güzel bir antivirüs programı. bilgisayardan uçmuş dosyaları geri getirmek için birebir.
vişne likörlü olanı çok ama çok lezetli olur.
her ortamda çok rahat yapılabilir bi tatlı olmakla beraber tarifi şöledir:
3 y.k. şeker,3 y.k un,yarım litre süt,2 yumurta sarısını karıştırıp ocakta muhallebi kıvamına getiriyos.sora ocağı kapatıp 1 paket labne peynirini koyuyos,karıştırıyos.sora hazır kakaolu keki 1 bardak çok koyu ve çok şekerli nescafe ile ıslatıp
hazırladığımız karışımı kekin içine soora da üstüne boşaltıyos.en üzerine de kakao döküyos.sora soğutup satıyos.herkes de bi bok sanıyo.oysa ki 3 dakka sürüyo.y.k---->yemek kaşığı demek bi de.
tiramisunun ne olduğunu bilmeyen bir arkadaşımla alay ettikten sonra kendisinin internetten ne olduğuna bakması ve benimde
kızım bu sitede var ya..ekranı yalamak suretiyle tadına bakabiliyorsun
diye bir kez daha alay etmemi sağlayan italyan tatlısı
ayrıca tadı süperdir tavsiye ederim
(sfeny, 06.08.2004 15:21)
tirami-su
pelin-su
ılgıt-su
...
..
.
malzemeler
3 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1.5 su bardağı süt
1/2 paket vanilya
1/2 paket labne peyniri
1 su bardagi şeker
hazırlanışı
bütün malzemeyi bir tencereye koyarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. diğer tarafta, bir su bardağı su içine 3 kaşik şeker 1 kaşık nescafe koyarak karıştırıp, bu karışımla 1 altınkek tabanını ıslatın daha sonra muhallebi kıvamındaki karışımın yarısını bu kektabanın üzerine dökerek yayın. kektabanın ikinci katını da üzerine koyup aynı şekilde bir bardak nescafe ile ıslatin. kalan muhallebiyi üzerine dökerek yayın, biraz soğuduktan sonra üzerine iki kaşık kakao eleyip buzdolabında soğutun.
(mystra, 07.09.2004 16:38 ~ 13.11.2004 14:19)
tiramisunun ne zaman yapıldığına yani tarihine bakıldığında bazı tartışmalar söz konusudur. kimileri ilk tiramisu nun
birinci dünya savaşında yapıldığına inanır. kuzey italyada yaşıyan kadınlar bu tatlıları askere gönderilen erkeklerine beraberlerinde götürmeleri için yapmışlardır. herhalde onlara olan sevilerini ve beraberliklerini hatırlatmak için bunu yapmışlardır; keza tatlının keskin tatlı tadı aşkın kendine has şaşırtan duygulu halini ima etmektedir. veya nerdeyse hemen hemen, tatlınn içerdiği yüksek kafein ve enerjinin erkeklerine savaşmakta gereken enerjiyi vereceğini böylece onların sağ salim evlerine dönebilmelerine yardımcı olacağına inanmışlardı. başka bir hikayeye ise yukardakinden oldukça gerilere dayanıyor. rönasansın hüküm sürdüğü zamanlarda . venedikli hanımlar bu tatlıyı günün ilerleyen vakitlerinde erkekleri ile paylaşmak için yaparlarmış çünkü bu tatlının yatağa geçilen bir sonraki fasılda çok işe yaradığını düşünürlermiş
*. yapımındaki amaç her ne olursa olsun bu romantik albenili tatlının alınacak ilk ısırıkla birlikte sizi aşka bağlayacağı aşikardır.
niye "beni yukarı çek" adını verdiklerini anlıyamadığım bir pastamsı tatlı.
özsütte yerseniz pişman olacağınız bir tatlı çeşidi.
şehirlilik göstergesidir.
şehirden uzak ve şehirle ilişiği olmayan kasaba insanına tiramisu dediğinizde size "o ne?" diyorsa biliniz ki, o kişi sadece bayramlık almaya ya da kerhaneye şehre iniyordur.
ama kasabadaki başka bir insan şehire, sinema vs sosyal aktivite için gidiyorsa, mutlak surette bilir bu tatlıyı.
böyle de bir işlevselliği vardır bu tatlının.
(dlord, 01.03.2006 13:11)
sakız likörüyle yapılınca tadından yenmeyen tatlıdır.
taksim sarayda vişnelisinin üstüne söylenecek söz yoktur;o an sadece o ve sen varsındır.
güzel bir tatlı olduğu iddia edilir.
bu tatlının türkiye'nin pek çok yerinde bilinmediğini, adının dahi duyulmadığını söylemeliyim. çünkü anadolu insanının tatlı niyetine yediği gıdalara pek de benzeyen bir yanı yoktur. bir kere alkollü içki içerir ki çoğu doğu ilinde imal edip satmak pek mümkün olmaz. ayrıca insanımızın damak zevkine hitap eden baklava, kadayıf, künefe, şöbiyet gibi tatlıların yanında gudik kalır. yine de tadı fena değildir. en dikkat çeken özelliği çok taze tüketilmesi gerekliliğidir; bu da bu tatlıyı biraz daha özel kılar.
anlayamadığım şey, tiramisuyu duymayan, bilmeyen insanlarla dalga geçilmesidir. yok işte adam hayatında görmemiştir, bilmek zorunda mıdır...
şimdi ben size "şilkî olsa da yesek" desem, "o ne" dediğinizde "yuh!...
avam" desem güzel mi olur?
zamanında
italyada genel evlerin yakınında bulunan pastanelerin talep doğrultusunda icat ettiği bir tatlıdır. öyle ki ismi de "beni yukarı çek" anlamına gelir
italyancada.
tira-->çekmek fiilinin emir kipi
mi --> beni
su-->yukarı
tatlı icat olunduktan sonra genel evlerin müşterileri tarafından pek rağbet görmüştür.
(bkz:
italyanlardan öğrenilenler)
aslında hazır kek tabanlarıyla değil kedi dili denen bisküvilerle yapılır.
kedi dilleri hazır kahve, şeker,su süt, kahve likörü karışımıyla ıslatılır. üzerine içine bir paket labne peyniri ilave edilmiş muhallebi konur. en üstüne de elekle kakao serpilir.
yapılması kolay,güzel bir tatlıdır.
bir zamanlar var olan bir veri kurtarma programı.
(bkz:
veri kurtarma)
isminin kelime anlamı olan "beni yukarı çek" lafının genelevlerle ilgisi olmayan tatlı. içkiden sonra yenen bir tatlıdır, ve ismi beni ayılt demektir. çok hafif bir tatlı olduğundan mide bozmaz ve alkolün şekere dönüşmesini engelleyerek alkolün etkisini azaltır.
günden arda kalan kahveyi ve kurumuş, bayatlamış kekleri değerlendirmek için icad edildiği söylenir. içeriğindeki alkol de aslında kurumuş olan kekleri ıslatıp yumuşatmak içindir. pek eski bir tatlı da değildir. 1970 lerde ortaya çıkmıştır.
üzerindeki kakao nedense her seferinde sadece benim boğazıma kaçan, beni uzunca bir süre öksürten ama yine de yemekten vazgeçemediğim tatlı.
adanada en güzelini ipek kahve evinde görebileceğiniz tatlı.olsada yesek hani.
(jimmy, 18.06.2008 17:59)
içine
acıbadem likörü katıldığında lezzeti tavana vuran tatlı.
özsüt'te bilmem ne ödülü almış bi' taneyi yediğimde önce çok beğendim.
sonra vazgeçtim, hiç beğenmedim.
çok lezzetliydi, ama hiç tiramisuya benzemiyordu.
yani yaş pasta olarak çok güzelken tiramisu olarak çok kötüydü.
siz siz olun, tiramisu yemek için özsüt'ü tercih etmeyin.
anlamsız bir tatlı
özsüt'ü hiç sevmem. pastaları ağır olur çünkü. ama geçenlerde, hatta
cunda'da, özsüt'te tiramisu denedim.
bak laf olsun diye demiyorum yediğim en lezzetli tiramisu.
yanında da
sakızlı dondurma şart ama.