yurtta sınav öncesi, sıkıntıyı yok etmek amacıyla dahili telefondan yapılabilen eylem. tabi bu kişiler camdan da izlenebiliyorsa sınav ders sıkıntı unutulur gider
annemi işletmiştim.
ben: iyi günler hanımefendi ben elektirik idaresinden arıyorum.
annem: eyi günler. buyur evladım ne istemiştin.
ben: bölgemizde yaptığımız bir çalışma varda. kesintilere yol açtımı diye öğrenmek için aramıştım. acaba sularınız akıyor mu?
annem: azönce akıyordu ama ben gene de bi bakayım evladım.
annem bakmaya gider ama ben gülmekten devam edemem.
telekomünikasyon mühendisleri ve işletme mühendislerinin ortak çalışmasıyla yapabilecekleri yada işletme mühendisliği ile çap yapan bir telekomünikasyon mühendisi adayının tamamen kendi becerisiyle yapabileceği eylem.
(bkz:
dünyanın en yüzeysel adamı)
bünye üzerine etkileri bakımından tehlike arz edebilen bir aktivite. bir iki örnek vereyim.
neş'e içinde rasgele tuşlanılan bir telefondan gelen "sen insan evladı mısın?" sorusu insanı sorgulamaya itip, uykulardan ter içinde uyanmalara neden olabiliyor.
ya da utanmadan aranıp orgazmik gürültülerle meşgul edilen 112 acilden gelen "çok güzel sikiyorlar galiba" karşılığı adamın gururunu incitebiliyor. (bu arkadaşın ömrü olaydan beri terapi gruplarında çocukluğunu anlatarak geçiyor)
malum bir ara bilgi yarışmaları falan popülerdi. üç soruda köşeyi dönen çoktu. biz de o dönemde elimizden düşürmediğimiz kırmızı kaplı devlet parasız yatılı soru bankasından kallavi sualler seçip,
teleon'dan arayıp umut tacirliği yapardık. bunu pek yememişlerdi ki sanırım matematik bölümüne yüklenerek hata etmiştik.
(bkz:
telefon işletmeleri)
işletilen şeyin ne olduğunu düşündürür.
küçükken yaptığım eşşekliklerden biri..yavrucum sen daha 9-10 yaşındasın;otur güzelce çizgi filmini izle,seksek oyna,ip atla..o telefonu eline alıp niye cinlik yapıyorsun...kimbilir kaç insanın hayalleriyle oynamışsındır,ha evladım benim...
bu arada 9-10 yıl önce arayıp ben çarkıfelek'ten arıyorum; artık yarışmacıları şans eseri bir numara çevirip buluyoruz, bugünkü şanslı seyircimiz sizsiniz, ben katılım şartları için sizi akşama doğru arayacağım diyip aramayan eşşek kafalı bendim..çevreye verdiğim zarardan ötürü özür diliyor,çocukmuş abisi,ablası gibi sözlerle affetmenizi umut ediyorum..
ilk telefon açıldığında işletmek maksatlı olmasa dahi, ki bazıları olur, "beni tanımadın mı?" denilince ayıp olmasın diye "mmhhhhmmhmhmmh.." şeklinde cevap vermek suretiyle kendiliğinden ismin açıklanmasını bekleyip süreyi uzatmaya çalışırken ardıdan "eee kimim?" diye devam eden telefon konuşmaları yüzünden ciddi anlamda telefonu açma ve hatta telefonda konuşma fobisine sahip olmama sebep olmuş durum.
bugün başıma gelen hadisedir. hemde sabah 8de. ama tanıdık biriydi yani adımı biliyordu. ama çok dalga geçtiler benimle vallahi. özgüvenimi kırdılar ibneler
yaz tatilinde sıkılan bünyelerce bir eğlence aracı olarak kullanılabilir.vakti zamanında karşı cinsten yakın bir arkadaşa, ortak olmayan hemcins olduğum bir başka arkadaşımla yaptığımız muhteşem sazı avı olmuş,3 gün gülmekten kendimize gelemememize sebebiyet vererek abazanlık yüzdesi ölçmek bakımından çok başarılı bir çalışma olmuştur.tabi sazan olan arkadaş öğrenince kızıp daha sonra aynı yöntemle beni 2 kez keklemeye çalışmıştır ama nafile,yemezler.....
genelde işletilen olmak ise insana kötü hisler yaşatır, işte bir örnek.
orta 3'te dersanelerin kontenjan sınavlarının olduğu dönemler. nazilli'deki dersanelerden birinin sınavına girmiş sonucu bekliyorum. derken bir gün ev arandı ve şöyle bir konuşma geçti
-kiminle görüşüyorum
-buyrun ben yavan tarhana
-ben konaklı dersanesinden arıyorum da sizi girdiğiniz sınav için bilgilendirmek istemiştim
-evet sonucu öğrenebilir miyim acaba
-sınavda 3. olarak bizden bir yıllık ücretsiz kontenjan kazandınız
-aa çok sevindim
-yarın bize gelerek kaydınızı yaparsanız bir de size burs vermeyi düşünüyoruz (burda kıllanmam lazımdı aslında)
-burs mu? cidden mi? tamam hemen yarın kaydoluyorum.
-o zaman yarın görüşmek üzere
-iyi günler
ertesi gün ise ayarlanmış durumdaki iki arkadaş sabah sabah ilk iş sınavın sonuçlandığını ve kendilerinin %50 indirim kazandıklarını, bugün kaydolurlarsa onlara da ücretsiz kitap verileceğini söyledi. ben de hemen bedava kazanıp üstüne burs alacağımı söyledim tabi ki. akşamı sabırsızlıkla bekleyerek okul bittiğinde hemen dersaneye gittim
-ben yavan tarhana dün konuşmuştuk, sınavın sonucu için geldim
-sınavın sonucu mu? ne konuşması?
-hani birinci olmuştum, bedava kazanmıştım
-sonuçlar belli oldu ama arandığınızı sanmıyorum, ama yine de sonucunuza bakalım
-bakın bakın arandım ben
-eveeeeett.. bakıyoruz.. heh buldum yavan tarhana. sınavdan şu kadar puan almışsın, muhtemelen bu puanla %20 indirim kazanırsın.
-nasıl ya hani bedavaydı
-kandırmışlar seni
-ee burs?
-burs vermiyoruz ki zaten biz.
arkadaki arkadaşlar ise o sırada kendilerinden geçmekteydi ve benim arkamı dönmemle birlikte koşar adımlarla evlerine kaçtılar. ben ise orada göt olduğumla kaldım tabi.