belki ilginizi çeker
  1. · cehl i mürekkep
  2. · hüsnü tatil
  3. · tecavüzcü arif
  4. · arkadaşın eve kız attığını kamerayla göstermesi
  5. · oğlunun sigara içtiğini tecahül arif yapan baba
  6. · atılır mıyız oyundan benzemezsek onlara
  7. · namaz kılmam oruç tutmam ama kalbim temiz
  8. · vefa istanbul da bir semt mi sadece
  9. · stephen hawking
  10. · cahit sıtkı tarancı
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · umutların yitirildiği anda hayata giren sevgili
  2. · galatasaray
  3. · disko kralı
  4. · colin kazım richards
  5. · thierry henry
  6. · aşk ı memnu
  7. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  8. · without me
  9. · yiğit özgür karikatürleri

tecahül i arif  

1. bildiğini bilmezden gelmek şeklinde açıklayabileceğimiz söz sanatıdır. laf dokundurmak isteyen kişi soru soruyorum ayağına cevap vermektedir. mesela öğretmenin otorite eksikliğine temas etmek niyetindeki ademoğlu, sınıfın kapısını açıp "sınıfınızda hoca yok mu çocuklar?" sorusunu parça tesirli el bombası misali ortama bırakır.
    (myrmidon, 03.01.2005 22:08)
  2. bilip de bilmemezlikten gelme şeklinde gerçekleştirilen söz sanatıdır, tecahül-i arif yapmasını severim ama bana tecahül-i arif yapılmasını sevmem
    (boundless, 03.01.2005 23:25)
  3. bazen cehl-i mürekkep ile karıştırılmaktadır, ayıp olmaktadır.
    (myrmidon, 03.01.2005 23:28)
  4. (bkz: salağa yatmak)
    (zeus, 16.09.2005 17:58)
  5. sanatının doruğundaki arif olanın bilmemesi mümkün olmadığına göre tabii ki arif numara yapıyordur.
    (karahisari, 03.01.2006 13:46)
  6. erich kaestner'in açıkgöz budalalar kitabında başkarakterlerin kullanmayı abartıp zayi-i arif hale geldikleri sanat*
    (artemisia, 17.01.2006 18:39)
  7. cahit sıtkı tarancı'nın "otuz beş yaş" şiirinde bolca kullanılan söz sanatı. örneğin;

şakaklarıma kar mı yağdı ne var?
    benim mi allah'ım bu çizgili yüz?
    ya gözler altındaki mor halkalar?
    neden böyle düşman görünüyorsunuz;
    yıllar yılı dost bildiğim aynalar?

(bkz: birbirimizi kandırmayalım)
    (finch, 04.06.2006 10:50 ~ 10:52)
  8. (bkz: tecavüzcü arif)
    (anakin skywalker, 04.06.2006 11:28)
  9. gerçek hayatta yapması süperdir. bilmemezlikten gelinir, karşı tarafın tepkisi ölçülür, eğlenilir.
    (togisama, 22.02.2007 00:43)
  10. tecahül: cehl kökünden gelir..bu bildiğimiz cehalet kelimesinin minik halidir..
    arif: ise bilen demektir..o zaman "bilenin cehaleti" "bilenin bilmezliği" falan diye çevrilebilir. edebi sanatlardandır.
    (gölgeningücü, 11.03.2007 17:39)
  11. lisede edebiyat dersinden sınav olacağımız zamanlarda aklımızda kalsın diye "tecavüzcü arif" şeklinde çevirmiştik bu söz sanatını. "arif tecavüz etmiş, sonra ben etmedim diyo, bilip de bilmemezlikten geliyo" derdik.

edit: bir de kardeşi vardı, "hüsnü tatil".
    (saçmaladı yine bu, 30.03.2007 11:41 ~ 11:45)
  12. bu sanatı akılda tutmanın kolay bir yolu var. o da şu; "tecahül" cahil kelimesiyle aynı kökten gelir, "neydi lan bilmek de bilmemek ayağına yatmak?" diye soru denizlerinde boğulan gençler için bu iyi bir yöntemdir.
    (fb, 12.08.2007 05:39)
  13. ab-gûndur günbed-i devvâr rengi bilmezem
    ya muhît olmuş gözümden günbed-i devvâre su

günümüz türkçesiyle:bilmiyorum devreden kubbe mi su rengindedir, yoksa gözyaşlarım mı kubbeyi kaplamıştır
    (bkz: fuzuli)
    (buyukdusunuryinebuyukdusundu, 25.11.2007 21:46)
  14. (bkz: bilip de salağa yatmak)
    (voiceofloneliness, 16.03.2008 19:54 ~ 20:22)
  15. "bilenin cahilliği" olarak günümüz türkçesine aktarılabilir.
    (thedewil, 16.03.2008 19:57)
  16. nerdeyse bütün öğretmenlerinin aynı 2 örnekle açıkladığı söz sanatı.

1-cahit sıtkı tarancı-35 yaş
    "şakaklarıma kar mı yağdı ne var?
    benim mi allahım bu çizgili yüz?"

2-ahmet haşim-merdivenler
    "sular mı yandı?neden tunca benziyor mermer?"
    (kaskate, 10.07.2008 22:59)
  17. söylenmesi hoşa giden kelimelerden biridir. fekat uzun süre tekrarlandığında vücutta yan etki yaratıyor. uyarayım dedim.
    (terliksiz hayvan, 30.03.2009 21:42)
  18. ilk duyduğumda bana çağrıştırdığı isim şuydu ; tecavüzcü arif*
    (serif cicekdag, 15.06.2009 02:44)
  19. bilipte bilmemezlikten gelme sanatı.cahil bilgili anlamınada gelir.
    (laroz, 04.10.2009 19:19)
  20. şimdi şöyle bir durum var:

kişinin ilkokul 1'den, şu ana kadar olduğu bütün sınavlar basit aslında, çünkü temel eğitim esnasında, cevabı olmayan, çözülüp çözülemeyeceği muallak olan problemlerle uğraştırmıyorlar.

"peki ya, hatalı bir soru sorulmuşsa ve de çözüm yoksa?" şeklinde karşı çıkılabilir buna, ama böyle bu durumda, yine sorunun hatalı olduğunu kesin olarak ispatlayabilecek durumda olursunuz. asıl zor diye tanımlanabilecek şey, uğraştığın şeyin sonucunun, makul ve açıklayıcı bir sonuca varıp varamayacağını, kimsenin henüz kesin olarak bilemediği durumlar.

mesela enrico fermi şöyle bir şey demiş:
    "deney sonrası, iki çeşit sonuçla karşılaşabilirsiniz, eğer sonuçlarınız hipotezinizi doğrulamışsa, ölçüm yapmışsınız demektir; fakat, eğer sonuçlarınız hipotezinize aykırıysa, buluş yapmışsınız demektir."

üniversitenin sonuna dek yapılan iş, daha önce fermi gibilerin ölçtüğü ya da bulduğu şeyleri bi daha ölçmek yani. nasıl ölçüleceğini bilmemek, olayı zor yapmaktan ziyade, bizim bi halt bilmediğimizi gösteriyor. çoğu kişi farkındadır zaten bunun, ama bunu bilmezlikten gelip, "of sınav çok zor olacak" falan diyoruz. bu yapılan "sanat"a da halk arasında tecahül'i arif diyorlar.
    (katalizör, 07.11.2009 22:59 ~ 23:01)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil