tiptronic   

adana çık aradan

1. audi firmasının hem otomatik hem manuel vitesine verdiği isim
    (hexametaphosphate, 27.05.2004 23:56)

2. asla otomatik vitesin yerini tutmayan vites tipi.
    araba tam otomatik olmadığı için yokuşlarda kaydırma yapıyor.
    iki vites seçeneği olması iyiymiş gibi görünmesine karşın çoğunlukla düz vites kullanımı zorunlu oluyor.
    (offfffbea, 16.08.2004 15:59)
  3. ilk başta çok sempatik geliyor, lakin bir süre sonra manuel kullanmanın keyfinin olmadığını anlayıca sempatisini kaybediyor. otomatiğe bağlayınca da vites değiştirmelerde biraz sarsma yapar. dolayısıyla ne otomatik severleri ne manuel severleri yeterince tatmin eder. ama performansı çok da kötü değildir.
    (solti, 15.01.2005 22:45 ~ 22:57)
  4. yarı otomatik şanzıman sistemi. otomatik vitesin rahatlığını ve manuel vitesin sürüş zevkini aynı anda sunmayı amaçlar. vw'lerde direksiyon üzerinde bulunan butonlarla vites değişitirme imkanı verir. vites koluyla yönetilenlerde kol ileri itildiğinde yükselir, geri çekildiğinde düşer. tam otomatik konumuna alındığında diğer otomatik vites sistemler gibi çalışır.

bmw de bazı modellerinde bu sistemi kullanır fakat adı steptronic olarak geçer.
    (aqua, 14.05.2005 16:54)
  5. otomatik vitese daha yakın olan şanzuman çeşidi.. hiçbir zaman manuel vites keyfini ve performansını veremiyor vesselam.
    (toxicalien, 27.05.2005 23:06)
  6. her firmanın ayrı bir isimde sunduğu sistem.
    (reino, 19.09.2006 23:51)
  7. bir süre öncesine kadar hayal edemediğim, görünce ise şükrettiğim şanzıman türü.

efenim bendeniz, hafiften taksici şekli araba sürdüğüm için, vites geçirirken eğilip kalkmalar olmadan, 6bin devir/dk'da arabayı bağırtmanın zevkine varıp istediğim zaman vites değiştirmeden araba süremez idim. ancak şehir içinde özellikle sabahları sol ayağımın debriyaja basmaktan anamı ağlatması sonucu otomatik de farz oldu...

fakat yine de mutlu olamazken, bu olay ile karşılaştım. ve şu an mükemmel bir sistem olduğunu düşünüyorum, yeri geliyor eğilip kalkıp vites değiştiriyor, yeri geliyor sol ayağımı camdan çıkarıp (bkz: öeh) rahat rahat araba sürüyorum.
    (makaveli, 22.09.2006 21:12 ~ 05.12.2006 02:12)
  8. (bkz: adamlar yapmış)
    (delilah, 23.09.2006 00:50)
  9. hem manuel hem de otomatik kullanıma izin veren şanzımanlar için volkswagen grubunun kullandığı isim...

audi a4'den bir örnek için bkz: http://www.familycar.com/...

(bkz: otomatik vites)
    (van den budenmayer, 23.09.2006 01:42 ~ 24.09.2006 17:12)