görseller
the hobbitthe hobbit
the hobbit 
belki ilginizi çeker
  1. · the legend of sigurd and gudrun
  2. · hellboy 2 the golden army
  3. · bofur
  4. · the road goes ever on
  5. · jennifer hale
  6. · dori
  7. · ithaki yayıncılık
  8. · j r r tolkien
  9. · guillermo del toro
  10. · mirkwood
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · umutların yitirildiği anda hayata giren sevgili
  2. · marjinal isim meraklısı aile
  3. · ahmet kaya
  4. · dersim katliamı
  5. · zongul ducks
  6. · kurban bayramı vahşeti
  7. · sözlük yazarlarının itirafları
  8. · hatay sorunu
  9. · fenerbahçe 2007 2008 sezonu formaları

the hobbit  

sayfa  / 2
  1. yüzüklerin efendisini okumadan önce okunması tavsiye edilen kitap. kitapta bilbo baggins'in yolculuğa çıkışı ve yüzüğü buluşu anlatılmaktadır.
    (whopper, 12.03.2004 12:39)
  2. yüzüklerin efendisinde bilbo baggins'in yazdığı ve frodo baggins'in tamamladığı kırmızı kitap'ın " oradaydık ve şimdi buradayız" veya " gittik, gördük, döndük " şeklinde de çevirisinin olduğu, bilbo bagginsin beraberindeki cücelerle birlikte smaug'un hazinesini çalmaya gittiklerini ve yüzüğü bulduğunu anlattığı tolkienin bize güzel bir kelime ustalığıyla sunduğu kitap. sanki kendisinin değilde bilbonun yazdığı kitabı okuduğumuz hissini veren , teorik olarakda bunun doğru kabul edildiği eser. tabi gerçekten bilbo'nun yazmasını bekleyemeyiz di mi (bkz. geri zekalılar için yapılan açıklamalar)
    (darkelf, 19.03.2004 02:09)
  3. altıkırkbeş yayınevinin kazandırdığı kitap.
    (allah kızlara güvenseydi zar koymazdı, 22.02.2005 07:27)
  4. zevkle okuduğum, masalımsı tolkien kitabı.trolllerin taşlaştığı sahne zihnimde nasıl yer etmişse artık, birden fazla rüyamda çeşitli olaylarla bağlantı kurup renk katmışlardır.
    (vishnu, 30.09.2005 16:49)
  5. peter jackson'ın yönetmenlik koltuğuna oturduğu iddiaları ve bütçesiyle ağızların suyunu akıtan dev hede.
    (twinkle, 13.09.2006 16:14)
  6. peter jackson'ın new line ile yaşadığı sorunlardan dolayı ayrılmak istediği film projesi. new line sam raimiile görüşüyor diyorlar.ian mckellen'ın, peter jackson'ı desteklediği biliniyor.
    (twinkle, 27.11.2006 09:52)
  7. (bkz: fake)
    (bkz: yok böyle bi film)
    (saçmaladı yine bu, 19.01.2007 15:54 ~ 12.02.2007 15:10)
  8. 1 aralık 2009 tarihinde gösterime girecek ynetmenliğini sam raiminin yapacağı tolkien eseridir.ne var ki bu proje için düşünülen peter jackson koltuğu raimiye devrederek bir çok hayranını üzmüştür.
    (genius kusagami, 03.07.2007 11:59)
  9. j.r.r. tolkien'in, yüzüklerin efendisinden önce kaleme almış olduğu ve yüzük'ün hobbitlerin eline ilk olarak nasıl geçtiğini anlatan, yüzüklerin efendisi'nin baş kahramanı frodo'nun babasının hikayesinin anlatıldığı, daha masalsı tattaki kitabının adıdır.
    (obsess completely, 13.08.2007 16:33)
  10. okunması diğer tolkien kitaplarına göre daha kolay olan masalsı kitap. şu günlerde filme çevrilceği idda edilen eserdir. çekilse beş ordular savaşı gerçekten süper olur.
    (cyclops1988, 13.08.2007 17:28 ~ 17:29)
  11. beş altı yılın ardından jrr tolkein'in bu kitabını yine okuma fırsatı buldum. ilk okumayı bitirdiğimde ne düşünüyorsam aynısını yine düşünüyorum: "manyak abi yaaaaa"

macera sevmeyen bir hobbit'in* arzu etmediği ve istemeyerek çıktığı masalsı maceranın anlatığı bu kitap anlatımıyla masal kelimesinin karşılığını fazlasıyla hakediyor. anlatımının güzelliği yanında tasvirlerin abartısız ve sade oluşu olay akışını kaçırmanızı engelliyor. hareketlilik hiç bitmiyor kitap boyunca, şiirler ve şarkılarda öyle. cücelerden, elflere, goblinlerden, warglara herkes şarkı söylüyor. kesinlikle ilköğretim çağına gelmiş bir miniğe anlatmak yapılacak en büyük iyiliklerden biri olur.
    (chixculub, 16.08.2007 16:07)
  12. yolculuğa katılan cüceler: thorin oakenshield, balin, dwalin, fili, kili, dori, nori, ori, oin, gloin, bifur, bofur, bombur
    hobbit: bilbo baggins
    büyücü: gandalf'dır.
    (chixculub, 16.08.2007 16:56)
  13. aynı zamanda 2003 sierra yapımı harikulade oyunun ismidir the hobbit. grafikleri itibariyle çocuk oyunu gibi gözükse de, çok eğlencelidir. bilmeceleri ve aksiyonlarının yanı sıra, oyundaki ara videolar, müzikler 1 numaradır. kesinlikle tavsiye ederim bu oyunu herkese.
    oyunla ilgili detaylı bilgi için:
    (bkz: http://www.thewhitetree.org/...)
    (blizzard, 14.10.2007 02:56)
  14. filmi için ilk adım atılmış. peter jackson, new line ve metro-goldwyn-mayer film şirketleriyle anlaşmış, muş.
    http://www.aa.com.tr/...
    (xix, 18.12.2007 22:45 ~ 22:46)
  15. tolkienin ilk kitaplarından birinin adı. bilbo bagginsin ejderlerle olan serüvenini görmek cücelerle olan tanışıklığının kaynağını çözmek için ideal kitap.
    (puca, 18.12.2007 22:59)
  16. an itibariyle kulağıma çalınan peter jackson ağabeyimizin new line ile anlaşıp hobbit konusunda 2 film çekeceği konusunda birine sam raimiyi getireceğine kesin gözüyle bakılmakta bize de beklemekten başka bir şey kalmamakta.
    (genius kusagami, 22.12.2007 10:30)
  17. hakikaten de harika bir kitaptır kendisi. ne kadar çoğu kişi tarafından biraz çocuk kitabı olarak görülse de, gene yüzüklerin efendisi'nde nasıl partiyle başlıyorsa kitap, bunda da cücelerin bilbo baggins'in evine gelmesi, ortalığı karıştırmaları olan bölümler başlar. tam cücelerin böyle sevimli yaratıklar olduğunu düşünmeye başladığımız anda ortaya çıkan macera olayın seyrini değiştirir.

tabii ki kitabın sonrasında yatan hikaye her ne kadar yüzüklerin efendisi'ndeki gibi hardcore olmasa da, gene de içerdiği karakterler, mekanlar ve olaylarla oldukça sağlam olmasını sağlar. tıpkı yüzüklerin efendisi'ndeki gibi o küçücük hobbit'in yaptıkları diğer herkesi şaşırtır. macera sonunda bilbo'nun elde ettikleri kesinlikle bu maceraya değmiştir. yanında hayatının sonuna kadar hayli hayli yetecek bir para, cebinde büyülü yüzüğü ve gittiği yerlerde tanıştığı kişilerin kendisine duyduğu saygı ve sevgi bilbo'ya yetip de artmıştır.

ha, şimdi çıkıp kitabı güç yüzüğünü çok üstünkörü geçtiğini söyleyebilirim, ama tabii kitabın asıl konusu bu olmadığından üstünden geçebiliriz bu eksikliğin ama değinmek istediğim nokta şu; kitapta bile böyle üstünkörü geçilmişken yüzük, kitabın yeni basımını yapan ithaki yayıncılık neden kitabın kapağına kocaman yüzük resmi koymuştur anlamak mümkün değil. 6 45'in kapağını daha çok severdim ben, allahtan o güzel resimlerin bir tanesini arka kapağa koymuşlar.

sonuç olarak yıllar sonra bile okunmaya başladığında aynı zevki vermiştir bana, aynı şevkle, aynı kısa zamanda yalanıp yutulmuştur. filmini büyük merakla bekliyorum.

(bkz: beorn)
    (bkz: thorin)
    (bkz: bard)
    (bkz: gandalf)
    (bkz: orman elfleri)
    (bkz: elrond)
    (bkz: yalnız dağ)
    (bkz: goblin)
    (bkz: warg)
    (bkz: smaug)
    (bkz: gollum)
    (bkz: arkenstone)
    (bkz: beş ordular savaşı)
    (sycrone one, 26.12.2007 12:12 ~ 12:12)
  18. çekimlerine yakında başlanacağı açıklanan film . tolkienseverler tarafından 2010 yılı iple çekilmektedir.
    (cyclops1988, 07.01.2008 23:14 ~ 23:39)
  19. peter jackson'un yüzüklerin efendisi gibi sinemaya uyarlayıp mahvetmeye hazırlandığı bir başka tolkien eseri. lan bir de facebookta gruplar kurulmuş bir ton. hobbit'i de peter efendi çeksinmiş. yüzüklerin efendisi'ni roman serisi (tek bir romandır 3 cilt olarak basılması ticari nedenlerledir ve de tolkien buna şiddetle karşı çıkmıştır yaşarken) sanan çakma tolkienseverler fikir pörtletiyor, başımıza daha neler gelecek bakalım.

bilmeyenlere hatırlatayım: yüzüklerin efendisinin çekilmesine onay veren tolkien'in torunu, babası yani tolkien'in oğlu tarafından reddedilmişti. filmdeki affı mümkün olmayan abukluklara gelince:

---mecburen spoiler---

tom bombadil gibi bir karakteri es geçip, arwen gibi hiçbir olaya karışmamış, romana göre evinde nakış işleyen bir tipi en önemli karakterlerden biri haline getirdiler.

faramir gibi yüzüğü yolda bulsam almam diyen bir kamil insanı, tutup "yüzük babama gidecek" diyen gerzek bir zibidiye çevirdiler.

eowyn hanımı, mıymıntı, ağlak, olur olmaz aragorn'a askıntı olan salak bir kadın gibi gösterdiler. üstelik onu vasat derecede bile güzel olmayan bir aktriste oynattılar.

orta dünyadaki elflerin hemen hemen hepsini sarı saçlı göstermişlerdi. oysa biliyoruz ki sarı saçlı tek elf ırkı vanyar'dır ve onlar da valinor'dan hiç ayrılmamışlardır. noldor arasında sadece finarfin ve fingolfin hanedanındaki bazı prens ve preseslerin (finwe hanedanında bir iki defa rastlanabilen noldo-vanya evlilikleri nedeniyle) saçları sarıdır. galadriel bunlardan biridir mesela. orta dünyada sarı saçlı elfe rastlamak, yerkürede renkli gözlü zenciye rastlamak kadar nadir bir olaydır. peter jackson ve saz arkadaşları tutup kuzguni siyah saçlı legolas'ı platin sarışın yaptı. düşünüyorum düşünüyorum buna mantıklı bir neden bulamıyorum. hobbitlerin neden mavi gözlü olduğunu çözemediğim gibi. oysa çok sonraları sam'in kızı doğana kadar hobbitler arasında sarı saç ve mavi göze hemen hiç rastlanmamıştı. acep peter efendi anglosakson ırkçısı mı? izleyicilerin bilinçaltlarına bunu mu sokmaya çalışmışıyor?

---mecburen spoiler---

peter jackson hobbit'i nasıl sikip atacak bilmiyorum ama silmarillion'a -bari- bulaşmamasını temenni ediyorum. her halukarda tolkien'in ölümsüz ruhu kovalasın onu ve ekibini. mandos beklenmedik bir anda tepelerine dikilsin.

edit: imla
    (fantaghiro, 09.01.2008 18:12 ~ 30.07.2009 00:15)
  20. lotr serisinden önce mutlaka okunması gereken kitaptır. zira kitap, bilbo baggins'in gençliğini anlatmakta ve yüzüğü nasıl ele geçirişine tanık olmaktayız. herne kadar bu kısım basit olarak geçilmişse de, fantastik dünyasına adım atmak için okunması kolay ve zevkli, öğretici bir kitap niteliğinde.
    (elladan tinuviel, 27.03.2008 23:19)
  21. guillermo del toro'nun yönetmenliğinin kesinleştiği, 2011 ve 2012'de gösterime girecek seri. (bkz: sinemaestro)
    (electro, 25.04.2008 11:33)
  22. sinema uyarlamasında guillermo del toronun pan ın labirentini de aşarak kendi başyapıtını yaratmasını beklediğim eser. zira tolkien kitabı tam da yönetmenin istediği gibi yazmıştır. çocuksu ve karanlık bir masal gibi...
    (hermes, 14.07.2008 22:10 ~ 22:10)
  23. efendim bu filmin yönetmen koltuğu için önce peter jackson uygun görülmüştür sonra 'sam raimi olacak’ denmiştir en sonunda da sanırım özellikle pann s labyrinth’ten sonraki başarısından sonra guillermo del toro kişisi uygun görülmüştür. peter jackson’ın değişmemesi gerektiği ama yine de guillermo del toro’nun elbette sam raimi’den çok daha uygun bir isim olduğu kanısındayım..

filmin oyuncu kadrosunda ise değişiklikler olacağı söylenmekte. kesinleşen tek oyuncu yine gandalf roluyle izleyeceğimiz sir ian mckellen’miş.. zaten bi o olsun yeter bize diyor ve heyecanla 2010 yılını bekliyoruz. di mi cevat abi? evet.
    (everything in its right place, 20.07.2008 04:24)
  24. fillmore east performansında ten years after grubunun davulcusu ric lee'nin attığı on dakikalık davul solosuna live at fillmore east albümünde verilen isimdir ayrıca.
    (bulanti, 12.11.2008 22:14)
  25. okurken en çok zevk aldığım kitaplardan biriydi. bitmesin diye azar azar okurdum. ne yazık ki her güzel şeyin bir sonu olmak zorunda. kitap; tıpkı bir masal gibi ilerlediği için okuyucuyu sıkmıyor. bilbo, gandalf ve oniki cücenin(dain, thorin vs.) erebor(yalnız dağ)'a yolculuklarını anlatıyor.

-burdan sonrası detaya girebilir-

bu grubun amacı büyük bir hazineye sahip olan smaug adlı ejderhayı öldürmektir. ancak işler planlandığı gibi gitmez ve grubun başına gelmeyen kalmaz. bilbo, yüzük'ü bulur ve sonra gollum ile karşılaşır. bu kitabı; fantezi edebiyatı seven herkesin okumasını tavsiye ederim.

bu kitaba 2003 yılında bir de oyun çıkmıştır. kitaba paralel olarak giden bu oyun çoğu eleştirmen tarafından düşük puanlar alsa da bence mükemmeldir. oyun boyunca bilbo baggins'i yönetiyoruz. kitaptaki her mekanı geziyoruz. örneğin kuyutorman elfleri tarafından tutsak alınan cüceleri kurtarırken aynen kitaptaki gibi, variller ile birlikte nehirden kaçıyoruz. smaug ile karşılaştığımız bölümde ise heyecan artıyor. kitabı okuyanların mutlaka oynamasını tavsiye etmekteyim.

filminin çekiliyor olması ise benim için ayrı bir sevinç kaynağı. fakat bilbo'nun gençliğini kesin olarak kimin oynayacağını merak ediyorum. ian mckellen, yine gandalf oluyorsa film zaten kesinlikle izlenmelidir.
    (capulcu, 07.01.2009 21:57 ~ 05.11.2009 20:01)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil