eanın son oyunlarından. lord of the ringsin strateji oynu. campaignleri filme uydurulmuş hatta bazı yerlerde daha güzel yapılmış şaheser. warcraft ve aoe dan kopyalar mevcut oyunda. tek olumsuz yanı setupının 4 gb olması.
ea games'in çıkardığı orta dünya menşeyli oyunlar arasında en stratejik ürün olması yanında, nedense iyilerle zart diye bitirip mordor güçleriyle daha ilk bölümü bile geçemediğim; sonuç olarak içinde kötülük taşıma kabiliyeti olmayan bir insan olduğuma karar vermeme neden olan oyun.
dvd'sinden tam kurulum yapıldığında sağ altta filmden alıntılar göstererek filmle bütünleşen oyun. oynarken gidişatı filme uydurmak için elinden geleni yapıyor insan.
oyunda müziklerin, oyun haritasının, karakterlerin ve ortamın gerçeğe uygun olması orta dünya tutkunlarını oyuna bağlayan ve uzun süre etkisinde bırakan etkenler. ancak, dumur olmamı sağlayan bir iki sahne var ki, neye uğradığını şaşırıyor insan:
- gandalf'la moria'da balrog karşısında savaşırken, mal mal bakıp, gandalf'ın paşa paşa khazad dum köprüsünden düşmesini bekliyorsunuz. ama birşeyler yapıp balrog'u yenmek gerekiyormuş,yoksa bölüm geçilemiyormuş, sonradan farkettim.
- bir de, miğfer dibi kahramanı boromir ???? adamın hikayeye göre amon hen'de ölüp gitmesi gerekiyordu, hortlatmışlar yeniden, görünce dumur oluyorsunuz...
güzel bir strateji oyunu.rohan,gondor,mordor ve isengard olmak üzere 4 ırk var. gandalf,aragorn,legolas önde gelen herolar.ancak gandalf bu oyunun bug'ı maalesef çünkü balrog,ölüler ve nazgulları tek başına yokedebiliyor bu kadar güçlü olması oyunun zevkini kaçırıyor. grafikleri de oldukça iyi.
iyi tarafın (bkz: gondor) (bkz: rohan) kötü taraftan (bkz: mordor) (bkz: isengard) daha güçlü olduğu oyundur. çok sonra çıkarılan yamalarla bu sorun bir nebze düzeltilmiştir. oyun senaryosu film senaryosundan az da olsa farklıdır. ayrıca oyunun son derece gerzek bir ai si vardır. en büyük haritada bir yeri kendiniz alıp diğer bütün yerleri bilgisayara hard army olarak verseniz bile çok zorlanmadan yenersiniz. ikincisi çıktıktan sonra papucu dama atılmıştır.
lord of the rings için çıkarılmış en sağlam oyun, son zamanların en iyi strateji oyunu. rts'de devrim niteliğinde olan, harita üzerinde sabit noktalara bina yapma özelliği ile taktiksel ve stratejik yönden rts oyunlarına derinlik katmıştır. bfme 2 ve rise of the witch-king ek paketinde bu özelliği kaldırarak standart sistemi(her yere bina yapabilme sistemi) uyarlamaları yüzünden, 2. oyun ve ek paketin ömrü daha sonra çıkmalarına rağmen kısa olmuştur ve bu oyunlar unutulmaya yüz tutmuştur. bununla birlikte bfme'yi de bu durum olumsuz etkilemiştir , oyuncu kitlesini azaltmıştır. son zamanlarda oyunun hakettiği yere gelmesi ve eski günlerine gelmesi için türkçe içerikli yüzüklerin efendisi oyunları fan sitesi http://www.thewhitetree.org/ tarafından çeşitli kampanyalar ve organizasyonlar düzenlenmektedir. sitede ayrıca çeşitli oyuncu yapımı haritalar ve mod'lar mevcut bulunmaktadır.
2 sene önceydi sanırım bu oyun çıktığında. lotr severim zaten, diğer oyunlarını oynadım ama bu oyun binlerce bug'ına rağmen, binlerce eksiğine rağmen hepsinden daha çok zevk vermiştir bana.
oyuna good campaign'le başlanır, eomer'le rohan yaylaları süpürülür, miğfer dibi'nde uruklara yağan oklarla coşulur, daha sonra orta dünya baştan aşağı fethedilmeye çalışılır falan. harad'a kadar girmiştim, hatta sırf gondor'un level 10 herolarıyla easy'de harad'daki tüm kampları yok edebilmiştim. gandalf'ın word of power skill'i vardı, etraftaki herkesi fezaya yolluyordu daha ne olsun. boromir boruyu öttürünce tüm orklar 3.5 atardı zaten, legolas arkadan tek vuruşta bir ork indirirdi, gimli'nin slayer skill'ini açınca 2 vuruşta bina yıkardı, aragorn da hayalet ordusu çıkarabiliyordu. mumakillere karşı koyardı 8 kişi. aralarında en kek olanı pippin'di. arkadan orklara taş maş atardı, hobbit değil mi işte.
kamplar oyun parkı gibiydi mübarek. adamlar 5 tane çember koymuş onların dışında hiçbir yere bina yapılmıyor. bu özellik yüzünden nefret edeni çoktur oyunun. ikincisinde de aynı olay varmış.
evil campaign oynamak da farklı bir zevktir. minas tirith'teki masum köylüleri ok yağmuruna tutarken "uhahahaha" diye gülerek kardeşimin pis pis bana bakmasını sağlamışımdır. nazgul'le mancınıkları paramparça ederken adamların yere patır patır düşmesini izlemek, aragorn'u lurtz'la katletmek, trollerin sopasını legolas'ın kafasına indirmek gibisi yok. gandalf'ı öldürmek en zoruydu, yine de hiç kaçırılmazdı.
müzikleriyle, ortamıyla güzel oyundu. ama yüzüklerin efendisi üzerine kurulu olmasa oynamazdım orası ayrı.
edit: yazarlarımızdan ariel'in dediği üzre ikincisinde istediğimiz yere bina yapabiliyormuşuz, iyi olmuş düzelttikleri.
fıtık ameliyatı olduğum yaz ,yani evvelki yaz, beni hayata bağlayan tek oyundur. lotr evrenini yaşamak isteyenlere birebirdir. aynı lotr gibi hastalık yapar, dikkatli kullanmak gerekir, dozaj aşımı össyi kazanamamaya neden olabilir. oyunda başlı başına 4 ırk vardır. gondor, rohan, isengard, mordor. benim favorim isengard'dır. sarumanı kullanmayı çok severim. " the white hand will not be stopped" cümlesi hala kulaklarımda. ayrıca ilk bölümde orklarla orthanc'ın bahçesine oduncuları kurarsınız, ağaçları kesersiniz, yakarsınız, yıkarsınız. yani "gerçek dünyada ormanları yakmayalım gelin oyunlarda yakalım ormanları" felsefesiyle hareket edilebilir. böylece hem içinizdeki kötülük tatmin olur, hem de rahatlarsınız. tavsiye edilir.
oyunun orjinali aral'ın best games serisinde çıkmıştır ve sadece 10 ytl'dir. böyle bir efsane oyunun (online oynanabilir orjinal olunca) böyle bir fiyata sunulması müthiştir, kaçırılmamalıdır.
osmanlı mod isimli yamayla çok tarz olmuş bir oyundur. günlerdir orklara elflere karşı osmanlı savaşları yapıyorum.. iznik i ele geçirmek için osman gazi olup orkları dağıtıyorum.. bursayı almak için orhan gazi olup yine orkları dağıtıyorum.. istanbulu fethetmek için fatih olup gemileri kaydırıp gene orklara kayıyorum.. mehter marşlarıyla allah allah naralarıyla kendimden geçip zevkten dört köşe oluyorum.. ayrıca bu oyudan esinlenilen kitapta doğu ırkları çirkin ve ezik olup batı ırkları düzgün tipli, ve zeki iken; bu modla osmanlı yı o dünyanın gülen yüzü ile batılıların gerçek iç yüzünü rahatlıkla görebiliyoruz.. oyundaki seslendirmeler sıcak bir aile ortamında gerçekleştirilmiş gibi. "kara muyo" (bu oyunu bu hale getiren vatandaş) ametör bir ruhla profesyonel bir iş yapmış. bu ve buna benzer çalışmlarla tekrar karşımıza çıkmasını bekleriz..
oyun hakkında detaylı bilgiler fotğraflar ve nasıl oynayacağınızla ilgili;
alan sahip olma stretejsi üzerine oynanan bir oyundur. haritada ne kadar çok alanda (outpost) hakimiyetiniz olursa o kadar çok kaynağa ve imkana sahip oluyorsunuz. bir önceki oyundan kalan tecrübeli askerlerin elinizde kalmasıda artı bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. oynarken şahsım adına en sevdiğim özellik rohan atlılarının topluluk halinde koştuklarında önlerinde ne varsa süpürüp yok etmesi idi. oynayacak olanlara tavsiye ederim.