tonsilit   

adana çık aradan

1. (bkz: bademcik iltihaplanması). 'it' soneki iltihaplanma anlamı verirken (faranjit- faranjların iltihaplanması, sinüzit- sinüslerin iltihaplanması) tonsil de latince ve hatta ingilizce bademcik anlamını verip bu sözcüğü oluşturur.

(bkz: okur uktesi)
    (adenozin tri psikopat, 28.10.2006 02:18)
  2. (bkz: yutkunurken boğazın acıması)
    (helia, 19.08.2007 00:53)
  3. çok fena eklem ağrısı yapan lanet bakterik birşey.

bademciklerin üstüne yapışan beyaz ve iğrenç şeyler, eklemlerde öyle bir ağrı yapar ki, kamyon çarpmış gibi gezersiniz.

penisilin ve muadili şeylerle acilen tedavi edilmesi gerekir. yoksa, dizdir koldur, yetinmez, gider kalp kapakçıklarına da çöker bu bakteriler.

şu sıralar, çok fena etkisi altındayım. yalpalaya yalpalaya geziniyorum mesela ben.

başımda bi kamyon var. dizlerimi ovuşturmadan kalkamıyorum. sonra, kulaklarımda birileri ayarsızca bir davul çalmakta. böyle haller işte. ne bileyim..
    (claritine, 18.05.2008 12:07)
  4. kendi başına eklem ağrısı yapmayan bakterik bişey. eğer ki etken "a grubu beta hemolitik streptekok" ise ve bu etken kişide tonsilliti takiben ara* ya yol açarsa ve ara eklem tutulumyla seyrediyorsa işte o zaman eklem ağrısı olur. proflaxi için kristalize penisilin, tedavi için aspirin(antienflamatuvar dozlarında) kullanılır. yani tonsillit eklem ağrısı yapmaz, ara yapar.
    (lepaca kliffoth, 18.05.2008 12:34)