son zamanlarda ota boka teşekkür edenler şeklinde sayıları azımsanmayacak derecede yükseliş gösteren insanoğulcuklarının yapmacık da olsa ve sırf karşısındakinin "ulen adama bak amma nezaket ve insanlık sahibi be" diyerek kendisine bir nebze itibar göstermesini sağlayan eylem.
özür dilemenin zor geldiği bazı insanlara,teşekkür etmek de zor gelir.nedendir bilmem ama medeniyet denilen şeyle alakalı olsa gerek.oysaki ne kadar kolaydır söylemek ve ne kadar anlam doludur yürekten bir teşekkür.
sıcak kanlı esnaftan alış-veriş yaptıktan sonra teşekkür etme faslı başlar. bu fasılda altta kalan kaybedecekmiş gibi bir oyun oynanır. işte abartısız bir örnek:
- afiyet olsun.
- elinize sağlık.
- teşekkür ederiz.
- ben teşekkür ederim.
- bereket versin.
- hayırlı işler.
- iyi günler.
- eh, ama?!
teşekkür ettim, , teşekkür ederim, teşekkür ediyorum , teşekkürler versiyonlarıyla kullandığımız cümlelerle gerçekleştirilen eylem. insan biri için bir güzellik yaptıysa duymayı bekliyor gerçekten de. okuduğunuz için teşekkürler.
amerikan filmlerine naçizane bir eleştiri olarak alın bu girimi.
tanım: genelde başrol oyuncuya yardım eden, onu dinleyen, sorunlarına derman olan kişiyle karşılıklı konuşmalarında söylemeyi unuttuğu ve yardımsever kişinin tam mekandan ayrılacağı sırada başrolun, ona adıyla hitap ederek durması sonucunda kısa bir duraklamadan sonra çekinircesine yardımsevere söylediği teşekkürler lafıyla özetleyen eylem ( off yoruldum )
örnek:
başrol: bla bla bla..işte şöyleydi, böyleydi, zarttı ve anlıyor musun bu bir zurt...
yardımsever: seni anlıyorum ve her zaman arkandayım..
başrol: beni dinlediğin için saol..
bu sırada yardımsever odadan çıkar...
başrol: heyyy, yardımsever!
yardımsever: efendim başrol? ( ya da sadece başını döndürür başrole )
başrol: teşekkürler...
neden? neden? neden? izlenilen 100 amerikan filminin 95’inde yaşanır bu an. idiot başrol söylemeyi mi unutmaktadır, zaten artistken daha da bir artistlik mi yapmak istemektedir? yoksa yardımsevere daha sonradan teşekkür ederek, “bak ben senden alacağımı aldım şimdi siktir git, ama dur lan sen benim için önemliymişsin şimdi anladım bunu gel bir teşekkürümü sana çok görmeyeyim” mi demek istemektedir?
daha nice örneklerini göreceğimi bilerek, teşekkürü geç eden balık hafızalı senaryoları burada kendi çapımda itin götüne sokarak kendimi tatmin etmeyi kendime bir borç bilir, saygılarınıza sunarım.