|
|
- yemeğin suyu.
- etli patlıcanlı ve bilumum yaz sebzeli düğün yemeği. yani bir nevi türlü. iyi yapanın elinde tadı pek güzeldir. köy düğününü düğün yapan önemli öğelerden biridir.
doğuda tiritin en önemli özelliği, düğün için yeni kesilmiş toklu, çebiş, tosun etinden yapılmış olmasıdır. sulu yemektir. "tiridine bandım" sözünün ev sahipliğini yapar.
- balıkesir yöresinde sünnetlerde yapılan, pek bir lezzetli yemek. doğranmış ekmek, kırmızı et, domates sosu ve maydonozdan oluşur.
- (bkz: minas tirith)
(lethromar, 06.02.2006 16:59 ~ 02.07.2007 12:00)
- bulgaristan göçmenleri tarafından (bkz: deliorman) işe yaramaz ihtiyar anlamında kullanılan sözcük.
(bkz: bunak)
- ayrıca çok zayıf insanlar için kullanılan bir kelimedir.
- karadeniz yöresinde farklı yapıldığını gördüm.. saç üzerinde pişirilen kalın yufkalar boru gibi dolandıktan, katlandıktan sonra kesilir. kesilen parçalar tepsiye dizilir. ortada kalan boşluğa haşalanan et konur. et suyu da tüm tepsiye resmen boca edilir. tavukla yapıldığına da şahit oldum.
- kurt gibi aç olunduğu zamanlarda kızgın kumlardan serin sulara atlamaktır.
- tencerenin dibinde kalan son yemek parçasının koca bir tabak yemekten daha fazla tat vermesidir.
- kumsalda, şezlongda uzanıp, bir şeyler içerken dinlemek istiyeceğiniz müziktir.
- urumeli hisarına oturmaktır, oturup da bir türkü tutturmaktır.
- mehmet abiyle enseye tokat moduna girebilmek demektir.
- (bkz: tiridine banmak)
türküsü için (bkz: tiridine bandım)
- (bkz: plupetka)
- süte ekmek banarak yapılanı bir beybaba atıştırmalığıdır.
bir de şöyle bir deyimi vardır bunun: (bkz: sade suya tirit)
- bir çerkez yemeği. ördek ve yufkadan yapılır. ördek güzelce haşlanır ve üzerine yağ dökülür (bu hd iskenderde yapıldığı gibi) üzeri kalın yufkayla kapatılır. bandırılarak yenir. afiyet olsun
(saki, 15.01.2009 17:21 ~ 17:21)
|