eski germen halklarının ortak tanrısı..güçlü, kuvvetli, orta yaşlı ve kırmızı sakalı ile tasvir edilir..kötü devlerin baş düşmanı, insanoğlunun koruyucusudur..
çizgi roman ve çizgi filminde uzun sarı saçlı, boylu poslu, baby face iskandinav erkeği olarak betimlenmiştir. kırmızı pelerini, melek kanatlı miğferi ve aşmış çekici ile pek bi karizmatiktir. odinle birlikte cesur ve onurlu germen savaşçılarının ilham kaynağıdır.
black clouds on the horizon
great thunder and burning rain
his chariot pounding, ı heard the heavens scream his name
ı watched as he shouted
to the giants that died that day
he held up his hammer high and called odin for a sign
thor the mighty, thor the brave
crush the infidels in your way
by your hammer let none be saved
live to die on that final day
gods, monsters and men
we'll die together in the end
god of thunder, god of rain
earth shaker who feels no pain
the powerhead of the universe
now send your never ending curse
ı watched as he shouted
to the giants that died that day
he held up his hammer high and called odin for a sign
gods, monsters and men
swing your hammer to crack the sky
lift your cape so that you might fly
back to odin and gods on high
and leave this mortal world
gods, monsters and men
odin
çekici elinden alındığında, tüm dünyayı kötülüklerin sardığına inanılan tanrı. bu tanrı, çekicini geri alabilmek için, kötülüklerin tanrısının düğününde gelin kılığına bürünmüş, çekici alınca da gerçek kimliğine dönerek hepsinin icabına bakmıştır.
thor iskandinav mitindeki en güçlü tanrıdır. herşeyi bilir ve görür. sahip olduğu güç ile zeusla benzetilmesi oldukça doğaldır. evrenin sonu geldiğinde insanlarla birlikte, devlere karşı duracak ve yaşamı devam ettirmeye çalışacaktır. bu oldukça zordur, çünkü karşısında loki vardır. ayrıca tolkien'in hikayelerinde geçen elfler, cüceler ve insanlar thor'un var olduğu iskandinav mitinde geçmektedir.
im flying high through the clouds
on top of my wheels of steel
you're trying to hide away from me
i'm wearing my belt of strength
along with my iron-gloves
my power is strong and glorious
why the heavens scream my name i will tell you now
cause i am thor (the thundergod)
and i decide where the lightning strikes
if you don't believe it
my hammer will show you how
when you sail through the seas
in search for glory and gold
winds carrying you away from home
you better pray for you're life's
and sacrifice to me now
you better watch out cause i am near
if you don't believe it
when you see clouds ahead
and rain is pouring down
there is no time for you to pray
i'm raising my hammer high
to swing it with all my might
my power is strong and glorious
if you don't believe it
ragnorak gününde düşmanını öldürebilen tek as'tır. lakin savaşın sonunda düşmanının zehrinde ölür. genelde cahil barbar gibi gözüksede cüce ile yaptığı bilmece yarışmasını kazanışıyla kurnazlığını kanıtlamıştır. odin bir gün çapulcu kılığına girip thor'la kadınlar konusundaki başarısızlığıyla dalga geçmiştir. çekiçli güçlü harbi bir as'tır.
dördüncü nesil yazar olmakla birlikte yaşamımın “önemli” diye tabir ettiğim kısmında sık sık yanımda olan insandır.. yıl 2002’ydi.. kendisini ilk gördüğümde bir okey masasında yancı olarak yaşamını idame ettiriyordu.. umut sarıkaya usulü "eze eze teze teze" şeklindeki gülüşüyle komikçi bi kişiliği olduğunu farkedip “lan ne sempatik adammış” demiştim.. öyleymiş.. hala da öyle.. sene 2007.. bi baktım bu adam süfer arkadaşlık müessesesine girmiş.. arkadaşlarla toplaşıldığında gözler onu arar hale gelmiş.. birlikte yürümenin yapılabilecek en iyi sohbetleri doğurduğu farkedilmiş..
kendimce sallamasyon bir istatistiki bilgi vermek gerekirse; edirne’de öğrenci olmuşsanız o şehri bir ucundan öbür ucuna en az bir kez yürümüşsünüzdür.. bu adam bu keyfin tadını almış.. bir bakmışız gecelerimizi, gündüzlerimizi, yürüyüşlerimizi, duruşlarımızı, susuşlarımızı şenlendirmiş.. ne mutlu ki elimde sabaha karşı yürüyüşlerden benim için paha biçilemeyecek değerde ses kayıtları kalmış.. * yine aynı adam fantastik kurgu konusunda denizleri deryaları aşan bilgi birikimiyle biz fantastik kurgu severleri ışıl ışıl aydınlatmış lakin vize zamanı başımı yakmıştır.. yanlış bi zamanda "ben de ben de!" dememle birlikte ders notları bir köşede pısmış otururken benim gözüm fastastik kitaplardan başka şey görmemiş nihayetinde vizelerden fantastik notlar alınmıştır.. günlerden bir gün "frp oynamak ister misin?" diye sorduğunda sevinçten dibim düşmüş lakin kandırık yaptığını söylediğinde 10 babanne gücünde küsmüşümdür.. hatta bazı geceler masanın altına saklanıp içli içli ağladığım olmuştur.. müzik bilgisine de güvenirim bu adamın. marduk hakkındaki derin bilgileri onları ne kadar çok sevdiğinin bir kanıtı olsa gerek. kendisi diyor ki: “zaten yaylı tambur ve kabak kemane bilek metalin vazgeçilmezleri bunu da en iyi ankaralı marduk yapıyor”.. bakın.. söylemiştim.. doğum günümde radyo eksen’de (hoşlaşmasam da) marduk’tan “dracul va domni din nou in transilvania” yı çaldıracakmış.. hediye hediyedir.. beklemedeyim..
marvel comics çizgiroman karakteri kökeni iskandinav mitolojisi ile aynıdır,uzun sarı saçlı olarak çizilir,süper insan gücü,dayanıklılık,hız ve yaşam süresine sahiptir,çekici ile birlikte uçabilir,boyutlar arasında yolculuk yapabilir,enerji alanları ve patlamalar yaratabilir,avengers takımının üyesiydi thor vol.2 ragnorak serisinin sonunda ölmüştür ama bir şekilde geri döneceği kesindir.
an itibariyle yeni yaşının ilk demlerini yaşamaya başlamış kadim dost. varlığının varlığımızı şenlendireceği nice zamanlara. doğum günün kutlu olsun.
buradan kendi girisiyle kendisine doğum günü dileklerimi iletmek istiyorum:
“2007 sana mutluluk, sağlık, para, aşk getirsin. getirmedi mi? koy g.tüne gitsin daha 2008 vaaar, 2009 vaar...”
(bkz: @1189999)
bugün fark ettiğim ve bateride tekdüze ritmle iki ölçüden fazla gidilmeyip, sürekli durup durup ataklarla yeniden hızlanıp tekrar durarak* çalındığı çalarken davulcunun sinirleri hayli bozan manowar parçası.