık (tosatoxemi), gerçek ders notu sanıyorum, okumak istemiyorum falan.. sınava 2 gün kala "okumadığım bir şey kalmasın bari" diyerek elime aldım ve gülmekten karnıma ağrılar girdi, keşke daha önce okusaymışım dedim.

yazıyı tıbbi bilgisi olmayanların pek anlayabileceğini sanmıyorum ancak genel fikri herkesin anlayabileceğini düşünüyorum. zaten gerekli gördüğüm yerlere gizli bakınızlarla müdahale ettim.

tosatoxemi, köken olarak "tosaj" ve "toksemi" ikilisinin birleşiminden oluşmuş. toksemi için bakınıza tıklayabilir, tosaj için okumaya devam edebilirsiniz; tosaj -sanırım- o dönemin öğrencileri arasında "kösmek" veya ne bileyim "kasmak" gibi bizim "aşırı çalışmak" anlamında kullandığımız kelimelere benziyor.

ayrıca bu yazıyı yine birçok forumda "kaynak belirtilmeden" kullanılmış olarak görebilirsiniz. buradan bu yazıyı kaynak belirtmeden kullanan bütün forumcuları kınıyorum.

anlamadığınız kelime yahut cümle olursa öncelikle sözlükten aratınız, olmadı selam veriniz, "hey yo!" şeklinde sesleniniz.
    (gxix, 16.01.2009 21:10)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil