|
|
- taahhütlerinin gerektirdiği ödeme veya menkul kıymet teslimatlarını belirlenen süreler içinde gerçekleştirmeyen borsa üyesi, herhangi bir ihbara gerek kalmaksızın temerrüde düşmüş sayılır.
not:ekonomi ders notlarından alıntıdır
- (bkz: temerrüd)
inat etme, karşı koyma, hakkı kabulde direnme anlamına gelen arapça kökenli bir kelimedir.
- hukuk dilinde gecikme demektir.
(finch, 20.01.2006 11:44)
- (bkz: temerrüt faizi)
- - hoşgeldiniz. nasıl yardımcı olabilirim?
+ şu kredi kartının borcunu yatırmak istiyorum.
- tamam efendim. kaç lira? (öküz önce bi hoşbulduk falan de)
+ 100.
- pardon temerrüt ne demek? (...)
+ temerrüt mü? (hoppala! ulen akşama kadar ne değişik cinslerle uğraşıyoruz. burası sözlük sanki, arkadaş ukte veriyor)
- evet temerrüt.
+ nerde geçiyor? (yok şimdi anlatsan bak sözlük diye bir şey var, itüsözlük falan desem anlamaz öküz)
- ....
+ kredi kartı ekstresinde mi yazıyor? (salak fazla para verdi. sikecem şimdi temerrütünü)
- bilmem duydum işte öğrenmek istiyorum.
+ ilk kez duyuyorum. bilmiyorum anlamını.
- iyi peki kolay gelsin.
+ iyi günleeer. (keh keh keh 130 ytl vermiş. onlukların biri sahte ama olsun. itelerim birine).
- borçlar hukuku dersinden bana miras kalan bilgiye göre,ödemesi geciken borcun tazminini istemekti.yani borç ifa edilemediği zaman temerrüde girer.hem alacaklı hem borçlu temerrüdü vardır.
(bkz: alacaklı temerrüdü)
(bkz: borçlu temerrüdü)
- (bkz: default)
- gerçekleşmesi durumunda çeşitli müeyyidelere sahip hukuki olaydır. alacaklı ve borçlu arasındaki münasebetin durumuna göre bu müeyyideler farklılık kazanır. bu müeyyideler aynen ifa, ifa yerine tazminat ya da ifa yerine cezai şarttır.
|