muhafazakar yapıdaki çoğu insanın, birçok müslüman ülkenin yaşadığı hayata gereken emeği verememe sorununun temelinde bulunan olgu..
kısmet böyleymiş,
kader,
alın yazısı vb düşünce yapısını gösteren klişe cümlelerle ortaya çıkar bu sorun..evet islami açıdan baktığımızda bu doğrudur.. hayır da şer de allah tan gelir..insanın kaderi önceden çizilmiştir ve kaderi değiştirmek mümkün değildir..ama aynı zamanda burada bir kısır döngü de söz konusudur..
müslümanlarda genelde bu durum, kaderin yanlış yorumlanmasından dolayı insanları atalete, tembelliğe sevk eder.."elimden gelenin en iyisini yapayım, gerisini allah a bırakayım" şeklinde tanımlanabilecek olan tevekkül belirli bir dönemden sonra yavaş yavaş insanı "nasıl olsa bir şey değişmeyecek, kaderde varsa olur" tarzı düşünceye götürür..yeterince çalışmasını engeller..
bu durumun islam ile alakası olduğunu düşünmüyorum, çünkü islam, müslümanı en iyi olmak için zorlar aslında..örnek olmasını ister..geçmişte belki durum bu şekilde yorumlanmıyordu, ancak şu günlerde müslüman ülkeleri ve müslümanları gözlemlediğimizde istisnaları hariç tutarsak böyle birdurumun hasıl olduğu aşikar..genelde geri kalmış ülkelerin çoğu müslüman veya müslüman ülkelerin çoğu geri kalmış..müslümanlar genelde çağın gerisinden geliyor sanki (istisnalar hariç)..
bu durumu birey olarak kendimde de gözlemliyorum bariz bir şekilde..çalışmak zor geldiği zaman, yorulduğum zaman, bir şeye emek vermeyi istemediğim zaman "amaaan canım olacağı varsa olur zaten" diyerek güzel bir şekilde topu allah a atıp kaçıyorum..
çevremdeki insanlardan, dinliyorum, okuyorum ve yabancıların "do your best" deyişi ile bizim "tevekkül" anlayışımız aynı amaca hizmet eden şeyler olsa bile aynı anlamda değiller.."do your best" biraz daha hırçın, biraz daha bu dünyaya yönelik, biraz daha allah tan uzak ve bireyle ilgili sanki..zaten düşünce yapısı yabancı filmlerde de kendini gösteriyor.."istersen her şeyi yapabilirsin" , "her şey senin elinde" , "yürü be koçum!" tarzı bireyi gaza getiren ve gücün kendi elinde olduğunu hissettiren cümleler toplum hafızasına kazınıyor ve batı medeniyeti coşuyor..tutabilene aşk olsun..bu zihniyette bir aksaklık olduğu belli..hatanın yorumda olduğunu düşünüyorum..zekeriya beyaz bu işe de bi el atsın derim ben..hazır kurban, ramazan da gelmemişken..
fikrimce müslümanların üzerindeki ölü toprağının, miskinliğin sebebi budur..
not: olayın çok fazla boyutunun olduğunun ben de farkındayım.."müslümanların, fakir ülkelerin, senin benim sırtımdan yaptı o parayı hacı!" veya "kodumun emperyalistleri, kanımızı emdiler, petrol bizde, para onlarda" diyebilirsiniz..ama arabayı, bilgisayarı, interneti falan da adamlar buldu..it gibi çalışıyolar..bunu da göz ardı etmemek lazım..
olayı sadece bir açıdan ele alıp tespit yapmaya, zihniyetteki aksaklığı eleştirmeye çalıştım..
(bkz:
dini giri girerken ciddileşmek)
(bkz:
dini tespit yaparken dinden çıkmak)
(bkz:
kelime i şahadet)