çocukluğundan beri kendisine bir şekilde ezberletilmiş veya sırf egosunu tatmin amacıyla ansiklopedik bilgileri yalayıp yutan bir çeşit canlı meydan lorousse tipi mahlukat.. arada enteresan tespitlerde bulunup hüküm vermesi ise zeki insanlar tarafından "ehehe siktiğimin onca kitabı, ansiklopediyi bunun için mi yedin bitirdin? bu mu yani tespitin?" şeklinde tepkisiyle karşılaşacak ve derhal oradan uzaklaşacaktır..
her konuda illa ki birşeyler bilen, bildiğini paylaşmadan duramayan, bir süre sonra karşısındaki kişide beyin sarsıntısı, saygı seyrelmesi gibi yan etkiler meydana getiren, bunlar da yetmezmiş gibi her bilgi dışkılamasından sonra adım gibi eminim diyen kişilik bozukluğunun plastik öğesi kişiciklerdir.
gözlem yönü kuvvetlidir kanımca. (tespit yapıcam şimdi sıkı durun he kardeşler) tespit yapan insanlar diğerlerince pek sevimli görünmezler. erkeksi içgüdülü bir davranış. erkeksi düşünce, kendini göstermek, ispatlamak, sahip olduğunu paylaşmak ve bu esnada o şeye de sahip olduğunu göstermek ister. o an bu tespit insanı böyle düşünmüyordur, sadece bildiklerini anlatmak gibi iyi bir niyeti olsa da arkalarda bu içgüdü de onu destekliyordur. diğer yandan yine bir erkeksi içgüdüyle, diğer insanlar da bu tespit kişisini sevmezler.
tespit kişisi sadece gördüğünü, bildiğini söylüyorsa, aslında bunda kötü bir şey yoktur, yaptığı güzeldir bence. ama yorumunu ekleyip, oturduğu organının kaynaklık ettiği şeyleri piyasaya sürüyorsa ayıp ediyordur.
genellikle tespitlerinde verdiği örnekleri kendi hayatımda göremediğim insandır. ya ben çok aristokrat bir toplumda yaşıyorum, ya da bunlar kendi kafalarından çıkan saçma düşünceleri bi arkadaş var o öyle düşünüyor diye yazıyorlar.
kendimi sorgulamaya başladım bunlar yüzünden. yok arkadaş da karşımda baksırıyla dolaşıyor. ne skim aristokrasi lan bu.