torna tezgahı   

adana çık aradan

1. ham haldeki bir iş parçasına düzgün dairesel hareket yaptırarak, torna kalemi ve değişik kesici takımlarla talaş kaldırmak sureti ile işi silindirik, konik veya küresel biçimlerde işlemek ve iş parçalarının üzerine çeşitli vidalar açmak için yapılmış talaşlı üretim tezgahlardır.
    tornalarda işlenecek iş parçaları bir tarafından torna aynasına bağlanır, diğer ucundan da punta ile desteklenir. torna aynası, tornanın kendi üzerinde bulunan bir elektrik motorundan kayış kasnak ve dişliler vasıtasıyla dönme hareketi alır. iş dönerken, torna kaleminin işe bir miktar dalması ve iş ekseni boyunca ilerlemesi ile tornalama meydana gelir. torna tezgahları, genellikle bir eksen çevresinde bir dönme hareketi yapan bir parçayı, bu eksenden geçen bir düzlem içinde ya da kimi kez bu eksene koşut bir doğru boyunca yer değiştiren bir kesici takım sayesinde talaş kaldırma işlemi yaparlar.
    (cyclops1988, 27.11.2007 23:49)

2. bu tezgahı ilk kez gördüğümde ve benim gibi ilk kez görenlerde gözlemlediğim bir hal var. torna kalemi metalik parlak malzemeye değer, o cıııırrrrt sesinin akabinde mavi, burgulu bir talaş çıkar. istisnasız her denekte bu talaşı, güzel mavi tonundan dolayı hemencecik elleme güdüsü tespit ettim. (tespit insanıyız evelallah.)

bu güdüsünü eyleme geçiren kişilerin acı dolu çığlıklarına da şahit oldum. çelikte mavi renk tav rengidir. malzemenin tav sıcaklığına kadar çıktığına işarettiir. "aaa ne güzel şey." diye elinizi attığınız talaş o ara 400 dereceden 250 dereceye falan soğumuş oluyor.
    (azwepsa, 29.08.2008 16:55)