belki ilginizi çeker
  1. · bilgi kaynağı olarak itü sözlük
  2. · of aman nalan sendromu
  3. · tematik çalışma sırasında hissedilenler
  4. · gelişen sözlük
  5. · deyimler sözlüğünü açıp giri sıralamak
  6. · sol frame ağladı be
  7. · günde bin giri
  8. · tematik kuram
  9. · laborare est orare
  10. · araştırmacı sözlük yazarlığı
gündem
  1. · google wave
  2. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  3. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  4. · yetenek sizsiniz türkiye
  5. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  6. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  7. · ugg
  8. · 2pac
  9. · every wish is only a journey away

tematik sözlük çalışması  

sayfa  / 2
  1. (mavio, 03.07.2004 18:26)
  2. anlık olarak göze batsa da, * bilgi kaynağı olarak itü sözlük genellemesinde oldukça yararlı olan çalışma.
    (bkz. gelişen sözlük)
    (stocky2001, 25.08.2004 22:27 ~ 02.03.2006 19:46)
  3. bir konu hakkında birbiriyle bağlantılı giriler girmek.. ilgi çekici bir konu olduğunda açılan her yeni başlık, "bugün" butonuna devamlı tıklayarak takip edilir...
    (vikartindur, 16.05.2005 22:40)
  4. olmazsa olmazlardan olması gerektiğine inandığım olgu. zira, sözlük kutsal bilgi kaynağı olmalıdır, afrika dilleri dahil birçok dil sözlüğün ebesini gözetmeksizin girilmelidir. "bugün" butonunu değil "yarın"ı düşünen bir yazarlar grubu olmalıdır, öyledir böyledir.
    (cerceve, 04.10.2005 22:44)
  5. "nasıl olsa kimse anlamaz, salla salla yaz" diye düşünen bünyelere tepki vermek için yapılabilen olay. yazdıklarınızı eninde sonunda anlayacak birisi çıkacağından bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamayı öğrenmek gerek, pişman olmak istemiyorsanız.
    (cyberboy, 12.10.2005 02:09)
  6. hele ki öğeleri birbirine bağlı olduğu zaman daha bir tatlıdır. alakalı başlıklar girilerde bakınızlarla bağlandığında ya da en genel başlığın altında tüm alakalı başlıklar da bakınızlarla yazıldığında daha bir tadından yenmez olacaktır. yapanların eline sağlık.
    (azwepsa, 31.10.2005 11:03)
  7. bazen de seri kopyala yapıştır olaylarının sığındığı olgudur.
    (easy company, 31.10.2005 11:28)
  8. copy paste şeklinde hızla yapılanları sözlüğe orijinal veri kazandırmayan, yazarın kendinden bi şey katmadıklarını kopyalayarak kendine ve sözlüğe malettiği çalışmalardır. o anda sözlük okuyanları bi süreliğine rast getir butonuna mahkum ettiği için sözlüğün boş olduğu saatlerde yapılması zararını bi nebze azaltabilir. asıl sorun bi yararının olup olmamasıdır, denizanası türleri diye başlık açıp verileri kopyaladığı adrese direkt link vermektense, ya da en azından kaynak göstererek kopyalayıp kendinden de bişeyler katarak giriyi yollamaktansa her tür için ayrı latince başlık açıp altına başka bi sayfadaki açıklamayı olduğu gibi kopyalayan yazar kötekliktir. sözlüğün en güzel yanlarından biri bilgi içermesinin yanısıra boş zamanlarda gönüllü olarak okunacak kadar keyifli olmasıyken bu tür giriler o anda sözlükte olanların keyfini kaçırmaktan başka işe yaramamaktadır, araştırma yapanlar için ise verilecek bir link veya yorumla beraber, ama illa ki sadece kopyalanarak deği yazarın katkısıyla alıntı olarak sunulmuş bilgi yeterlidir. ne alemi var şimdi 1 saatte 100 başlık açmanın, istatistiklere girmek için yapılan hırs mıdır nedir, emeğine de yazık, sol framee de yazık.
    (bkz: sallandıracaksın 3 5 tanesini taksim meydanında)

bi tema seçip o konuda giri girmek değildir yanlış olan, sözlüğün ebesiyle cinsel münasebete girmeden de yapılabilir bu. adam pul koleksiyoncusudur, kızlara göstermekten sıkılmıştır ve sözlüğe bi faydam olsun diyodur, seri olcam diye kasılmadan parçalar hakkında bilgi girer, ama öyle bişedir ki sözlüğe özel olarak emek verip derlemiştir, trivia vardır yorum vardır kendi yazmıştır, başka bi yerde yoktur. çalınmamış bilgiyle ne alıpveremediğimiz olabilir ki zaten. ki zaten yazar kendi yazıyosa sol frame dehşeti yaratamaz, böyle durumlarda okuması da keyifli olur, bizzat gider nickaltına pullar hakkında çok bilgili yazar, bizi aydınlattığı için teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim yazarım, saygı bile duyarım.
    (etipuf, 12.01.2006 22:13)
  9. uygulama şekli doğru kullanıldığında tadından yenmeyecek şeydir. bir kelimenin yabancısını başlık olarak yazıp giri olarak türkçesini yazmak yerine, türkçe başlığa karşılık gelecek yabancısı yazılması bilgi dağarcığımızın tavan yapmasını sağlayabilir.(benim fikrim)

elma başlığının altına 50 dilde karşılığı yazılırsa, herkesin işine daha çok yarayacağını düşündüren çalışmadır bunlar. yapan yazarların herhangi bir statü veya oy kaygısı bulunmaksızın saatlerce uğraştığı çalışma olup desteklenmesi onları şevklendirecektir. bilgi kütüphanemize yenileri eklenecektir.
    (dlord, 13.01.2006 01:57)
  10. bir yerden arak olmadığı sürece ve her şey kararında güzel olduğundan ayarı kaçırılmadıkça faydalıdır, candır. hepsinin ötesinde gayet sıradan bir aktivitedir sözlük bünyesinde. tematik çalışmanın tü kaka olmadığı yazarlarca anlaşılıncaya kadar bir süre geçti ama hala x tematiği yapılır, hemen yazarın nickinin altına "x uzmanı", "x hakkında bık bık yapan yazar", "x saplantılı bilmemne" tarzı giriler yazılır. şu olayın sıradanlığı ve normalliği idrak edilsin, bu nick altı girilerin gereksizliği ve abesliği görülsün artık yarabbi. veleddalin amin.
    (spyder, 27.02.2006 21:02)
  11. yazar ve okuyucuları sıkan ama aynı zamanda sözlüğe ve halka faydalı giri yazma çeşidi.

iki dala ayırabiliyorum bunu (kafama göre)
    birinde yazar, genelde ardışık alfabetik maddeleri -1-2-3; 1903, 1904; a, b, c; bilmem kimin şarkı sözleri ya da açıyor ingilizce, fransızca, falanca sözlük- sırayla yazıyor. bu da haliyle o anda sözlükteki herkesin bir anda rahatsız olmasına sebep oluyor.

diğerinde ise yazar, hukuk terimi olur, pop tarihinin mihenk taşı sanatçılar olur, belli bir konu üzerinden benzer siteler böyle şeyleri yazıyor.

fark şurada, birinde yazarın amacı giri girmiş olmak için giri girmek olarak algılanıyor, diğeri ise bir konuya dair sözlüğe daha fazla bilgi katmak.
    (venom, 28.02.2007 01:58)
  12. geceleri ölü saatlerde yapılanı makbuldür.
    şov bizinıs işte..
    (dirtypain, 20.07.2007 16:44)
  13. yasak değildir. dozunda yapana da yok sen neden yaptın denilmez. nickaltına ayarı kaçmayacak şekilde espri yapılabilir tabii ki de ama sözlüğün içine ettin diyenleri pistlerde görmek isteriz.
    (ben de öyle biliyordum, 03.12.2007 17:23)
  14. sözlüğü copy paste merkezli kullanan şahsiyetlerin çalışmalarıdır. burada hiç kimse de 'e yavrum niye böyle yapıyorsun' demez. lakin sözlükte takılmanın yegane amaçlarından biri; sosyal hayatta her zaman işine yarıyacak malzemeleri üst üste koyup bilgi hazineni genişletmek ve yorumunu kendine has biçimde sunarak dolayısıyla aklını ve zekanı kullanarak paylaşma isteğidir. tematik çalışma sunulurken, yazar okuyup da birşeyler anlamak ister, malice zırtapozca zamazingoca bilgisi verirken açıklamasını da alt yazı olarak geçmesse de akıl yoluyla orgazm olmayı beceremeyen, eline mahkum der geçerim, lafımı da korum. ayrıyetten de, sözlükte takılmak, illa azami süratte bir şeyler girmek zorunluluğunu getirmez..
    (sadomasochistic, 03.12.2007 17:50)
  15. yapanları her türlü desteklediğim çalışmalardır. insanları neden bu kadar geriyor bu çalışmalar elbette açıklaması vardır ancak kimse de dile getirmek istemiyor bunları. "evet efendim, burası sözlük ve işime yarayacak bilgiler görmek istiyorum", ancak kime göre? bana göre de mali milli marşı değersiz olabilir. ancak yarın birgün bir bilgi aradığında sözlükte bulman kadar güzel bir şey var mı yahu? ama illaki sol frame sizin istediğiniz gibi olmak zorunda değil mi?

sözlük sol frameden ibaretten değildir. dün butonu var, rast getir butonu var güzelinden getir butonu var. sözlük sadece "bugün" butonundan oluşmuyor ki. amaç bilgi diye tutturanlara sözüm, eğer gerçekten bilgi istiyorsan gidersin bu butonları kullanırsın, olmadı bir başlık açar okursun. ha "giri girdim, sayfanın aşağısına gitti hemen" diye ağlayan yazarlar var bir de. tek olay çünkü oylanmak burada. amaç bilgi falan değil.

geçen günlerde sosyoloji ile ilgili bir bilgi gerekti ve sözlüğe girdim, baktım. daha önceden tematik çalışma yapan bir yazarın girisiyle coştum, sevindim, artıladım, dayanamadım bir de mesaj attım yazarına. sana lazım değil bana lazım değil ama belki bir başkasına panama milli marşı lazım olacak. olmasa da olur. yeter ki bulunsun. sözlükte takılmak, oylanma ya da sürekli sol frame ile yaşama zorunluluğu da getirmez.
    (dzingis, 03.12.2007 18:02 ~ 18:03)
  16. (özellikle nick konusunda çok hassas olan yazar, 03.12.2007 18:09)
  17. "geliyorum" demez, gelir..
    (dirtypain, 24.03.2008 02:41)
  18. bıdı bıdı etmenin faydası yok. bu tip çalışmalar sözlüklerin tarlalarıdır. bu sayede yeni yeni insanlar keşfeder sözlükleri. he gönül isterdi ki yazarlar çaylak olarak sözlüğe girsin, tematikleri kassınlar, sabaha doğru görünsün hepsi. bi bilinen var ki veyahut bi görüş var ki durum böyle. hit meselesi anlayacağınız. bence fazla üstelemeyin. ayarı yersiniz. hatta yemişiniz bile ;

(bkz: @2557341)
    (hubede, 16.07.2008 22:02)
  19. (kadın giyinmiş zaman, 10.08.2008 01:23 ~ 01:23)
  20. genellikle oy verilmeyen giriler olduğu için çoğu yazarımızın tercih etmediğini düşündüğüm çalışmalardır.''boşver oy verilmezse verilmesin belki bir kişi yararlanır''.demek suretiyle yazılmalı ve yazanlar da teşvik edilmelidir.
    (denizbalinası, 10.08.2008 01:31)
  21. (bkz: trasker)
    (idiot, 10.08.2008 01:53)
  22. seçtiğiniz konu ilginç olduğunda ve copy paste yapmadığınızda sizin açınızdan gayet eğlenceli olabilecek hadise. bir an sol frame'in anasını sikmiş gibi görünüyorsunuz tabi, bu özel mesajlardan tepki olarak da dönebiliyor size ama daha sonrasında o konuyla ilgili hangi başlığa tıklansa altında bir şey yazıyor olması sanırım sözlüğün de yararına bir şey. ara ara, akla konu geldikçe ve bunaldıkça yapılmalıdır. gayet keyiflidir. ancak bokunu çıkartmamak da şart tabi.
    (ceyyar kermit, 19.09.2008 12:46)
  23. kendi yaptıklarım ve diğerlerinde gözlemlediği yaygın bir eksiklik bu çalışma serilerinin birbirleriyle bağlantılandırılması. yapanların eline sağlık, büyüksünüz.
    (azwepsa, 19.09.2008 12:55)
  24. bazen sözlüğe girdiğimde sol frame baştan aşağı tematik çalışma olsun istiyorum. sol frame'i oluşturan 50 başlık birden iett otobüsü numarası olsun, 120'ye binip mecidiyeköy'e kadar gideyim, ordan da aktarma falan olsun cevizlibağ-şehitlik'e kadar, bi şekilde çoğun barajı ve çoğun kırsallarında yapılan orgylere 1.40 liraya bağlanayım. çekeyim fotoyu, görsellere ekleyeyim, ne var?

daha ilgili resmi bakınız parantezine sokup görsellere ekleme aşamasındayken ben, yazarlardan biri "sözlüğü siktiniz mnkdklarım" diye bi nickaltı yazsa ve bunu gören bir entelijans resmedip 8 ay sonra müzeye vermek üzere ispikleyip backup'a atsa hani, hızınıza yetişemesem; bir diğeri "tematikçilere söven ibneleri cumaya giderken görmedim hiç" diyerek "puan veya puanlar almağa" gelen bülent uygun'u referans bellese keşke. ben heyecan istiyorum sözlükte arkadaş, sürat istiyorum. başdöndüren koşuşturmalara açım şu an. söz gelimi, ankara'da zirve yapılıp da bayan yazarların birbirlerine nickaltı yazıp "gözlerine ölürüm" diyerek merak uyandırmaları, zirvetörün dolup taşması sağlanmalı. o nickaltını oylamadan önce zirvetörden resimleri inceleyip o kızcağızın gözlerine gerçekten ölünüp ölünmeyeceğini görmek istiyorum. [ki ölünmez. buradan istanbullu kardeşlerime sesleniyorum; ankaralı bi bayanın en fazla içi güzel olur. fazlasını beklemek hayal kırar. tecrübe bunlar hep.]

-sözlüğün anasını 2 numaralı otobüsle üsküdar'a gideriken aldı da bir yağmur.
    +değil. siz de yazın lan, bilgi kaynağı burası
    -gece yazsın o zaman, bi sözlük keyfimiz var
    +oku da nasiplen hayvan herif. iki rekat baraj öğren.
    -götüme mi sokuc..

cızzzt. ikisi de çaylak. götüm götüm 10 tane bilgi girisi girilecek. kimsenin çıkıp da "arkadaş, illa innovatif olucaz kaygısında olmanız neden? çaylak modda sözlüğe girişi sağlayın da tematik yapan el altından tematiğini yapsın" diye moderasyona çemkirdiğini görmedim. halbuki net bir şekilde tüm albenisini motamot translationa veren bir sözlük var ortada, kavga "tematikçiler vs geyikçiler" minvalinde, "olta atmak" mertebesinde ele alınıyor. halbuki bu sözlüğün coder'ı mesai harcayıp çaylak modda giriş opsiyonu sunacak, 1 sefere mahsus bir emek sarfedip bu sikik tartışmayı tarafları mutlu edecek şekilde noktalayacak.

çemkirecekseniz direkt wondrous'a çemkirin, öbürsülerin suçu yok.
    [çaylak yapmayın beni bak, tekrar yazar yapacak 10 şey bilmiyorum. 9 belki.]
    (hepinizin ağzına kırmızı biber sürerim, 22.09.2008 15:08 ~ 15:14)
  25. (bkz: @2405979)
    (sir da ros floyd, 22.09.2008 15:09 ~ 15:47)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil