belki ilginizi çeker
  1. · naber çelik atatürk nasıl
  2. · tokat gibi cevaplar
  3. · amlarına koyayım onların çok ayıp ediyorlar
  4. · sodom ve gomorrah
  5. · lan mı canın sağolsun
  6. · göte giren laflar
  7. · 4 2 2 2
  8. · orada olabilirdim
  9. · dünyaca ünlü melih gökçek sırıtışı
  10. · osman bölükbaşı
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · öğretmenler günü
  2. · disko kralı
  3. · ugg
  4. · bakire kız ile evlenmenin verdiği huzur
  5. · galatasaray
  6. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  7. · author
  8. · sözlükten ayrı kalmak
  9. · eliika

tarihteki büyük ayarlar  

sayfa  / 4
  1. yavuz sultan selim'in savaş meydanına bir türlü çıkmayan şah ismail'e seccade,başörtüsü ve tespih göndermesi..

kanuni sultan süleyman'a dibine b*k yerleştirilmiş mücevher dolu sandık gönderildiğinde, kendisinin de dibinde lokum bulunan değerli eşyalarla dolu bir sandık göndermesi ve bir not eklemesi "herkes yediğinden gönderir,ziyade olsun."

yardımla gelen edik: sandık örneğindeki padişahı hatırlayamamıştım.. dünyayı kurtaran adama teşekkürler
    "düzgün" editleyemediğim için uyaran ve kendince iyi etmiş olan dervişe teşekkürler
    (ruhsuzkz, 02.12.2007 13:07 ~ 25.03.2009 18:01)
  2. kişisel tarihimdeki en büyük ayardır.

(bkz: @1518912)
    (kahnesty, 02.12.2007 13:13)
  3. cnn in hristiyan muhabiri ikiz kuleler olayından sonra muhammed ali ye sorar:

-bu dehşetin meydana gelmesine sebep olan teröristlerle aynı dinin mensubu olarak neler hissediyorsunuz?

+siz hitler ile aynı dini paylaşan bir mensup olarak neler hissediyorsanız aynısını...
    (ash ketchum, 02.12.2007 14:28)
  4. (bkz: orada olabilirdim)
    (selenge, 02.12.2007 14:36)
  5. (bkz: sodom ve gomorrah)
    (kuzudis, 02.12.2007 15:35)
  6. tarih 1915 kışı, ingiliz genelkurmayı: bu boğazı yarım saatte geçeriz sonrasını iyi planlamak gerekiyor.
    (bkz: çanakkale savaşları)
    (bkz: göte giren laflar)
    (caesarius, 02.12.2007 16:11 ~ 07.12.2007 12:41)
  7. napolyon bir şavaşı kazandıktan sonra savaşı kaybeden tarafın kralınının napolyona ' siz altın ve toprak için savaşıyorsunuz, bizse onurumuz ve şerefimiz için şavaşırız' der. napolyon da krala ' haklısınız herkes kendisinde olmayan için savaşır' diyerek çok pis ayar verir.

not: kralın hangi ülkenin kralı olduğunu hatırlamıyorum zaten o kralda bu lafı yedikten sonra kim olduğunun öğrenilmesini istemez herhal.

edit: ispanyol kralıymış.
    (erken teşhis, 02.12.2007 16:55 ~ 17:34)
  8. büyük iskender pers kentlerini kuşatmıştır.başlangıçta pers kentlerini kolayca ele geçirmesine karşın, tiros şehri önünde sert bir direnişle karşılaşır. uyguladığı bütün kuşatma taktiklerine karşın, bu ada kenti yedi ay boyunca başarıyla saldırılara karşı koyar. kuşatma sürerken dara, ailesi için fidye olarak 10 bin talent ödemeyi ve fırat ırmağının batısında kalan toprakları iskender'e bırakmayı önerir.
    bunun üzerine komutan parmenion
    -"iskender'in yerinde olsam kabul ederdim" der. buna karşılık iskender'de...
    - "parmenion olsaydım, ben de kabul ederdim" diye karşılık verir.
    (basima trajik bir olay gelsin istiyorum, 02.12.2007 17:19)
  9. diyojen'e büyük iskender sorar: "ne istersin benden?"
    cevap: "gölge etme, başka ihsan istemem."
    (hayvanat bahçesinde kuş olsam, 02.12.2007 17:26)
  10. barış manço'nun verdiği ayar da tarihe geçmiştir.şöyleki;

barış manço fransa'da bir televizyon kanalının canlı yayın konuğudur. karşısında ise küstah bir spiker vardır.
    sürekli olarak türklerin barbarlığından, geçmişte avrupa'ya yaptıklarından dem vurmaktadır.
    bir, iki, üç sonunda barış manço dayanamaz..
    spikere sorar: "yanınızda hiç kağıt paranız var mı?"
    spiker şaşırır, "var ne olacak" der.
    manço ısrar edince cebindeki kağıt paraları çıkarır.
    barış manço spikerin cebinden çıkardığı banknotları alır ve spikere sorar:
    "bu paranızdaki resim kimin?"
    "general bilmem kim." manço sırayla bütün paralardaki kişileri sorar. hepsi birer komutan, birer savaş kahramanıdır.
    ardından manço cebindeki türk paralarını çıkarır.
    "bak" der sunucuya, "bu paranın üzerindeki kişi mevlana'dır, büyük bir filozoftur. bu paranın arkasındaki ise sinan, büyük bir mimardır. bu paradaki fatih sultan mehmet'tir ve adaletin sembolüdür. biz medeni insanlar olduğumuz için paralarımızın arkasına medeniyetimizi simgeleyen atalarımızın fotoğraflarını bastık. sizin ise ne bastığınız ortada." spiker kıpkırmızı olur..
    (kopartzo, 02.12.2007 17:32 ~ 01.10.2009 22:55)
  11. (bkz: tokat gibi cevaplar)
    (anthrax, 02.12.2007 22:37)
  12. barış manço vefatından bir kaç hafta önce katıldığı siyaset meydanı programında benim kendi hayatımda gördüğüm en büyük ayarı vermişti.

kendisi hararetli bir şekilde hatırlamadığım bir konu üzerinde tartışırken, mikrofonu alan önce tiksindiğim, sonra acıdığım bir genç kaba ve alakasız bir şekilde;
    "o parmaklarınızdaki yüzükler sizi rahatsız etmiyor mu ?" diye sormuştu.

bunun üzerine manço aniden her zamanki gibi heyecanlı ve sempatik tavırı ile;

"yoo, sizi rahatsızmı ediyor ?" dedi. ve aceleyle parmaklarındaki yüzükleri çıkardı.
    (nebiliyimben, 07.12.2007 05:02)
  13. bir tanesi, kendisinden hiç beklenmesede abbas güçlü'den gelmiştir efendim. olay trakya üniversitesi, edrine güllapoğlu yerleşkesi'nde gerçekleştirmiştir. konuk şahan gökbakar'dır. benimde tanıdığım bir kızcağız çıkıp, şöyle konuşur;

- öncelikle şunu söyleyeyim ben şahan'ı çok seviyorum. çok da gülüyorum. yalnız küçük bir eleştirim olacak. bir edebiyat öğrencisi olarak şahan'ın çok fazla ingilizce kelime kullanmasına karşıyım, türkçe'mizi daha çok kullanmalı bence...

derken ve devamını getirirken, abbas güçlü cevabı yapıştırır;

- az önce "i love you şahan" diye bağıran siz değil miydiniz?
    (ceyyar kermit, 24.01.2008 15:48 ~ 16:00)
  14. (bkz: @2198660)
    (ozanudazai, 24.01.2008 16:01)
  15. süleymaniye yapılırken bir dönem duraklama olmuş, çok fazla para ayıramamış sultan süleyman. o arada da iran şahı (adını unuttum) bu fırsattan istifade olaya ortak olmak istemiş. bir tas dolusu mücevher göndertmiş elçisiyle. yanında da mektup, "maddi sıkıntınız varsa bunları da kullanın, cami hepimizin" falan diye. kanuni de sinirlenmiş tabii, elçinin önünde mimar sinanı çağırttırmış, mücevherleri verip "bak katkıda bulunmak istiyorlarmış, bunları da katarsınız" demiş. mimar sinan mesajı almış ve elçiyi inşaata götürmüş, gözünün önünde mücevherleri toz haline getirtip minarelerden birinin harcına döktürmüş.
    bir yerde okumuştum ben bu olayı, hatta uzun zaman o minarenin duvarları parlamış bölge bölge.
    (earendill, 24.01.2008 16:13)
  16. bernard shaw oyun için winston churchille 2 kişilik davetiye gönderir ve not düşer
    "oyunun galasında sizi ve sevdiğiniz bir kişiyi aramızda görmekten sevinç duyarız, tabi sizi seven biri varsa"
    winston churchillin cevabı
    "yoğun olduğum için galaya katılamayacağım, bir sonraki oyunda gelmeyi düşünüyorum eğer oyununuz ikinci defa oynanacak beğeniyi görürse"
    (lordred87ers, 10.05.2008 16:54 ~ 16:55)
  17. ünlü şair nefî'nin kendisine kelp (köpek) diyen tahir isimli birine verdiği ayardır.

bana tahir efendi kelp demiş
    iltifatı bu sözde zâhirdir.
    malikî mezhebim benim, zira
    itikadımca kelp tahirdir

bu kavganın ikinci raundu sadık ve tahir adlı iki farklı kişi arasında gerçekleşir.

sadık ile tahir yolda giderken bir köpek görürler. sadık, nef'i'nin ünlü "kelp tahirdir" dizesini anımsatarak, "tahir efendi ne dersin, şair haklı mı, sence de köpek tahir midir( temiz)?" diyerek aklı sıra ona laf sokar.

tahir efendi yapıştırır cevabı. sadık, "vallahi orası anlayışa göre değişir; ama gerçek olan bir şey var ki, köpek her zaman sadıktır!"
    (voiceofloneliness, 10.05.2008 20:17 ~ 11.05.2008 01:14)
  18. tarihteki en büyük ayar ; çariçe katerina tarafından sadrazam baltacı mehmet paşaya meydanda kazandığı prut savaşını çadırda verdiği ayarla kazanmasıdır .
    (legendhakan, 10.05.2008 21:07 ~ 21:08)
  19. insanoğlunun ilk defa aya ayak basmasını sağlayan uzay modülünün rot balans ayarı.
    (hansvoralberg, 24.07.2008 10:10)
  20. hakan taşıyan : ben arabeskin peygamgeriyim.
    müslüm gürses : ben öyle bi peygamber gönderdiğimi hatırlamıyorum.
    (dünyayı kurcalayan adam, 24.07.2008 19:20)
  21. yanlış hatırlamıyorsam demirel ve erbakan hakkında geçen bir diyalogtur.erbakan genelevlerin sayısındaki artıştan yakınmaktadır ve hepsinin tespit edilerek kapatılmasını önermektedir yakın çevresine.bu durumu daha sonra demirel'e danışırlar.yardımcıları gelir ve durumu anlatır.demirel biraz düşünür.
    +ama hoca da ayıp ediyor.kerhaneleri kapatalım da millet bizi mi s.ksin.

[aylar sonra gelen imla editi]
    (zagnem, 01.09.2008 17:04 ~ 02.01.2009 03:20)
  22. (bkz: @2757487)
    (onurene, 06.10.2008 15:45)
  23. hz. muhammed'in yaşadığı dönemde bir sohbet ortamı. müslümanlar, elçiler, yahudiler, hristiyanlar, hz. ali ve dahası....

bir müslüman gelir, "ya muhammed, ben ne zaman namaz kılsam bu şeytan hep aklıma olmadık şeyler getirir, öyle şeyler ki senin yanında söyleyemem"
    oradaki gayri müslimler "biz ibadet yaparken hiç öyle şey olmaz", "böyle bir şey needen bize olmuyor" gibi sorularla köşeye sıkıştırmak isterler...hz. muhammed ve hz. ali bir an göz göze gelir ve peygamberimiz bu soruyu hz. ali'nin cevaplamasını ister...

cevap çok kısa ama çok derindir...."boş eve hırsız girmez"
    (heidideki terry, 23.12.2008 23:52)
  24. (bkz: naber çelik atatürk nasıl)
    (ses işçisi, 24.12.2008 00:05)
  25. (bkz: ilber ortayli nin orhan pamuk çözümlemesi/@2906637)
    (bir şeyler olacak yarın, 02.01.2009 02:49)
 sayfa  / 4

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil