|
|
- diğer adıyla sosyal maske. seçme şansınız olsaydı bu maskeyi takmak istemeyebilirdiniz. ancak maalesef böyle bir lüksünüz yok.
mağarada yaşamıyorsanız veya katı eğitim sistemi yüzünden kendini yıllarca eve kapatan bir japon genci değilseniz maskeniz var demektir. bunun bir zorunluluk olmasının sebebi toplumda kendi inisiyatifiyle bu maskeyi takanlar olması. hiç bir şey için olmasa bu kişilerle okulda, işte, evde, vs. iletişim halinde olup onlara karşı bir kalkan vazifesi görmesi için takıyorsunuz. buraya kadar çok bilmiş gibi "takıyorsunuz, zorundasınız, başka lüksünüz yok" gibi laflar ettim. bundan sonrasını ben de çözemedim. ancak bu maske hadisesi vahim sıkıntılar doğuruyor.
öncelikle şunu anladım ki bu maske bir kere takılınca bir daha çıkmıyor. türkiye'nin alturist - kollektivist yapıda olması bu maskeyi çıkaramadığı gibi iyice surata yapıştırıyor. sonra da "kimse benim yaralarıma dokunamıyor" hadisesi peydah oluyor. annemi mutlu edemiyorum, birlikte olduğum insanı anlayamıyorum, patronun neyin peşinde olduğunu çözemiyorum, falan filan... bütün açıklığınla bana gelmemeni anlayabilirim ama benden çok şey bekleme; android değilim. üstüne üstlük benim de zamanında takıp bir daha çıkaramadığım bir maskem var.
annem televizyon izlerken onun yüzündeki ufak bir kas değişiminden babam canının su istediğini anlayıp su getirirmiş anneme. şimdiyse bir çift kavga ettikten yarım saat sonra, taraflardan biri diğerine "neyin var" diye sorabiliyor. diğeri de ebenin ... var demiyor hani: "iki yabancı gibiyiz artık". belki de her zaman iki yabancıydınız. sadece maske yüzünden halı altına süpürülmüş farklılıklarınız zamanla gün yüzüne çıktı, o kadar.
"olacak o kadar"ın jingle'ını duyar gibisiniz muhtemelen. ben de isterdim skeç sonu metin serezlisi gibi giri yazmamayı. gelgelelim bunun da müsebbibi muhtemelen şu lanet maske. giriyi "anlayacağın bebeğim, yattığın adam ben değilim... ama olsun; sen yine de öp beni" diyerek noktalamayı istemez miydim?
???
- başkaları için ya da onların gözleri için takılan maske. takınılan tavırlar davranışlar bütünü.bizim toplumumuzda da bunu abartarak sadece başkaları tarafından nasıl olduğumuzu düşünen insanlar sardı etrafı. kendi özgüveni ya da karakterini ortaya koyamayan insanlar yığını.
|