|
|
- yatsıyla birlikte kılınırsa 32 rekatlık bir yeküne ulaşır yanlış bilmiyorsam. hatta bununla ilgili güzel bir bektaşi fıkrası da vardır:
bir ramazan günü, bektaşinin namazında niyazında olan komşusu dayanır bektaşinin kapısına, “gel bir gün de sen tut şu orucu allah rızası için” diye. “olmaz” der bektaşi;olmaz dedikçe üsteler komşusu,sonunda razı eder bektaşiyi bir gün oruç tutmaya. akşam olur,iftar açılır.ancak,dayanır komşusu bektaşinin kapısına,bu kez “namaz” diye tuturur.
bektaşi:
-yav bırak! ben anlamam namazı,bilmem sureyi,duayı. bir gün oruç tut dedin,tuttuk,yeter.
….komşusu nuh der,peygamber demez.illaki götürecek bektaşiyi namaza,vazife tastamam olacak diye.
razı eder sonunda bektaşiyi.bektaşi alır ceketini sırtına,tam çıkacakken evden,küçük oğlu da takılır peşine “ben de geleceğim” diye…..neyse,bizim bektaşinin de aralarında bulunduğu cemaat saf tutmuştur imamın arkasında,başlar namaz:1-2-3-4..10-11 derken,rekatların sonu gelecek gibi değil.sinirlenir bektaşi,kendisiyle birlikte saf tutan yanındaki oğluna ceketini çıkartıp verir,bir de ekler: “oğlum sen eve git!söyle anana ben gelmeyeceğim bu akşam!bu iş inada bindi!” der, hışımla namaza devam eder.
- hatimle kıldırılan bazı camiilerin girişinde şöyle yazar:
"dikkat! bu camiide teravih hatimle kıldırılır."
- farz olmamasına karşın bir ramazan adeti olarak gelenekleşen namazdır. öyleki normalde farz olan 5 vakit namazını kılmayan bazı kişiler teravih namazını kaçırmazlar.
- (bkz: farzı yaptında diğerleri kaldı)
- (bkz: teravih)
- ayrıca kimileri her gün farklı bir camiye gider.deneme yanılma yolunun yanılma ile neticelenmesi durumunun sona ermediği durumdur
|