ilk olarak 1963-65 yılları arasında yayımlanan fantastik, bilim kurgu ve gerilim temalı tv dizisi.
ellişer dakikalık bölümler halinde yayınlanan the outer limits'in her bölümü bağımsız bir hikayeye sahip.
the twilight zone'la oldukça benzerlik gösteriyor ki yayımlandığı dönemde de birbirlerine rakiptiler ayrıca.
imdb'de okuduğum kadarıyla ilk sezonu oldukça büyük bir beğeni kazanmış. özellikle gençler bir hayli bayılmış diziye. ttz'un beş yıl gibi bir süre yayımlanmasına rağmen tol'in iki sezon sürmesinin sebebi ikinci sezonunda yayın saatlerinin değiştirilip alakasız bir gün ve saate konarak alıcı kitlesinden uzaklaştırılması olmuş.
dedikoduyu bırakıp diziye döneyim. the twilight zone kadar vurucu olmayan ama gayet başarılı bölümlere sahip. tabii bir elin parmakları kadar bölüm izlemiş olup bu yorumu yapıyorum. daha fazla sayıda bölüm izledikten sonra bu giriyi düzeltip daha oturaklı bir yazıya dönüştüreceğim.
bölümlerde gözüme takılan noktalar şöyle:
+çok iyi fikirlere sahip hikayeler var
+başlangıçlar oldukça heyecan verici
-çekimler kesinlikle bir ttz değil. kamera hareketleri bazen göze batıyor. efektler pek başarılı değil diye düşünüyorum. en azından ttz ile kıyaslayınca böyle. hele ki
architects of fear'daki uzaylı büyük hayal kırıklığı.
-iyi başlayan öykülerin temposu düşüyor. özellikle architects of fear ve galaxy being bölümleri bu konuya yeterince açık birer örnek.
canınız siyah beyaz bilim kurgu ya da fantastik bir b film çektiğinde tercih edilecek güzel bir dizi. 1995 yılında yeni bir uyarlaması da yapıldı. ondan bir bölüm izledim ama çok ilgimi çekmedi. ttz'un da renkli bölümlerine ısınamamıştım. o açıdan tavsiye edeceklerim siyah beyaz olanlar.
geçenlerde
wathcmen'i okurken son bir kaç sayfadan bir karede bir tv açıktı ve şöyle diyordu''the outer limits'in bu akşamki bölümünde korku mimarları'nı izleyeceğiz'' tam da o günün akşamı için o bölümü indirmiştim ben de. çok tesadüf oldu.
architechts of fear'da bir grup bilim adamı ruslarla olan savaşı bitirmek ve dünya ülkelerini birlik olmaya teşvik etmek için uzaydan gelen düşman bir ırk yaratmaya karar veriyorlar perde arkasında. wathcmen severlerin ilgisini çekecektir mutlaka.
son olarak the outer limits'in açılışı şu cümlelerle başlıyor:
''televizyonunuzun ayarıyla oynamayın. televizyonunuzda bir sorun yok. tekrar ediyorum televizyonunuzda bir sorun yok. önümüzdeki bir saat boyunca kontrolü bizde olacak...'' diye devam eden bir giriş.
ukteci:
guanoapes