|
|
- bir çocukluk hezeyanıdır. koca yaz top güneşte bırakılır hiç de şişmez. bir boka yaramaz eylem, gün boşa gider. hem inik topla oynamak çoğu zaman daha zevkli olmuştur. ancak topun sahibi puşt mükemmeli arar. bu yaşta mükemmelliyetçi! puştluğa bak hele...
nereden icazet alıp, hangi bilimsel veriye dayanılarak yapılırdı bu hiç ama hiç bilmiyorum. zaten ben karşıydım diyorum ya buna. hatırladığım tek şey inik bir topu güneşte bekletince şişeceğini sanan insanlarla bir dönem arkadaşlık etmiş olmanın, aynı havayı solmuş olmanın verdigi ciger yakıcı utanç...
sanırım ilkokul fizik bilgilerinden oluyor bu saçmalıklar, türlü hurafler. tren rayları, elektrik telleri vs... bir takım genleşme örnekleri bu alt kültürden piçlerin kafasını bulandırıyor. gerçek sanıyorlar bize öğretilen bir çok yalanı, ezberi. oğlum o derslerde ne diyor kel kafalı, tesbihli, gaddar fizikçi? o ihmal edilecek, bu ihmal edilecek... yok havasız ortamda, yok normal şartlarda...
bir ton değişkeni siktir edip, soyutlamışsın sen fizik gibi yaşayan bir bilimden. çocuk da ne yapsın? ezik bir mal olmaktan başka suçu mu var abisi? inanıyor, kanıyor bu kelli felli herife. bilmiyor, düşünemiyor ki o küçücük kafasıyla bu adamın hem kel hem fodul olduğunu...
neyse ki gelecek nesilden ümitliyim. veletler cin gibi. bir çok sözlük yazarını cebinden çıkaracak yazılar yazanları bile var aralarında. amına koyar çoğunuzun. hiç de mal değiller. hani ben zeka olarak kendimi kanıtlamış bir yazar olmasam korkucam bu piçlerden. korkun oğlum korkun! yepyeni bir soluk kazandıracak bu piç kuruları. sizin gibi topu güneşte bırakıp öğlenin yanarında beyaz külotla park havuzuna girmiyorlar.
- doğru bir inanıştır. güneşte bırakılan top içindeki havanın sıcaktan genleşmesinden dolayı şişer. burada ki önemli mevzu bu şişkinliğin ne kadar kalıcı olduğudur. siz top oynamaya başladıktan dakikalar sonra top eski inikliğine geri döner.
edit: elbette topun şişmesi için içinde hava olması şart. havasız topu volkanik lavların arasında atsak yine şişmez.
- topun yamulduğunu görüp hayalkırıklığına uğramayla sonuçlanan uğraş.
- azıcık akıllı olan mahalle gençleri topu güneşte bırakacağına genelde 50 bin lira verip bisikletçide şişirtirler.
not:bizim zamanımızda 50 bindi. şimdi kaç kuruştur bilemem.
- biten pili ısırmak ya da buzdolabına koymaktan farksız bir davranıştır.
- çocuğun yeni aldığı, içinde hiç hava olmayan topu şişsin diye güneşe koyacak potansiyelde olmadığını varsayıyorum. topun önce havasının inmesi lazım tabi. o da muhtemelen betonda unutmayla falan gerçekleşecek bir olay. akabinde "vay ben bunu soğukta bıraktım şimdi sıcakta bırakayım da görsün gününü" düşüncesi tıfılımızı bu eyleme sevk ediyor olsa gerek.
- çocuk aklının ürünüdür. bu işlem yapılmadan önce top sabunlanıyordu eğer yanlış hatırlamıyorsam.
(bkz: beton zemine bırakılan topun inmesi sorunu)(seroo, 03.08.2008 17:26)
- şarjı bitmiş telefonu açıp kapatınca tekrardan şarj olduğuna inanan zihniyettir bu. aynı kapıya çıkar.
- benzer bir durumda saat pilleri veya hesap makinası pilleri için geçerlidir.
önerme:saati ters çevirip güneşe koyarsanız pili dolar(saki, 03.08.2008 17:27 ~ 17:27)
- çocukken çok güçlü olan inanç. ne zaman topa çivi batar ya da top kıymığa falan değerse ilk iş sabunlamak olurdu. artık psikolojik midir bilinmez topu güneşe bıraktıktan sonra, top oynayacak duruma gelirdi.
- çok yanlış bir girişimdir.
gerçekten de hangi topu güneşte bırakırsanız bırakın, hasetinden şişer bu ibneler.
kıskançtırlar ziyadesiyle. iyisi mi yanından ayrılmayın.. dedikodulari fenadır.. çok fena!
|