belki ilginizi çeker
  1. · bir ömür boyu sigaraya para vermek
  2. · likör
  3. · sigara otlanmak isteyenlere verilecek cevaplar
  4. · besaş
  5. · teka
  6. · kıskançlık
  7. · tekel bandrolü
  8. · mey
  9. · özelleştirmeyi kötü sanan zihniyet
  10. · tütün
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · marjinal isim meraklısı aile
  2. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  3. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  4. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  5. · zongul ducks
  6. · boylumlama
  7. · bir kadının bilmesi gerekenler
  8. · orkan pamuh
  9. · gelir idaresi başkanlığı

tekel  

1. odamda iki kolisini barındırdığım şirket
    (neverland, 23.03.2004 23:39)
  2. (bkz. arçelik)
    (fidelmiyo, 20.04.2004 22:19)
  3. üretimini marjinal maliyeti marjinal gelirine eşit olacak şekilde üretim yapabilmek için kısan ve halka normalden fazla fiyata çakan kurum. amerikalı zevat halka giydirilmesine karşı değildir, ama tekeller dead weight loss dedikleri bir fayda kaybı da oluşurturur ki bu bir zamanların büyük tekellerinin abd de devlet eliyle parçalanmasının temel nedenidir.
    (fidelmiyo, 20.04.2004 22:22 ~ 22:23)
  4. monopol diye de geçer.
    asıl amaç bütün üretimi bir birimden gerçekleştirip fiyatları arttırmaktır.rekabet olmazsa zaten,istedikleri fiyatı koyabilirler.ama talep azalırsa götleri sıkışır yine düşürürler.heheyyt.her şey bizim elimizde de haberimiz yok.bilinçli tüketici olmak ülkeyi kalkındırmak için en çok gereken şeydir.
    (16 inç fileli çorap, 28.04.2004 11:40)
  5. türkiyede en fazla işçiye sahip kuruluş
    (lethe, 31.07.2004 13:47)
  6. tek bir satıcı ve karşılığında çok miktarda alıcı olan piyasadır.
    not:ekonomi ders notlarından alıntıdır
    (agust bocuu muittin, 04.09.2004 14:03 ~ 12.12.2006 11:47)
  7. türkiye'de telekom sektörü için (bkz: türk telekom)
    (creepingdeath, 19.12.2004 19:03)
  8. doğal tekel için (bkz: türk telekom)
    (peng, 13.01.2005 23:36)
  9. dünyayı yöneten abd değil,abd'deki tekellerdir.
    (toumai, 22.07.2005 09:09)
  10. (bkz: http://www.acikistihbarat.com/...)
    (goyathlay, 28.01.2006 23:30)
  11. aşağıdaki yazıda adı geçen şirket.

aferin...

dün, türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu açıklandı.
    içinde çok "hazin" bir durum var.
    yazalım...

bu hükümet'in en çok övündüğü ne?
    özelleştirme.
    "babalar gibi satarım..."

mesela neyi sattılar babalar gibi?
    tekel'in içkisini.
    aferin.

şimdi biraz geriye dönelim...
    2002 yılına. yani
    tekel, "içki-sigara" diye ikiye bölünmeden ve içkisi satılmadan önce.

bakıyoruz, 2002'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine...
    tekel "kârlılık şampiyonu..."
    304 trilyon lira kâr etmiş.

e bugünkü listeye bakıyorum.
    tekel "zarar şampiyonu..."
    287 trilyon lira zarar etmiş.

bitti mi rezalet?
    bitmedi...
    tekel'in içkisini kim aldı?
    mey şirketi...
    ne yapmış mey şirketi bu yıl?
    22 trilyon lira kâr etmiş.

kabak gibi göründüğü üzere, hükümetimiz, tekel'in para getiren yerini satmış, zarar eden yerini tutmuş...
    bu bir.
    ikincisi daha vahim.
    mey, tekel'in içkisini kaça aldı?
    292 milyon dolara.
    sonra ne yaptı?
    amerikalı'ya sattı.
    kaça sattı?
    810 milyon dolara.
    yani, üç katına...

yine kabak gibi göründüğü üzere, hükümetimiz, tekel'in içkisini, asıl değerinin 3'te 1'ine satmış.
    dedim ya...
    aferin.

yılmaz özdil
    (karoten, 27.07.2006 10:52 ~ 09.02.2009 10:56)
  12. adını uzun uzun yazmak gerekirse:
    tütün, tütün mamulleri, tuz ve alkol işletmeleri a.ş.'dir.
    (azwepsa, 21.10.2006 19:08)
  13. çeşitli yollarla piyasada tek olması sağlanan durum.

genellikle tekel olan sektörde iki tip engelleme vardır başka firmaların piyasaya girmemesi için;

bunları; yasal engel ve doğal engel, olarak ikiye ayırabiliriz.

yasal engel; yasa, lisans, patent gibi olaylar sayesinde kısıtlamalar konulmasıdır.

doğal engel ise; bir firmanın tüm hammaddeye sahip olması ya da bir tekel firmasının üretilebilecek en düşük maliyette o malı üretmesidir.

tekelde;

-satıcı fiyat yapıcısıdır, çıktı düzeyini ayarlayarak fiyatı etkiler.
    -satıcılar stratejik davranmazlar.
    -pazara giriş tamamen engellenir.
    -alıcılar fiyat alıcısıdırlar.

son yıllarda ülkemizde artan özelleştirme hareketleri sayesinde sayıları oldukça azalmaktadır.
    (sycrone one, 23.11.2006 18:16)
  14. fransız elektronik müzik grubu.
    (bkz: http://www.myspace.com/...)
    (babykaos, 15.01.2008 16:45)
  15. ikame edilmeleri mümkün olmayan ya da çok zayıf ihtimal dahilinde olan malların abluka edildiği oluşum.
    (özlemce, 15.01.2008 16:49)
  16. piyasaya kola aromalı votka sürmüş şirket.
    (hayri potur, 11.12.2008 22:28)
  17. halkın vergileri ile güçlenmiş,ülkeye mal edilmiş,bir çok ülkeye ürünleri ihraç edilmiş,ürünleri beğenilerek yada beğenilmeyerek içilmiş,satılmasından iki yıl öncesine kadar hiç zarar etmemiş,satılmadan önce ispanyalı bir şirketten ihalenin iptali istenmesine rağmen trilyonlarca liraya yeni olması gereken 2.elmakineler aldırılmış,(ki bu makineler ihale edildi bir çok hurdacı şirkete ve parçalanıyor,kullanılamaması için )alım iptal olmasın diye bazı orospu çocukları tarafından yasalar çıkartılmış,yine aynı orospu çocuklarının milletin cebinden çıkan vergilerle kurulmuş koca bir şirketi "devlet tüccar mı?","zarar ediyor ise tabi ki satılacak" edebiyatı ile politik artılar sağlattırarak sattığı türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının şirketlerinden bir tanesi.yada eskidendi.
    (meşeli brandy, 03.02.2009 02:55)
  18. binlerce çalışanı, milyonlarca ekmek yiyeni ile türkiyenin en büyük kurumu idi tekel. içinde barındırdığı işçisinden, satın aldığı tütünü üreten ekicisinden, ürettiği içkiyi, sigarayı piyasada satan bayi'sine kadar herkesin geçim kapısıydı. çukurova için pamuk ve çukobirlik ne ise,ege, marmara, karadeniz, doğu, güneydoğu için oydu tekel. o tütünlerin üretilmesi, kurutulması, balyalanması, her şeyiyle ekicisinin geçim kapısı ve ailecek yaşanan rituellerin sebebidir tekel.
    benim için apayrı bir anlamı var tekelin. misafirhane'ler, işleme binaları, yüzlerce ve hatta binlerce çalışan, sinmiş içki ve tütün kokuları. hayatıma denk ağacı diye bir kavramı soktuğu için bile minnettarım aslında tekele. belki çocukken hep tekel müdürü'nün oğlu olmak sorumluluğunu taşımam gerekti ama gene de çok güzeldi. fakat şimdi parça parça satıldı, bitirildi. ister istemez babama bakıyorum. adam tekeli benle aynı severdi resmen. hep daha ileri gitmesi için çabaladı. tekel yüzünden ilkokulu 6 farklı ilde okudum ama, onu sorun etmedi babam. ona göre tekel devletin can damarıydı. nasıl bir meslek sevgisidir arkadaş. batmanda, bitliste, muşta, adıyamanda, hep tekelin ekiciyle sorunlu olduğu yerde onu görevlendirdiler. ekici tekelin kalbiydi, tekelde devletin ona göre. ekiciyi sürekli barıştırdı tekelle. fakat sonraları yozlaşma ve kadrolaşma aldı başını gitti. (nedendir bilmem tekel diye babamı anlatıyorum ama, benim gözümde koltuğunda babam, üstünde atatürk portresi ve en üstte sarı zemine kahverengi puntolarla tekel yazısıdır tekel. hatta sarı kahverengi futbol forması bile var bende, 11 numara.) önceleri ses etmedi kadrolaşmaya, fakat izlenen politikalara karşı çıktı, rte dönemi başlayınca 3 sene'de 3 ayrı il'e 5 kere tayin edildi. yıllarca merkez müdürlüğü yapmış birisi için hatay yayladağı, çanakkale hamdibey ve denizli tavas'a gitmek zor olmadı ama, içinde yıllarca binlerce kişiye müdürlük yapmış birisi olarak 50 çalışanı olan ilçelere gitmenin zor olduğunu ben bile hissettim. velhasıl sonraları aldı yürüdü kadrolaşma, daha bir sene önce abi abi çeken çalışanı, adamın başına müesese müdürü oluverdi. sonra da genel müdürlük falan. ilginç şeyler bunlar. cumhuriyetin ilanından beri hep en karlı şirket iken rte başa geçtikten sonra nasıl bir anda zarar etti anlamış değilim.
    özetle benim 22 yıllık hayatım tekelde geçti, tekeli severim, güzeldir, cicidir, keşke satılmasaydı. yazık ettik, 3 kuruşa sattırdık.
    (tashicardi, 27.04.2009 03:35 ~ 03:40)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil