belki ilginizi çeker
  1. · tiyatro okulları
  2. · ayıp ettik
  3. · yedi sanat
  4. · bozkurt kuruç
  5. · seans
  6. · karl valentin
  7. · adalet ağaoğlu
  8. · hayata dair iç burkan detaylar
  9. · dünyayı ele geçirme planı
  10. · levent ulukut
gündem
  1. · yatmadan önce dinlenen son şarkı
  2. · erkekte ses tonu
  3. · sözlük yazarlarının genel özellikleri
  4. · sözlük yazarlarının itirafları
  5. · author
  6. · dinde zorlama yoktur
  7. · aklidengegorecelibikavramdir
  8. · duygu sömürüsü
  9. · wowturkey

tiyatro  

sayfa  / 3
  1. yazarların yazdığı ve beden diliyle anlatılması gereken oyunların canlı gösterildiği mekan.
    (axel fox, 04.06.2004 20:41)
  2. piyes, oyun. sanatların icra etmesi ve izlemesi en zevkli olanıdır bana göre.
    (selenge, 05.12.2004 17:44 ~ 08.06.2005 22:08)
  3. özellikle seyirci çekmek için son zamanlarda binbir numaralar yapmaya çalışan antik çağlardan günümüze kadar gelen bir sanat.
    (hansvoralberg, 19.03.2005 23:53)
  4. kimilerine göre bir çiçek.
    (bkz: bir demet tiyatro)
    (chixculub, 13.04.2005 16:16)
  5. enis fosforoğlu bir zamanlar şöyle tanımlamıştı: insanı insana insanca anlatma sanatıdır tiyatro..

sinemayla karşılaştırılması yersiz olan (zira tiyatroda her sahne alışında oyuncuların emeğini soluduğunuz bir ortam vardır), her ne kadar ilgi görmediğinden yakınılsa da hala salonların dolup taşmasından ve de şehir tiyatrolarından bilet bulunamamasından gayet de popülerliğini koruduğu farkedilen sahne sanatıdır..

bence en sevilesi olayı da ana spot açılmışken tavana doğru bakıp da tozdan yıldızlara şahit olmaktır..
    (smooth, 17.04.2005 13:16)
  6. kafa dinlendiren, hem göze hem kulağa hitap eden, yaşanılanlara oturduğun yerden şöyle bir bakıp seyre daldıran sanat dalıdır.
    (gülümsün, 17.04.2005 13:18)
  7. sinemadan çok farklı olan senede hiç olmadı bir kez gidilmesi gereken oyundur..
    zaten fiyat olarak da gayet uygundur.. görülmesi gerekir..
    (despinaa, 11.07.2005 22:11)
  8. spontane meditasyon.
    (lupin, 11.07.2005 22:20 ~ 22:20)
  9. genel olarak bülünen kökeninin antik yunana dayandığı yargısı yanlıştır.tiyatronun kökeni antik yunandan daha da gerilere dayanır.hatta insanların (bkz: homosapiens) konuşmayı bilmedikleri,uygar ve yerleşik hayata geçmedikleri,mağaralarda birbirlerine sarılarak uyudukları zamanlara.zaten konuşamamaları,(iletişim kuramamalarından bahsediyorum)tiyatronun doğmasına,hatta çoğu sahne sanatının doğmasına yol açmıştır.çünkü konuşamayan insan iletişim kurmak için bedenini kullanıyordu.ama beden dili herşeyi anlatmasıona yetmiyordu tabi.bu yüzden maskeler yapılmaya başlandı ve maskeler de bu dilin bir parçası oldu.örneğin bir hayvan avlandıktan sonra o hayvanın maskesini takan shaman hayvanı nasıl avladıklarını dans ederek anlatıyordu.bu da tiyatronun temelinin atılması olmuş oldu. ilk entry'imi tiyatro başlığına girdim çok mutluyum yarabbiim ...
    (oyunoynamakistemeyenlerevegitsin, 20.11.2005 16:00)
  10. günümüzde yeri ve önemi tartışılan bir alandır tiyatro. önceden belirlenen ve yönlendirilen bir tartışma durumunda olan tiyatro gerçeği, tartışmanın sonucu ne olursa olsun kimi insanların bir hayli cebini doldurmaktadır...
    çıkış itibari ile burjuva kesimini eğlendirme amacını güden tiyatro, günümüzdede bu özelliğini yitirmemiştir... tiyatro bitti diyenler için yaşasın tiyatro diyen shakespeare, aslında tiyatronun amacını ve duruşunu çok güzel ifade etmiştir... bittiği yerde başlayan bir kurgu dur tiyatro, öyle kimilerinin ısrarla üzerinde durduğu hayatı anlamlandırma çabası değildir...
    tiyatro ve oyunculuk ayrı bir temadır insanlık için ... hep ön plana çıkan bu gerçek aslında bir telaştan başka bir şey değildir... asıl tiyatro, kurgu ve hikayedir... en güzel ağlayanı oynayan oyuncu, sadece en iyi ağlayan oyuncudur...
    (granzyme, 03.12.2005 12:10 ~ 12:11)
  11. (bkz: tiyatro okulları)
    (bkz: mankenden tiyatro'cu olurmu fenomeni)
    isteğen osurup sıçabilir kardeşim kime ne yav... resimde yapar böğüre böğüre şarkıda söyler...

hiç anlamıyorum neden mankenler genetik mühendisi olmak istemiyor... kimse tiyatro'ya bok atıyorum zannetmesin...
    (granzyme, 03.12.2005 16:29 ~ 04.12.2005 23:01)
  12. tdk diyor ki:

1. dram, komedi, vodvil vb. edebiyat türlerinin oynandığı yer.
    2. bu türleri, izleyiciler önünde sahnede oynayan grup.
    3. oyun yazma sanatı.
    4. sahnelenmek için yazılmış oyunların tümü.

peki üstad shakespeare ne diyor:

"all the world’s a stage,
    and all the men and women merely players;
    they all have their exits and their entrances..."

mealini bu nacizane bünye şöyle yapıyor:
    dünya bir sahnedir, tiyatrodur,
    ve tüm kadınlar ve erkekler sadece oyuncudur (bu sahnede)
    hepsinin sahenye giriş ve çıkışları vardır (burası tam olmadı ama siz anlamışsınızdır)...

evet istesekde istemesekde hepimiz o sahnedeyiz ve sıramız geldiğinde rolümüzü oynayıp o sahneden iniyoruz...
    (zoe, 03.12.2005 16:48)
  13. bir adam boş bir alanda yürür ve diğeri de onu izler,işte tiyatro burda başlar der peter brook.yani basit ve gerçek olması gereken sanat.

"herşey basit olmalıdır,tümüyle basit teatral olmamaktır esas olan."

(bkz: çehov)
    (missi34, 30.06.2006 02:02)
  14. herkes, kendi yazdığı oyununun başrolünü oynar.
    (tatlı kavanozu, 30.06.2006 02:08 ~ 02:10)
  15. tiyatro tamamıyle yunanlı bir kökene atfedilmekle birlikte;esasında konuşma diyalektiği yoluyla ilk yerleşik uygarlıklar olan asyagil toplumlarda filizlenmiş birer mimetis örneğidir.yerleşik uygarlıklar tiyatronun mimetisini yapıp;yazınsal boyutunu ilerletirlerken barbar ile yabanıl toplumlar büyücü geleneklerinin içersine tiyatroyu bulaştırmışlardır.
    (mollacellad imam u azam, 15.01.2007 10:41)
  16. repliğin, perdenin, mizansenin ya da suflörün olmadığı ilk insan topluluklarının yaptığı dini törene dayalı yaratıcılıktır. kaynağında taklit etme güdüsü vardır. dini törenlerde totem denilen kutsal hayvanı taklit etmek için insanlar yüzlerine maske geçirip bu hayvanın sesini taklit etmeye çalışmıştır. bu törenler de tiyatronun doğuşudur.

ilk çalışmaların çin'de ve mısır'da yapıldığına dair bulguların olduğu söylense de batı tiyatrosu denilince akla ilk gelen eski yunan tiyatrosudur. yunanlıların bağbozumu tanrısı için yaptığı dini törenler de tiyatroda bizi asıl kaynağa götürür.
    (sunflower, 31.01.2007 21:09 ~ 01.02.2007 08:59)
  17. bir arkadaşın küçümseyen tabiriyle solcu işi.

(ne alakaysa)
    (düşünemiyorum o hal de malım, 31.01.2007 21:38)
  18. hayatı değiştirme özelliği olan bir seyirlik.
    (dreamworks, 23.03.2007 12:22)
  19. üç, bilemedin dört sene sonra ''mesleğim'' diyebileceğim, nefes alınan, huzur bulunan, biraz ayrı kalınca ''spot istiyorum ben!'' şeklinde isyanlara sebebiyet veren, oyuncu denilen insanın er meydanı olan şey..
    (juliette, 01.05.2007 19:21)
  20. seyirciye anında tepkisini gösterebilme olanağı verildiğinden dolayı mümkün olduğunca sinemaya tercih ettiğim sanat.
    (melodis, 01.05.2007 20:21)
  21. yapılmış en iyi (kısa ve öz) tanımı şudur: "tiyatro insanı, insana, insanla anlatma sanatıdır."
    (lafbaz, 03.05.2007 01:14 ~ 26.05.2007 03:33)
  22. aboneliğimin bitmesinin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen her ay başı kapımın önünde bulduğum dergi. beğenerek okuyoruz...
    (marauder jingo, 14.05.2007 15:49)
  23. hayatın aynasıdır..görmediklerini görür, duymadıklarını duyarsın..yaşayamadıklarını yaşarsın..benliğini kaybetmeden bir başka "ben"e dönüşürsün..
    (rain frohagen, 21.06.2007 02:11)
  24. meraklısı olmayarak, iddiasızca söylüyorum ki; gördüğüm kadarıyla günümüzde ancak güldürü üzerinden ilgi çekebilen sanat dalıdır.

özellikle amatör üniversite topluluklarından shakespeare izlemek kadar bayık bir etkinliklik bilmiyorum.
    (ali kamber, 27.06.2007 22:17 ~ 20.03.2009 21:28)
  25. "teatora" da derdi ermeni teyzeler eskiden, çocukken beşiktaş vapurunda duyardım. odur bu.
    (ay cadisi, 12.08.2007 14:10)
 sayfa  / 3

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil