görseller
teknoloji 

belki ilginizi çeker
  1. · interneti hayat sanmak
  2. · örütbağ
  3. · formula 1
  4. · küsuratlı fiyatlandırma
  5. · cep telefonunu evde unutmak
  6. · arz
  7. · ülkücü
  8. · casper
  9. · opsiyon
  10. · laptop ile tuvalete girmek
gündem
  1. · allahın belası piç şerefsiz altıncı nesil yazarlar
  2. · tanrıya sorulacak tek soru
  3. · yaran diyaloglar
  4. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  5. · her şey iyi giderken ayrılalım diyen sevgili
  6. · peygamberle dalga geçerken ölen sırp spiker
  7. · author gibi erkekler
  8. · perihan mağden
  9. · burger king

teknoloji  

1. türkçe'ye evrilmişi "uygulayımbilim".
    (arkeopteriks, 25.03.2004 12:23)
  2. ilerlemesi insanı korkutan, bir o kadar da sevindiren olay.
    (akaydo, 25.03.2004 12:27)
  3. alışkanlıklarını bozamayan insan cinsinin kolay adapte olamadığı, üstüne üstlük çok hızlı gelişen ve bu öncüller sonucu beden, ruh sağlık sorunlarına sebebiyet veren. belki de hissettirmeden seçmediği genleri iyice çökertip yok etmeye doğru götüren.
    (arkeopteriks, 25.03.2004 12:35)
  4. (bkz. teknolojist)
    (atlantis, 18.05.2004 01:37)
  5. hiçbir zaman daha fazlasını isteyen insanoğlunu tatmin edemeyecektir
    (mavio, 27.07.2005 12:29)
  6. diş hekimleri hala çürüğü hava üfleyip "canın yanıör mü eheheheğk?" şeklinde teşhis ettiğine göre hiç de ilerleyememiş kavramdır.
    (comatose, 27.08.2005 23:53)
  7. insan doğa çelişkisiyle ortaya çıkan bir önceki nesilleri hayattan soyutlayan şu anki nesile de ilerleme kisvesi altında rekabete esir eden ve ruhsuzlaştıran kavram.
    (tonguç, 07.12.2005 01:51)
  8. sürekli cebinizdeki almak isteyen az gözlü bir canavardır..kesinlikle yetişemezsiniz..yetişmek için onun kadar güçlü bir bünyeye sahip olmanız gerekir..

siz ona yetiştikçe o kendisini yeniler..kısmen ilaçlara sürekli direnç kazanan hamamböceği gibi..evet, çok uçta bir örnek oldu ama düşününce öyle oluyor..

bilgisayar teknolojisi örneğin..şuan ki teknolojiyi eminki adamlar solladı..yeni işlemciler falan yalan hepsi..hepsi yıllar öncesinin teknolojisi..orası kesin..piyasayı iyi bilen birisi işlemciden çok ekran kartı ile ilgili teknolojik gelişmenin ne denli adice olduğunu bilir..apaçık bir şekilde oyunlarla paralel olarak ilerleyen bilgisayar teknolojisi bazen yeter artık lan dedirtiyor..bugün toplayacağınız bir sistem en geç 6-8 ay sonra eskimiş olacaktır..garantisi benim abi..

şimdi aklıma geldi, bu bilgisayar sektörünün en can alıcı kısmı (teknolojik anlamda) laptop bilgisayar kısmıdır..adamlar bilerek istenilen uygun teknolojileri bir araya toplamıyor ve asıl gözde bilgisayarı yapmıyorlar..amaç?? yine aynı..işin trajikomik kısmı, laptop sahibi bireyler hem teknolojinin yenilenme hızı ile başediyorlar, hem de bu mobile aletlerine bol miktarda para döküyorlar..küçük bir istatistik yapacak olursak, bir laptop parası güncel bir şekilde değerlendirme yapacak olursak, çok çok yüksek performanslı bir masa üstü bilgisayar donanımına çözüm olabiliyor..aah, pardon, çok çok yüksek mi dedim..boşverin, maksimum 1 yılı var..sonra gözden düşecek..(bkz: kısır döngü) (bkz: for döngüsü)

cep telefonu teknolojisi..onda iş biraz daha değişik..bu sefer istediğiniz özellikleri kapsayan bir cihazı bulmak dert..nitekim bilgisayarda öyle değildi..aylar sonra eskise bile teknolojiniz, en azından buluyordunuz..burada ise markalar bilerek tüm özellikleri coşmuş, beraberinde harikalar yaratan bir alet hazırlamıyorlar..hadi parası neyse veririz desek bile kullanışlı bir telefon bulmanız çok zor..bazen görüntü öne geçiyor, bazen teknoloji..yine garantisi benim bu adamlar ikisini birden yapabilecek güçteler..motorola v3 mesela..aşmış güzellikte bir telefon..ama nesi var ki 1100 ytl'den bir yılda 400 ytl'ye fiyatı düştü?? çünkü 1 mb. belleği var..ulan 1 mb ne ki lan? bi de alet (güya) mp3 çalacak, fotoğraf çekecek, vidyo çekecek..ya hadi ilerle demek hatta haykırmak istiyorum..telefonda dünya devi sayılabilecek nokia ise yine belli bir kaliteyi tutturdu, ağacı dikti, halen bu ağacın meyvesini yiyor..kesinlikle aradığınız teknolojiyi bulamayacağınız bir sektör bu cep telefonu sektörü..

özetlemek gerekecek olursak; günlük hayatımızda daha çok yer tutan aletlerin teknolojilerinde bilerek bir kısıtlama getirildiği, arka planda oynanan çirkef bir oyun mevcudiyeti belli..bunu az çok ilgilenen herkes farkında..mesela bir çamaşır makinesi için bunu örneklendiremeyiz, ya da buzdolabı için..sonuçta teknoloji dünya üzerinde sektörlerin para kazanmak için geliştirmek zorunda oldukları bir etmen..firma ar-ge'leri bunun için ter döker..diğer bir gerçek, yine su üstüne çıkmış olan, bu adamlar yine yıllar ötesinde teknolojilere sahipler, ve zamanı geldikçe bir eski teknolojisi devreden kaldırıp, yenisini piyasaya sokuyorlar..

tahminimce (hadi bu sefer bir değişiklik yapayım çok pc konuştuk) 5,1mp kameralı (belki daha fazlası mümkün) optik zoom'u olan, ipod veya creative gibi yüksek ses kaliteli mp3 çalabilen, 8 gb. bellekli (yeri gelmişten söyleyim, 8gb flash yapılmış) 1milyon renk katmanlı 178*210 pikselli lcd ekranlı (zarif bişey olsun diyelim) pili de 2,5 hafta gidebilecek bir telefon yapılabilir..fantastik değil..belki de bu girinin bu paragrafını 8 ay sonra editlemek zorunda kalabilirim..

garantisi benim abi..
    (zeus, 03.01.2006 19:00 ~ 19:02)
  9. teknoloji hayatımızın bir parçası hayatımızı kolaylaştıran bir kavramdır.hep anlatırlar eskiden böyleydi eskiden şöyleydi diye ama anlattıkları şeyler her zaman doğal ve içerisinde her zaman neşe kızgınlık ve birçok şey olan anlar olurdu. her zaman doğallık vardı. mail yoktu o zamanlar mektup vardı ama onun tadıda onlara göre çok başkaydı çamaşırı ellerinde yıkarlardı ama onlara göre onun tadıda çok başkaydı şimdi makinalar var teknoloji en üst düzeyde ama ev hanımları tad alacak birşey bulamaz oldu ellerinde değil sadece bir tuşla çamaşır yıkanır oldu ama insanlar uyuşmaya tembelleşmeye başladı.tad alamasakta birşeylerden hayat her zaman biraz daha kolaylaşsada bizde bundan anlar olduk yaşayış tarzımız bu oldu.
    (cesur yürek, 07.08.2007 03:41)
  10. sanılıyor ki, iki dijital cihaz, iki tıbbi gelişmeden ibaret. sonra, bas bas bağırılıyor medyada, "efendim teknoloji şöyle kötü, insanları böyle etkiliyor".

yahu; değil elektronik, mekanik, tekerleğin, ateşin bulunuşu bile, birer teknolojik gelişme. oturduğun koltuk teknoloji ürünü, bunları söylediğin televizyon, yazdığın kalem, yayımladığın gazete. neden bahsediyorsunuz ki kuzum siz?
    (thedewil, 21.08.2007 19:51)
  11. belki de teknoloji insan hayatının devamı için varlığına ihtiyaç duyulmayan şeylerin ihtiyaç haline getirilmesidir.
    (voiceofloneliness, 04.02.2008 02:00 ~ 06.02.2008 17:03)
  12. kullandığımız gereçleri giderek inceltirken farketmeden kendimizi kalınlaştıran kavram.

(görsel: teknoloji/4931)
    (karizmatik, 15.02.2008 10:58)
  13. insanlığın başlangıcı olan ve sonunu getirecek olan kavram.
    sinema bilginin adsl kotan kadar müzik bilginin mp3 çalarının kapasitesi kadar olduğu düşünülürse yaş 35i geçeli olmuş biraz
    (raymond k hessel, 14.03.2008 17:50)
  14. artık onu eskisi kadar sevmiyorum. her yeni çıkan elektronik alete salyasını akıtan kısa şortlu velet psikolojisinden çıkalı yıllar oldu. evet artık onu sevmiyorum ama yok olmasını da istemiyorum. sadece bir süreliğine gelişimini durdursun. hiç kımıldamasın, havada asılı kalma duygusunun tadına varsın.

peşinden koşmaktan eskidi kunduralarım. biraz dursan da ben de soluklansam,ne dersin ? ben yaşlanıyorum formdan düşüyorum sense her geçen gün daha genç görünüyorsun gözümde. keşke sana yetişebilsem ve sonsuza kadar yaşasak; sadece içimizi büyük bir umutsuzluk ve acı kapladığında ölsek.
    seni hep sevmiş setheleh
    (setheleh, 02.04.2008 22:08 ~ 01.09.2008 23:46)
  15. eskiden anneler, babalar çocuklara bir şeyler öğretirken şimdi çocukların onlara öğretmesidir.
    (absinthe, 20.04.2008 23:08 ~ 23:12)
  16. bize bize yararı kadar zararı da olan şey.
    (karışık, 19.06.2008 12:20)
  17. günümüz insanının en çok iç içe olduğu şey kuşkusuz teknolojidir. günümüzde bu teknolojinin olumlu ve olumsuz sonuçlarını görüyoruz. olumsuz sonuç olarak en önemli olanda kuşkusuz hedonizmdir. özellikle günümüz gençlerinin yakalanmış olduğu bir zevkçilik akımı. şöyle ki bir başkasında gördüğü telefonun iyisini alma isteği veya elindekinin kendisine yetmeyip telefonunu yenilemesi gibi. şunu biliyoruz ki bugünün yeni su yüzüne çıkan telefon teknolojisi yıllar önce bulunmuştur. hatta şu an 2010 yılında piyasaya sürülecek olan telefonlar hazırdır. fakat hedonizmin hakim olduğu dünyada teknoloji kendini düzenli bir şekilde geliştirir ve daha iyi para kazanma yolunu arar. bu yüzden böyle sonuçlar görmekteyiz. bu örnekler her teknolojik icatta çoğaltılabilir.

teknoloji evet çok iyidir fakat kullanmasını bilince , bilinçli olunca. eğer bilinçli olunmazsa bugün teknoloji karşıtları doğar ve gitgide bu teknoloji karşıtları benide içine alır.
    (panter, 22.06.2008 17:55 ~ 17:55)
  18. akil olduğu halde bir türlü baliğ olamamış nesne. rüşde ermesi istenmeyen insanlığın tehlikeli oyuncağı.
    (esrar ı leyal, 24.07.2008 04:22 ~ 04:23)
  19. biz doğduktan sonra icat edilmiş halihazırda doğru düzgün çalışmayan şeylerdir.
    (nikmikyok, 17.11.2008 02:12)
  20. hayatımızı kolaylaştırdığını iddia eden ama aynı anda hayatını herkesin gözleri önüne serebilecek hale getiren ve arada duyduğun herşeyi bırakıp kafa dinleme isteğini bile senden alan garip bir yaratıktır.

cep telefonları hayatımızı kolaylaştırmıştır sözde ama artık her an ulaşılır olmuşuzdur.(çok klişe oldum lan.dur klişe devam edeyim bari.) aynı telefonlara mail özelliği konmuştur artık mailinizi heryerden kontrol etmek durumundasınızdır.işe giderken yolda eve giderken yolda. görmemeniz olası değildir. bakmak istemeseniz bile bakmak zorundasınızdır.teknolojiyi geliştiren kapital kendisine daha fazla hizmet edilmesi için bu tarz şeyleri geliştirmiyorsa ben namerdim.

3g hayatımızı kolaylaştıracakmış mesela.her saniye mailimizi kontrol etmek durumunda bırakacak, belki sunumunu arabadan yükleyip göndermeni isteyecekler ne kadar iyi gecenin bir körü de isterler artık. hayatının her aşamasına işi sokacaklar, onsuz olamayacaksın.hayattan tat alamayacaksın. çocuğunun röntgenini telefondan görüp sevineceksin, eşinin karnına dokunup onu hissederek değil.sevincini sevdiklerine sarılarak değil araçta yaptığın bir görüşmede el kol kaldırarak yupiiii yaparak paylaşacaksın.sonuçta onlar senin için ayağına kadar getiriyorlar değil mi ?

gittikçe teknolojikleşiyoruz ne kadar güzel değil mi? yakında sevişmeyi de cezalandırıcı filmindeki gibi yapacaklar. birbirimize dokunmaz hissetmez hale geleceğiz. ıssız bir adaya düşsek daha yalnız olmayacağımız bir dünyaya gidiyoruz....

not:ben de kullanıyorum, burada bunu yazıyorum, bir çok şeyini kullanıyorum ama korkuyorum istemiyorum daha da gelişsin. hep böyle kalsın daha ileri gitmesin. ben yavaş yavaş yaşıyım tadını alayım hayatın istiyorum ona ayak uydurmayı reddettiğimde aç kalmakla tehdit etmesinler beni istiyorum...
    (merhemsiz kel, 07.01.2009 04:03 ~ 04:06)
  21. bilimsel bilginin insanlığın hizmetine sunulmasıdır. ampül teknolojidir, ampülü arabaya uyarlamakta teknolojidir.
    kerpeten ismini verdiğiniz aleti icat etmek teknoloji iken bunu yaparken amaç olarak düşünmediğiniz diş çekme işinde kullanmakta teknoloji olur.
    (seppuku down, 24.01.2009 03:04)
  22. bıktığım şey...
    (rufio, 12.04.2009 04:01)
  23. türkler olarak bokunu çıkarttığımızı söyleyebilirim hele ki bizim aile olarak. (bkz: @3479237)
    (guenhwyvar, 20.05.2009 19:41)
  24. insanlara kolaylığı, hızı sunup güzellikleri, ruhu unutmasını sağlamak.
    (luto, 20.09.2009 13:38)
  25. ünlü türk düşünürlerinden cem yılmaz'ın sıkça kullandığı bir laf vardır ya hani; "alışmamış götte don durmaz abi" diye. şu anda insanoğlunun teknoloji ile arasındaki ilişki de böyle aslında. biz üzerimize çok yakıştığını sanıyoruz ama değil. hala teknolojiyi nasıl kullanmamız gerektiğini bilmiyoruz.

işe bireysel olarak bakacak olursak;

teknolojinin hayatımızda ne kadar yer kaplayacağına hala karar verebilmiş değiliz. mesela, kendimizi bilgisayarın bir parçası olarak mı göreceğiz yoksa bu durumdan ötürü vicdan azabı duyarak kitap okumamızın daha doğru olacağına mı karar kılacağız tam kestiremez olduk. hayatımıza kolaylık sunması için gelen cep telefonları yüzünden dostluklar bozluyor, sevgililer "seni 2 defa aradım niye açmadın" diyip kavga ediyor. kıçında donu olmayan adamlar gidip evine en büyüğünden lcd tvler alıyor. nerede durmamız gerektiğini kesinlikle bilmiyoruz. zaman zaman hiç gereği yokken kişisel ihtiyacımızın çok üstündeki teknolojik aletlere dünyalarca para saçıyoruz. sanki bizi daha iyi bir insan yapacakmış gibi bir düşünceye kapılıyoruz.

işe daha büyük açıdan bakacak olursak:

başka gezegenlere gidebilmek için kullanabileceğimiz teknolojiyi, komşu ülkelere nasıl üstünlük kurabileceğimiz silahlar üretebileceğimizi düşünüp bütün enerjimizi yeni nükleer silahlar yaratmaya verirken heba ediyoruz. küçük bir atom hücresinden yıllarca yetebilecek enerjiler yaratmak yerine en ilkel yaşam formu zihniyetini benimseyerek daha halen petrol gibi öküzlük ötesi yakıtlar kullanıyoruz. insanların hastalıklarına iyi gelecek ilaçlar geliştirmek yerine düşman askerlerini etkisiz kılacak kimyasal ilaçlar bulmaya çalışıyoruz. insanların daha az çalışıp daha mutlu bir hayat yaşayabilmelerini sağlayacak robotları insanları öldürmekte kullanıyoruz ve bazen bu robotları fabrikalara da kuruyoruz ama bu sefer de insanlar daha az çalışıp daha mutlu bir hayat yaşayacağı yerde bu teknoloji harikası fabrika robotları yüzünden işsiz kalıyor.

teknolojinin canımıza okuduğu kesin. henüz teknolojiyi gerçekten tanımıyoruz. bireysel olarak teknoloji ile ilişkimiz "abi bilgisayara format atmam gerek gene. cep telefonun da pili bitti, sen cebi bi kullanabilir miyim?" düzeyinde. şu anda teknoloji ürünlerinin bize hizmet ettiğinden çok biz onlara hizmet ediyoruz. ve büyük çaptaki teknolojik gelişmeler bize düşleyemediğimiz denli büyük bilgiler ve zevkler verebilecekken bu teknolojimiz sadece ülkelere bölündükçe bit gibi ülkelere bölünmüş devletlerin daha fazla yerkürede pay sahibi olmak için kullandıkları bir ölüm aracı olmaktan öteye geçemiyor.

askeriyeye harcanan teknolojik çalışmalar karşısında insanlığa gerçekten faydası dokunabilecek çalışmaların oranı bugün çok ama çok komik bir rakamdır.

teknoloji bize her şeyi verebilir. buna ölümsüzlük de dahildir, evrenin sınırlarını keşfetmek ve binlerce yıl yaşayabilmek hakkı da.. siz hala kanser gibi aids gibi hastalıklara çözüm bulunamadığını sananlardan mısınız yoksa?
    (geber marla singer, 20.09.2009 14:05)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil