gündem
  1. · marjinal isim meraklısı aile
  2. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  3. · umutların yitirildiği anda hayata giren sevgili
  4. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  5. · peygamberle dalga geçerken ölen sırp spiker
  6. · colin kazım richards
  7. · aşk ı memnu
  8. · msn den insan kesitleri
  9. · seray sever

tcye vatandaşlık bağıyla bağlanan herkes türktür  

1. (bkz: ayıp)
    (don quijote, 21.10.2005 21:41)
  2. bu yaklaşım altında " tc kimliği olan abdullah öcalan da mı türkür? " şeklinde soru sorulmasını sağlayan anayasa maddesi...
    (quantum, 26.11.2005 01:24)
  3. (bkz: ne mutlu tc nüfus cüzdanım var diyene)
    (hansvoralberg, 26.11.2005 01:33)
  4. 1982 anayasası'nın miadını doldurmuş olan, ancak birtürlü değiştirilmeyen maddesidir. zira türkiye türklerindir evet, ancak, türkiye aynı zamanda türkiye'nin kurulması için kanlarını dökmüş diğer ırklara da aittir! bu gerçeği reddeden, tarihine dönüp kurtuluş savaşı'nın nasıl kazanıldığına bir baksın!

bunun yanısıra, türk ırkına mensup olmayan bir insana zorla türküm dedirtmek olaya at gözlükleriyle bakmaktır. o insan ''ben türk değilim, çerkesim(ya da herneyse)'' diyorsa, bu, türkiye'yi sevmediği, gerekirse türkiye için, türk bayrağı için ölmeyeceği, ya da en basitinden, türkiye milli takımı'nın kaybettiği bir maçtan sonra salya sümük ağlamadığı, vatana olan bağlılığının türklere nazaran daha az olduğu anlamına gelmez. hele hele bu, onu vatan haini hiç yapmaz!

bir kişi, ''ne mutlu türküm diyene'' sözünü benimsemek istiyorsa, bu onun kendi seçimi olduğu için olmalıdır, yasalar öyle dayattığı için değil!
    (mclaren, 26.11.2005 02:07 ~ 02:15)
  5. teoride rahatsızlık vermeyen pratikte sakat madde. sakatlıktan kasıt, harbi sakat. yanlış anlaşılmış, yanlış uygulanmış.

egemen kısmın ferdi olduğuma göre teorik rahatsızlık hissetmemem olağan. lakin, ulus devletin sancılarını nispeten telafi yoluna giden ülkelerde azınlıkların haklarının yasalarca korunmasıyla üst kimlik tepki duyulası olmaktan çıkabiliyor. yani, türkiye'de kürtler ve tüm azınlıklar bu yasayı görmezden gelerek mutlu mesut yaşayabilirdi/yaşayabilir.

teorik kısmın sakat olmaması için 83'te eklenen şu söze dikkat çekmek lazım;

"türk devleti tarafından tanınmış bulunan devletlerin birinci resmi dilleri dışındaki herhangi bir dille düşüncelerin açıklanması, yayılması ve yayınlanması yasaktır."

bu yasalar bilindiği gibi, atatürkçülük temeline dayanıyor. gel gelelim atatürkçülük bu icraatlerden ötürü eleştirlemiyor. bu dışlayıcı yasa bile hıyanet kanıtı olabiliyor. eğer atatürkçülükle bağdaşmayacaksa atatürkçülerin avaz avaz bağırması gerekiyor. bunu yapmamaları bu yasayı tasdik ettikleri anlamına geliyor, ki en fenası da bu.

velhasıl kelam, türklük'e ırka vurgu yapmayabilir. lakin, bunu tüm etnisitelere güvence sağlayarak başarabilir. türkçeyi dayatıp diğer azınlık dillerinin yasaklanması hali, faşizmden öteye gitmez. pratikte çuvallanmış olur.
    -----
    ben, tüm bu yaşananlara rağmen türkiye'nin bölünmemesi adına umudumu sürdürmek istiyorum. bu vadede, azınlıkların haklarını gasp eden egemen sınıfın geri adım atması, darbe anayasasını reddetmesi şart. taviz vereceksek ilkin biz vermeliyiz. yoksa bu utanç bizi tektipleştirmekten, başkalarını ötekileştirmekten başka halta yaramaz!
    (zülkarneyn, 20.06.2009 02:09)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil