belki ilginizi çeker
  1. · cemaat okulları
  2. · ssg kim lan tarikatı
  3. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · bir kadının bilmesi gerekenler
  2. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  3. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  4. · ibrahim üzülmez
  5. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  6. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  7. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  8. · starbucks
  9. · zihaf

tekke ve zaviyelerin kapatılması  

1. (ben de öyle biliyordum, 29.05.2006 18:38)
  2. zaten millet olarak atatürk'ün getirdiği yenilikleri yıkmayı hedefleyenleri hep baş tacı yapmadık mı? tekke ve zaviyelerin kapanması bir şey değil. korkarım yakında bunların resmi açılışlarını göreceğiz.
    (dreams2, 29.05.2006 23:47)
  3. hamdullah suphi tanrıöver'in tek parti hükümetinin milli eğitim bakanlşığı yaptığı yıllar. kendisi yabancı bir heyete süleymaniye camisi'ni gezdirdikten sonra misafirler kanuni sultan süleyman 'ın türbesini ziyaret etmek ister. öyle ya onlar için o suleiman the magnificient'dır. fakat kanuni'nin türbesi 30.11.1925 tarih ve 677 sayılı kanunla kapatılmıştır. bunun üzerine hamdullah suphi "bir müddet mazi ile alakamızı kesmek istedik. onun için türbeleri kapattık" diyerek gerçeği açıklamak zorunda kalır. misafirler "ciddi mi söylüyorsunuz?" diye hayretler içinde kalır, ardından da heyetten biri "tarihi olmayan milletler tarih huzurunda söylence ve efsane uydurarak kendilerini tatmin ederler. sizin ise büyük bir tarihiniz var. bu tarihi yapanların türbelerini nasıl kapatıyorsunuz?" diyerek hamdullah suphi'yi yerin dibine sokar.
    (easy company, 10.06.2006 03:51 ~ 04:49)
  4. hiç bir anlamı kalmayan devrimdir. şu an ne yazık ki durum böyle, kabul etsek de etmesek de halkımız allah ile arasına birilerini sokmayı çok seviyor ki resmi kayıtlarda pek bulunmasa bile binlerce tarikat evi, zikir mekanı yerler mevcut.
    (bilginsel, 02.12.2007 00:19)
  5. genel kanının aksine o kapatılan "tekke"lerin çoğu alevi tekkeleridir.
    (çılgın orman meyvesi, 02.12.2007 00:30)
  6. neticesi hayırlı olmuş mesele. tekkelerin kapatılması hususundaki görüşlere bakarsak, kimine göre doğru kimine göre yanlış bir karar. genel kanı nedir o da belli değil açıkçası. ama sonuca bakacak olursak tekke ve zaviyeler kapatıldığında çoğundan içki şişeleri çıkmış ve kızılbaşlık karışmayan tekke neredeyse kalmamıştı. büyük alim ve veli abdülhakim arvasi hazretleri bu hususta çok veciz bir ifadeyle tekke ve zaviyeler zaten kendi kendileri kapatmıştı buyurarak önemli bir gerçeği o zamanlarda ifade etmiştir.
    (karahisari, 02.12.2007 16:22 ~ 03.12.2007 13:26)
  7. 30 kasım 1925 tarihli inkılaptır. ukalalık tasladığımdan değil. bir defasında inkılap tarihi dersinde sıkılıp kitabın kronoloji sayfalarına bakmıştım. ''tarihte bugün ne olmuş'' derken gözüme çarpmıştı.
    (deklarema, 02.12.2007 16:54)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil