|
|
- savaştan kaçan 4 küçük çocuğun kaldıkları yerde 1 dolaptan geçip narnia ülkesine gitmesini anlatır kısaca.
aslan'ı liam neeson seslendirmiştir.
ayrıca film daha türkiye'ye gelmemiş olsada p2p networklerinde dvdscrı çıkmış ve şahsi kanaatimce film hoştur,güzeldir.(sükun, 07.01.2006 23:58)
- epey bir süredir çeşitli hub'larda gezinen filmdir. film; karizmatik kahramanlık olayları, çılgın kılıç dövüşleri, havayı yararak geçen fantastik büyüler, göl başında soyunan arwen'lar arayanlara hiç bir şey vermez. ancak safkan bir masal arayan herkesin kesinlikle görmesi gereken bir şey olmuş.
-spoiler olabilir buradan sonra-
türkçe ve kültürüne deli gibi gönderme yapılmıştır, aslan vs. nin dışında turkish delight muhabbeti geçmektedir filmde. hatta aynı isimli bir şarkı da mevcut soundtrack'inde. ayrıca filmdeki satyr'in (orada türleriyle ilgili başka bir isim kullanıyolar sanırım ancak bildiğimiz satyr) egzantrik flütü ile çaldığı şarkı efsanedir. aslanhayatımda gördüğüm en delikanlı karakterlerden birisiydi, kısa süreli ölümünde cidden göz yaşlarımı zor zaptetmiştim. 50 adet polat alemdar eder. ingilizcesi oldukça rahat altyazısız izlemeye pek müsait. sanırım zaten yoktu. eğer türkçe dublaj yapılmaz ise sinemada da izlemek lazım gelir.
- fragmanı hd teknolojisinde olduğu için monitörümün kaldıramadığı filmdir.
- aslan, cadı* ve dolap üçlüsü olarak mutlaka izlemeye gideceğimiz filmdir. büyüklerin de unutulmayacağını ve birkaç sinemada da altyazılı olarak görülebileceğini umuyorum.
- türk lokumu (bkz: turkish delight) uğruna neler yapılabileceğini gösteren film olmuştur, hoş da olmuştur.
- kitabın teması orijinal ve fantastik (hayal) olmakla birlikte türklerden birkaç alıntı(aslan,jadis ve lokum) vardır.türk kültürüyle temanın alakası yoktur.bu alıntıların sebebi yazarın büyük ihtimalle 1. dünya savaşında türklere karşı savaşmış ve türk kültürünü tanımış olmasındandır.
(berem, 17.01.2006 00:44)
- son derece fantastik/epik bir altyapısı olduğu, "orkudur goblinidir minotaurudur kutup ayısıdır bilimum ucubik yaratığı toplamışım, neden dünyayı ele geçirmiyorum" mantalitesinde bi antagoniste ve yürekleri büyük kendileri küçük protagonistlere ev sahipliği yaptığında dolayı lotr serisiyle karşılaştırılmaması olanaksız. çocuk kahramanlı, masalsı yönü ağır basan fk ekolünden olan the neverending storyyle de baya bi benzerlik gösteriyor. fakat lotr'un toplamda yaklaşık 10 saatte betimlediği majestik öyküyü 3 saate sıkıştırmaya çalıştığından dolayı izleyici üstünde aynı etkiyi bırakamıyor. sonlara doğru "lan ikibuçuk saat oldu artık savaş sahnesini yapıp bitirelim şu filmi" havası sezinlemek mümkün.
cadının düşünüş algoritması son derece default olsa da fiziksel olarak standart chaotic evil kötü adamdan daha değişik bi imaj çizmekte. bi kere çirkin veya korkutucu bi görünüşü yok, bi bakıma galadrielin yandan yemişi. buz simgesi ise fkda zaman zaman undeadle ilişkilendirilse de pek çok kez asil duruşundan dolayı high elflerle de anılır. belirtildiği üzere kültürümüze ve dilimize lokumundan, aslanına pek çok gönderme var. dikkatli izleyiciler bi de şunu farkedicektir: veletlerin kriket midir nedir onu oynadıkları bitirimler sınıfı vari sahnede kırılan vitrayın kenarındaki ay yıldız motifi. bu bakımlardan generic fkdan farklılaştığı söylenebilir.
başlardaki 2. dünya savaşı sahneleri ve çocukların savaşta kaybettikleri subay babalarına yaptıkları muhtelif göndermeden filmin hafif militaristik bi mesaj verdiği izlenimine kapıldım. "ateşe ateşle karşılık ver" benzeri bi mesaj. çocuklar savaştan kaçmaya çalışsalar da en sonunda onunla yüzleşmek zorunda kalıyorlar. "barışla her şey çözülmez, bi noktadan sonra kan dökmek gerekir" diyo sanki film alttan alta. ya da ben buluttan nem kapan bi paranoyağım.
sonuç olarak, fk severlerin kaçırmaması gereken bi film. biraz daha fazla gülmek isteyenler de türkçe dublajlısını izleyebilir.
- bembeyaz tenine düşen spoiler bir ben olayım:
dünya'nın en yüzeysel birkaç adamından olduğumdan derinlemesine inceleyemeyeceğim. öncelikle film konulu ve hayvanlıdır. narnia diyarına giden insanların başından geçen trajikomik olaylardan dem vurur. benim aklımda en çok kalanları sübyancı yaklaşım, misafirlerden ekmek çıkarma çabasıdır. kuşların bile karı kıza "şşt yavru" tadında seslendiği bir ortamdır narnia. bir de turkish delight = türk lokumundan dem vurulurken çorum leblebisi es geçilmiş. kınıyoruz falan godot'yla.
ayrıca bahar mevsiminde bahtsız kraliçe kızağını kutup ayılarının çekmesi beni bugüne kadar öğrendiklermiz hakkında kuşkuya düşürdü. o ortamda nasıl koruyor benliklerini bu kutup ayıları diye düşünmeden edemedik. bak bu saat oldu hala içimizde dert. tabi sonunda kötü kraliçeye "the aslan" sahip oluyor o başka. bu noktada kutup ayıları da aklanmış oluyor bir nevi. (iğrenç espri yaptık idare edin)
neticede kolpa ötesi bir filmdir bu. gönül pişmaniye ister, midye dolma ister bu filmden sonra. artık karar sizin.
- spoiler içeriyor, ağlamayın sonra.
masal. güzel bir masal. çocukluğumuzda yastıklardan, bloklardan, legolardan ve nihayetinde ottan b.ktan inşa ettiğimiz evcikleri hatırlattı bana.
david copperfield hüznü ile 2. dünya savaşı ortamı arasında beklenen bir başlangıçla açılan film, bir küçük kız, bir büyük kız, bir büyük oğlan ve bir or.spu çocuğu*nun savaştan uzaklaşmak için gönderildikleri aile dostlarının şatosunda şımarıp her yeri kurcalamalarını ve daha sonra küçük kızın işin b.kunu çıkarıp narnia'yı keşfetmesiyle evlatlarımızın başına gelenleri konu alıyor.
bizler ne yazık ki türkçe dublajlısına denk geldik keza altyazılısı yoktu gittiğimiz mekanda. özellikle büyük kız başta olmak üzere küçük kız ve küçük oğlanın seslendirilişi facia ve gülünç. olmamış, olmadığı gibi filmi de baltalamış. hatta bu balta o kadar keskin ki aslan, jadis ve kunduzların başarılı dublajlarını da unutturuyor.
filmi uzun uzadıysa incelemek manasız kanaatindeyim keza ancak masal sever bir insan 3 saat sıkılmadan oturabilir salonda. filmi bizler için daha ilginç kılan ise türk lokumu, cadı, aslan ve şatonun kırılan camındaki türk bayrağı motifi gibi "aha lan aha bak bak" dedirten detaylardı. serinin aksine ziyadesiyle çocuk filmi haline dönüşüveren filmden genel kesitler sunmak daha uygun sanıyorum.
edmond'un kardeşlerini mütemadiyen satasına her ne kadar soulforged seansı 200 ytl olan hümanist psikolog edasıyla yaklaşmış olsa da ben tümden bir içtenpazarlıklı ve kansız olma durumu seziyorum.
aslan kalıbının hayvanı değil arkadaş, bir kere çok kibar. ve iclal aydın duygusallığına sahip. b.k yoluna gidiyordu bir tane sütbeyaz velet uğrunda.
jadis olmamış. her ne kadar earthshine aksini işaret etse de, galadriel'in yandan yemişi ve kötü tarafı olması gereken bu abla daha ziyade tarlabaşı'nı mesken tutmuş uykusuz ablalara benziyordu.
edmond'un içtenpazarlıklı bir yavşak olduğunu söylemiş miydim?
küçük kız lucy çok şirin. ağzını yüzünü mıncırma hissiyatınıza film boyunca hakim olmanızı tavsiye ederim, ancak bizim şirinlik diye algıladığımız bu hadiseyi sanıyorum ki çoban cini* başka türlü yorumlayan bir sübyancı.
büyük kızın dünyadan haberi yokken "ben bilirim, ben düşüneyim" tripleri için özel kızılcık sopaları üretilmiş suya yatırılmış cinsinden. öyle duydum. narnia'nın kızılcık sopası meşhurdur.
gergadanla, kuşla, atla, eşekle savaş kazandığı için sanıyorum aslan'ın galibiyetinden birkaç puan düşülecek. o ne lan öyle, tüm habitatı toplayıp gelmiş.
sonuç olarak masal severler ve küçük çocuğu olanlar için ailecek izlenebilir bir film. altyazılısı daha başarılı olacaktır dikkat etmek lazım. ama "iyi, dolu dolu vakit geçirmek istiyorum ben, masal nedir lan?" diyecekler bu filme sakın uğramasın.
- görüntü ve yapım açısından iyi bir film,fakat bazı yerlerde bence vasatı aşamamış.ilk bölümü uzun tuttukları için savaşı erken bitirmek zorunda kaldılar sanırım.bazı sahneleri gerçekten çocuklar için yapılmıştı- aslan'ın yeniden doğuşu falan,beyaz ışıktan gelmesi- ama izlemek gerekir tabi,sanırım serinin diğer filmi daha başarılı olacak..
- satir mr. tumnus'ıyla hayranlık bırakan film. evet devam filmlerini bekliyoruz.
- duyduğuma göre filmden sonra ingilteredeki lokum satışları patlamıştır
(bkz: türk lokumu)
(bkz: kayseri mantısı)
(bkz: adana kebap)
- aslanın ölümüyle beni gözyaşlarına boğmuştur.
- lucy karakterini canlandıran ufaklık baya başarılıydı, takdir ettim.
************bundan sonrası azcık spoiler kokuyor ***********
aslanın isminin "aslan" olması ! ve hain kardeş edmund'un türk lokumu müptelası çıkması da ilginçti tabi. biraz lotr kokusu alsak da, savaş sahnesi kısa ve öz olsa da güzel filmdi vesselam.
- tam ismi the chronicles of narnia: the lion, the witch and the wardrobe, narnia günlükleri serisinin ilk filmi.
http://www.imdb.com/...
ikinci filmi için (bkz: the chronicles of narnia prince caspian)
- buradaki aslan, bildiğimiz aslan'dır. ormanda on kaplan gücündedir.
ps: gerçekte dişi kaplan dahi erkek aslanın eline verir, onu da eklemek gerek.(electro, 11.05.2008 21:12 ~ 21:13)
|