kral sekizinci henry kendisinin papa'ya karşı çıkardığı "act of supremacy"
* denilen yasaya ünlü kişilerin boyun eğmesi için and içmelerini ister. bu esnada lord olan thomas more bunu hazmedemeyip görevinden sağlık sorunlarını gerekçe göstererek çekilir. bu esnada bu boyun eğmeyi kabul etmediği için hapse atılır.
bir söylentiye göre kral gizlice lord more'u ziyaret edip more'u andı içmesi için kandırmaya çalışmış lakin more bu andı içmesinin vicdanına aykırı olduğunu belirtmiştir.
1 temmuz 1535'te more'un yargılanmasi yapılır. pişman olduğunu, düşüncesini değiştirmesini beyan etmesi durumunda bağışlanacağı kendisine bildirilir. buna karsilik moore:
"suç,düşüncesini başkalarına yaymakla olur. oysa ben sustum sadece. böyle sustum diye hiçbir yasa beni adalete göre haklı olarak cezalandıramaz" der.
more idam cezasına çarptırılır. ve o zaman şöye der:
"parlamentodan çıkan "act of supremacy" tanrının yasalarına aykırı idi. parlamento bir adamı kral ilan edebilir, ama bütün dünyada katolik kilisesinin başı ilan edemezdi. bir şehir, bütün bir ülke adına yasa çıkaramayacağı gibi ingiltere- yani bir tek hristiyan ülkesi- bütün öteki hristiyan ülkeleri adına yasa çıkaramazdı."
6 temmuz 1535 gününün sabahı more kafası kesilerek idam edilir. ölürken son sözü bile şaka olmuş: başini kütüğe koyduğu zaman, sakalını dikkatle bir yana çekmis:
"ne de olsa sakalim vatana ihanet etmedi, o da idam edilmesin" demis.
utopia'dan derlenmiştir.