topu topu 7 nota var kaç ayrı beste yapılabilir ki   

adana çık aradan

1. zamanında bir serdar ortaç röportajında tahmin ettiğiniz üzre serdar ortaçın ağzından cıkan söz öbeğidir.olaya yaklaşım şekli gerçekten de inanılmazdır."alfabede 29 harf var kardeşim her gün nası farklı köşe yazısı yazayım" demeye benzer şahsımca.yazıktır çok.üzülmüştüm açıkçası.
    (thedude, 10.04.2007 18:14 ~ 18:19)

2. bu lafı eden kişinin yaptığı doğan görünümlü şarkılar da, dinleyici kitlesi de, daha önce neden yahut meze olduğu olaylar (magazin gazetecileri derneği ödül töreni- ahmet kaya'ya yapılan saldırılar) da ortadadır, bu nedenle beni pek şaşırtmayan bir önermedir, yakışır kendisine. jötem, ille de jötem diyerekten sanatçı sıfatını taşımaya devam etsin.
    (garion, 10.04.2007 18:50)
  3. hatalı bir tesbittir. 7 notadan başka 5 tane de arıza vardır. ayrıca notaların uzunlukları, ritimi, hızlı ve neşeli, ağır ve bilmem neli gibi nüans terimleri vardır.
    ha tabiî araklama daha kolay.
    (venom, 10.04.2007 18:56)
  4. diyez, bemol, koma gibi kavramlardan habersiz bir insanın sözü. zaten parçalarından da bu anlaşılabilir. yok sana binlerce frekans tanımlasak kullanacak mısın ki ? ki sadece 7 notayı kullanarak bile milyonlarca beste yapılabilir.
    ezgiyi oluşturan notalar ve ritim olsa bile enstruman çalan kişinin rolü ile çok farkı tatlar katılabilmektedir. * işin kötüsü bu tip adamların müzisyen kategorisine sokulmaları.

yeni nesil de bu şekilde yetişiyor. az da olsa müzik ile uzaktan yakından ilgili forumlarda "nota mı tab mı" gibi garip sorular dolaşmakta ve "nota şarttır" gibi cevaplar verenler azınlıktadır. örnek olarak da ünlü blues gitaristlerini göstermektedirler. "herif almış eline gitarı çalmış ağbii" ile gaz veriliyor. bach, mozart, chopin kim olursa olsun müziğe doğuştan yetenekli olsalarda yıllar süren sıkı eğitimlere tabii olmuşlardır. bugün müziğin yaratılan, izlenime sunulan bir sanat dalından çok, üretilip tüketilen ve sonucunda para kazanılan bir sektöre dönüştüğünün göstergesi.
    (gibigibi, 10.04.2007 19:01)
  5. (bkz: toplam 10 bağlaç var niye hala bitişik yazılır ki)*

edit: e tabi başlık düzeltilince "ne diyo bu herif ?" demeniz gayet doğaldır.
    (şizofren ev kedisi, 10.04.2007 19:10 ~ 22:09)
  6. (bkz: buyur burdan yak)
    (kokopelli, 10.04.2007 19:33)
  7. (bkz: sekkiz)
    (ornitrin, 10.04.2007 19:42)
  8. yanılmıyorsam şubat ayı rolling stone dergisinde cem yılmaz'la yapılan röportajda cem yılmaz'ın mazhar alanson'un sarf ettiğini belirttiği cümledir.
    (insert coin, 10.04.2007 19:51)
  9. günümüz teknolojisi ile orta kalitede bir ses kaydından ve sıkıştırma formatından bahsediyorsak 1 dakikalik bir şarkı yaklaşık 1 megabyte tutar. 3 dakikalık ortalama bir şarkıdan söz edersek mp3 formatına ve anlamsız frekans aralıklarına gidecek kısımları yüzde 50 kabul ettiğimizde böyle bir eser yaklaşık 256^3221225472 / 2 farklı şekilde icra edilebilir. tabi bunların içerisinde pek çok anlamsız ses ya da hitler'in sesinden atatürk'ün gençliğe hitabesi gibi gereksiz kombinasyonlar da mevcut olacaktır. başlıktaki mantık ile '7 nota var, kaç beste olabilir ki?' diyenlere ithaf olunur.
    (al da at dercesine, 29.05.2007 23:12 ~ 30.05.2007 12:48)
  10. onu diyen bunu da dedi:

"şarkılarımı yazarken bu denizden, boğazdan ilham alıyorum. bu boğaz öküze bile ilham verir."
    (epilofs, 30.06.2007 00:11)
  11. cem yılmaz'ın bir esprisini getirir akla.

uzay gemisinin yanına yaklaşan, bi bok bilmeyen insan:
    "kaptan? niye tam güç vermiyorsun? çok mu yakıyor? yok boş kaptır gidelim yani."
    (ipo, 30.06.2007 00:35)
  12. unutulmamalı ki, 7 değil 12 nota vardır.
    (scherzi, 30.06.2007 00:38)
  13. hatta kimilerine göre nota sayısı sonsuzdur.
    (bkz: perdesiz çalgı)
    (yakarus, 30.06.2007 00:52)
  14. e o zaman (bkz: yapma canım yapma arkadaşım)
    (alik, 30.06.2007 01:00 ~ 01:10)
  15. bunu söyleyen kişinin "topu topu 29 harf var, kaç kelime türetilebilinir ki, o nedenle 100 kelime ile konuşuyorum." diye devam edeceğini sandığım cümle...hoş türetilebilmek fiilini cümle içinde kurabildiğine göre 100+1 kelime ile konuşuyorum demesi daha mantıklı olur.
    (melek, 30.06.2007 01:21)
  16. "allahım lütfen bu gerçek olmasın" dedirten fışkırtma.
    (korkusuz ördek, 02.08.2007 00:48)
  17. (bkz: bir 1 bir 0 var kaç farklı program yazılabilir ki)
    (dream of the endless, 04.10.2007 11:34)
  18. senin bu sesin bilgisayarla ne kadar güzelleştirilebilir ki diye cevap verilmesi faydalı söylem. serdar ortaç ve benzerlerinin sanatçı kişiliği diye bir şey de var tabi. kişiliğin özü çamur at izi kalsın felsefesine dayanıyor.
    (deatly, 04.10.2007 11:43)
  19. at gözlüğüyle bakan insanların söylediği sözdür. söyleyen kişiyi hiperstar yapan insancıklar ise buna pirim vermektedir. topu tpou yedi nota kadar seviyemiz olsa keşke. bambaşka olurduk.
    (floydian, 04.10.2007 12:21)
  20. yanlış anlaşılmış belki de yanlış şekilde kullanılmış ve tartışmalara düşmüş sözdür. toplamda 7 nota olduğu doğrudur. diyez ve bemol sesler notayı başka bir nota yapmaz. başka bir ses yapar. fa da fadır, fa diyez de fadır. zaten solfejde de fa diyez fa diye okunur. yani 12 nota değil 7 nota vardır. yarım ses ardışık dizersek bir oktavda * 12 tane yarım ses vardır. aynı şey koma sesler için de geçerlidir. ayrıca perdesiz aletler için sonsuz nota denemediği gibi sonsuz ses de denemez. iki tam ses arası 9 komadır. ve bir oktav içinde kaç koma olduğunu bulmak çok basit bir matematik hesabına dayanır. bir oktavda 6 tam ses olduğu için 9x6. sonucu da siz bulun herşeyi devletten beklemeyin. özetle cümlede mantık olarak bir aykırılık yok yani.

bunun yanında bu lafı büyük müzisyenler de kullanır ama kullandıkları yer şu sanki bilmemneye benzemiş gibi bir cümlenin arkasıdır. sonuçta müzikte bunu besteleyenler, aranje edenler, icra edenler hatta ve hatta kaydedenler, miksleyenler, mastering aşamasında çalışanlar teknik, stil, yöntem, sound, tuşe, işin bilgisayar kısımları vs. herşeyde birikim havuzlarına kattıklarından kullanırlar. ve bunları da zamanında analiz ettikleri örneklerle oluştururlar. bu da eserin esere benzemesini ister istemez doğurur ve yanlış birşey değildir. bunun yanında belli formlarda ve tarzlarda parçalar belli standartları içerir ister istemez.

tekrar bu söze geri dönersek bu sözü, piyasada geyik hasan diye nitelendirdiğimiz kendini çok yüksekte sanıp ota boka bik bik eden (itiraf ediyorum zaman zaman ben de böyle olabiliyorum) tiplerin işte bilmemneden araklama olmuş gibi asılsız vurdukları damgalara karşı ayar olarak kullanan ve yerli yerinde oturttuğunda yakıştıran önemli müzisyenler yok değildir.

lakin serdar ortaç ve bir besteden bozup başka beste yapan büyük sanatçı!ların böyle bir laf etmesi cidden komik görünüyor.

ama asıl komik görünen ne 7 notası lavuk 12 tane var orada baba gibi zuhahah bi bok bilmiyosun konuşmuşsun gibisinden yapılan yorumlar oluyor kanımca. bunu yapan kesin mi diyez diye espri de yapıyordur.
    (bkz: mi diyez si diyez)
    (jellyjam, 26.03.2008 16:11 ~ 14.04.2008 05:33)
  21. bu 7 notanın diyezleriyle ve bemolleriyle beraber toplam 21 tane nota vardır. en az 21! kadar şarkı yapılabilir. tabi bunların 4/4 lük, 8/4 lük gibi kısa ve uzun olanları da vardır ki ses aynı olmasına göre yan yana dizildiklerinde kulağa farklı gelebilir. ama iki şarkının nota dizilişi birbirine çok benzese bile, sözleri, melodisi, verdiği duygu, o iki şarkıyı bi o kadar farklılaştırabilir.

(bkz: serdar ortaç, beni unut)
    (bkz: abidin, boşuna)
    (mia wallace, 26.03.2008 16:33)
  22. birkaç yıl öncesine kadar hafta sonlarını değerlendirmek, tarz olmak, toplum arasında karizma yapmak isteyen birçok türk gencinin kendini gitar kurslarına atmasıyla, eline her gitar alanın 2 gün sonra yapmaya başladığı bestelere 'abi bu ... şarkısının müziği, yemesene beni ben yaptım diye' deyince duyacağı cevaptır. birde sanki harbiden kendisi yazmış gibi üzerine abudik gubidik sözler koyup ortamda çalmaya bayılırlar ama birilerinin bunlara beste yapmanın yetenek işi olduğunu ve illa herkesin beste yapmak zorunda olmadığını anlatması gerekmektedir. gerçekten yetenekli olanlarda sizin yüzünüzden kaynamasın gençler.
    (mi atze, 26.03.2008 17:07)
  23. (bkz: dünyanın en yüzeysel adamı)
    (babykaos, 26.03.2008 17:09)
  24. (bkz: bir am bir yarak var kaç ayrı çocuk yapılabilir ki)
    (ara: afedersin ama)
    (firsattanistifade, 26.03.2008 18:14 ~ 18:14)
  25. (bkz: topu topu 7 gram beynim var napabilirm ki)
    (uçan tavuklar kümesi, 26.03.2008 18:19)