belki ilginizi çeker
  1. · antropomorfizm
  2. · kutsal değerlere saldıran başlıklar
  3. · melekler dişi midir
gündem
  1. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  2. · 29 şubat 1453 galatasaray fenerbahçe maçı
  3. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  4. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  5. · dünyanın en seksi şarkısı
  6. · ugg
  7. · günün tek cümlelik özeti
  8. · zinedine zidane
  9. · paolo maldini

tanrının erkek olması  

sayfa  / 2
  1. (where is my mind, 10.05.2004 20:46)
  2. ataerkil toplumların kaçınılmaz klişe değerlerinden biridir.
    (drenchrome, 16.04.2005 20:42)
  3. neresinden bakıldığına göre değişen bir kavramdır.

bana göre tanrı tek ve cinsiyeti yokken eski mısırlılıara ve yunanlılara göre tanrı erkek ya da dişidir.
    dolayısıyla hristiyanlara göre de tanrı erkektir. babadır.

başlık da kişiye göre dini değerlere saldırmaktadır. düşünceler yanlıştır.
    (yavan tarhana, 14.01.2007 20:32)
  4. tanrının cinsiyeti meselesi nereden bakarsanız bakın insanlığın hata verdiği alanlardan biridir. kutsal değerlere saldırı olmadığı gibi, cinsiyeti yoktur tadında çıkışlarda dil açısından bir anlam taşımaz. ingilizce'de he dersin; türkçe'de üçüncü tekil şahısla bahsedersin ama bir şekilde adlandırırsın tanrıyı veya allahı. özellikle isimleri dişi, erkek ve orta cins gibi şekillerde ayıran dillerde daha da belirginleşir bu ayrım. sorun tanrıdan bahsederken ona cinsiyet vermek değildir ama neden erkek olarak kabullenildiğini anlamak mümkün değildir. (aslına bakarsanız sağlam bir mitoloji ve sosyoloji bilgisi olan birisi aydınlatılabilir bu kısmı) doğada can veren her şeyi dışi olarak kabullenen insan, iş tanrıya gelince erkekleştirir birden bire yaşamın kaynağını. toprağa vs. tabiat ana deriz ama tanrı'ya gelince "he" olur o.
    (jellicle, 14.01.2007 20:34)
  5. (bkz: allah baba)
    (ben cocugum deyip camdan atlayan pokemon, 01.03.2007 21:55)
  6. nacizane bunu iki şekilde açıklayabileğimi düşünüyorum. katılıp katılmamak size kalmıştır.

1) ataerkil çağda olmamız: bundan önceki devirlerde tanrı'nın (daha doğru tanrıça'nın) dişi olduğu kabul ediliyordu. günümüzde bir çok ilkel kabilede de en büyük tanrı'nın dişi olduğunu görebiliriz. ama insanlık yıllar önce ataerkil çağa geçmiştir. kısacası inandığımız tanrı'nın erkek olarak düşünülmesi bizlere nesilden nesile aktarılan bir durumdur. bana göre bundan yıllar sonra insanlık yeniden anaerkil döneme geçecek. o zaman da tanrı dişi zannedilecek. insan beyni cinsiyetsizliği kabul edebilir fakat yine de cinsiyetsiz bir varlığı illaki bir cinse yaklaştırır. tanrı'nın erkek olarak betimlenmesi buna bağlı bir kavramdır.

2) sadece ingilizce ve türkçe bilerek götümüzden tahili yapamayız: ben sadece türkçe ve ingilizce bilen bir insanım. arapçam ve ibranicem yoktur. arapçada ve ibranicede ingilizcedeki gibi maskülen feminen ayrımı var mıdır bilmem. varsa tanrı'nın zamiri nasıldır bilmem. arapça ve ibranice'yi ele almamın nedeni semavi dinlerin vaktiyle bu iki dili kullanmasıdır.

bildiğim birşey var. hint-avrupa dillerini konuşan hristiyanlar'a göre hz. isa aslında tanrı'nın ta kendisi olduğu için, o da erkek olduğu için tanrı'ya erkek rolü verilir. bu doğaldır. tanrı lord'tur. lady değildir. diğer dilleri konuşan hristiyanlar tanrı'ya ne der bilemem.

biz türkler ise çok eskiden gökyüzünü tanrı sanıp ona taptığımız için tanrı'yı erkek zannetmekteyiz. bu eski türkler için biraz daha önemli bir konudur. çünkü gökte yaşayan bir tanrı'ya değil direkt olarak gökyüzünü tanrı saymaktadır. türklere göre yer doğurur, anaçtır (dişidir); gök yağmur yağdırır (tohumunu bırakır, erkektir). dediğim gibi günümüz ataerkil çağdadır ve insanların çoğu hala bu bilinçaltına sahiptir. yani o dönemler herkes göğün erkek, yerin dişi olduğunu düşünüyordu. yeri daha çok benimseyen bir kavim için tanrı'nın dişi olması kimseye garip gelmemeli.

klasik cinsel pozisyonda erkeğin gök, kadının yer rolünü alması bu tatta bişeydir.

sallayacaklarım bu kadar.

ama bence tanrı'nın cinsiyetsiz olduğunu bilmemize rağmen onu erkek zannetmemiz büyük bir problem değil.
    (hepten aykırı, 01.03.2007 22:32 ~ 22:38)
  7. eldeki sınırlı veriyle yapılan ve daha da önemlisi "insan mantığıyla" yapılan "tanrının var olması" iddiasından çok daha önemsiz çıkarım. zira tanrının varlığına şüpheci yaklaşmadıktan sonra yok efendim erkekmiş, dişiymiş, eşcinselmiş vs.miş çok da bir önemi kalmıyor...
    (don quijote, 01.03.2007 23:50)
  8. tanrı yaratılmadığı için böyle bir durum yoktur.o ne doğmuştur nede doğrulmuştur.sadece yaratılanlarda erkeklik ve dişilik yer almaktadır.buda neslin devamını ve üremeyi sağlaması bakımından olması gereken bir durumdur...
    (exlive, 02.03.2007 14:34)
  9. (etranger, 02.03.2007 18:12)
  10. andropomorfizmin dibe vurmuş hali.
    (solucandil, 02.03.2007 18:14)
  11. birçok alanda kayırılanın, daha fazla hakka/özgürlüğe sahip olanın erkek olduğu görüldükten sonra ister istemez düşünülen şey (tabi tanrının varlığına inanılıyorsa)
    (axolotl, 12.01.2008 18:37)
  12. kutsal kitaplarda erkeklere ayrıcalık tanımasından hareketle erkektir denebilir.
    (arapbebek, 12.01.2008 22:08)
  13. son derece saçmadır, hoşlanmamaktayımdır bu durumdan lakin doğadaki tüm canlı türlerinde erkek gücü temsil eder. fiziksel güç, dolayısıyla iktidar doğada dişinin değil erkeğin elindedir (insan için söylemiyorum bunu, fiziksel güç olayı.)
    çok daha eski yıllarda erkek egemenliği durumu bugünkünden oldukça fazla kabul görürken, yaratıcı da güç iken *
    bir çok dilde kızlar için ve erkekler için "o" zamirinin farklılık göstermesi de onun konuşmalarda da, hayal gücünde de erkek olarak anılmasını sağlamış olabilir.
    neticede tanrı kavramı akla gücü getirir ve en basidinden güç doğada erkektedir.
    dediğim gibi, yine de son derece saçma bence ama bu sebepten olsa gerek.

not: çok tanrılı dinlerde durum başkalaşır, bambaşkadır.
    (hairsprayqueen, 12.01.2008 22:34 ~ 22:35)
  14. (chixculub, 12.01.2008 22:38)
  15. çocukken inandığım. devrin diyanet işleri başkanı'nı allah sanıyordum. evlere trt'nin egemen olduğu yıllardı, kandil geceleri çıkardı kendisi. yukarda bulutların üstünde cübbesiyle oturmuş, önünde bir rahle. işte öyle canlanırdı zihnimde. enteresan tabi...

erkekler tüm dünyada böylesine ayrıcalıklı olduğuna göre bilemiyorum; ama kesinlikle bir güç var!

gülüp geçin, abartmayın canlarım!
    (varolmanın dayanılmaz hafifliği, 12.01.2008 22:46 ~ 22:53)
  16. günümüz aile yapısında baba, korku ve disiplin faktörü olarak kullanıldığından çocuğa anlatılmaya çalışılan allah kavramının da devamlı bu tema üzerinden yürütülmesi ve bunun doğal bir sonucu olarak bir çok çocuğun kafasında allah'ın baba ile bağdaştırılması sonucuyla ortaya çıkan sanrıdır.
    büyüyünce de geçmez bu, hep allah babadır o. yanlış bir şey yaparsan, allah baba kızar.
    (atalante, 12.01.2008 22:57 ~ 23:00)
  17. bi çok hikaye ve filme konu olan hede. aman tanrım!'da tanrıyı morgan freeman oynuyordu, bu durumda tanrı hem bir erkekti, hem de siyahibiri. zamanında epey tartışılmıştı, ama sonuçta film filmdir, değil mi?
    ayrıyetten mitolojik hikayelere de konu olmuş olaydır, şöyle ki dünyanın yöneticileri tanrı ve tanrıça olmak üzre ayrılıyor da ayrılıyor. tanrı ve tanrıça da cinsiyeti ifade ediyorsa -ki ediyor- olay, tanrı kavramının bi cinsiyet üzerinde yoğunlaşmasında. tanrının ne olduğu, ne için var olduğu, inanmanın neleri kazandırdığını falan boşverip sadece cinsiyet üzerine yoğunlaşmak da anlamsız geliyor, bu da işin felsefi boyutu.
    (nymphe, 12.01.2008 23:10 ~ 23:11)
  18. (bkz: sanrının gerçek olması)

tanrı eril bir kelimedir, dişil olanı için bkz: tanrıça.
    almancada ne diyoruz, der tanrı /die tanrıça diyoruz. italyancada da il tanrı / la tanrıça. böyle yani.
    (harbegidensarısaçlıçocuk, 23.01.2008 22:47)
  19. yaradanı insanlaştırma ihtiyacı duyan şuursuz bünyenin saçmalamada bir sonraki aşaması..
    saçmalamada son sınır: (bkz: tanrının zenci oluşu)
    (jeanne darc, 08.06.2008 02:15)
  20. insanoğlunun herşeyi kendi algılayabileceği seviyeye indirme refleksinden dolayı doğmuş, günümüzde hristiyan toplumlar tarafından fazlaca benimsenmiş anlayış.

katolik bir arkadaşımla din muhabbeti yaparken inandığı tanrıdan "he" diye bahsederdi. sebebini sorduğumda tanrıyı erkek olarak algıladıklarını, isanın babası olarak gördüklerini söylemişti. ve bana sormuştu siz he mi she mi yoksa it mi diye bahsedersiniz diye. ben de cevaplamıştım only allah diye.
    (bayermuhen, 08.06.2008 02:19)
  21. bütün tek tanrılı dinlerde tanrı cinsiyetsiz olarak anlatılmıştır hep bizlere.evet tanrının cinsel bi kimliği yokmuş.tanrının pipisi yokmuş evet,vajinası da yokmuş,evet sekste yapamazmış.
    farklı zaman boyutunda yaşarmış.doğmamış,doğrulmamış.

fakat anlatılanların hepsi erkeğe benzediği yönünde.tepkileri,egosu,kadın betimlemesi.
    (bkz: ahirette götümüze girecek giriler)
    (eristhabella, 22.07.2008 15:40)
  22. (hacktor, 22.07.2008 16:01)
  23. sadece hristiyanlığa addedilen ama sami yusuf şarkılarında dahi rastlanılan islam görüşü. ki reddedilse de genel yargı bu yöndedir.

truly he is the one
    he has no father or son (allahu - sami yusuf)
    (mordevrim, 13.11.2008 01:00)
  24. mantıklıdır yani, cennet bile erkeklere göre dizayn edilmiştir sonuçta. şarap ve huri var, nuri yok.

erkek olmasa tanrı şimdi niye torpil geçsin ki erkeklere. hadi erkek değil diyelim, kadın hiç olmaz. kendi türünü öne çıkarırdı yani kitaplarında yoksa. cinsiyeti olmayabilir ama, erkeğe daha yakın hissediyodur genede.

uyarıyla gelen edit: nuri yok belki ama, gılman var. çok fazla bilgiye sahip olmamak ile birlikte, kadınlar için yaratılmış playboy'lar olduklarını zannetmiyorum. daha çok sabunu yere düşürüp eğiliyolar gibi.
    (bkz: gidince görücez inşallah)
    (the godless endeavor, 13.11.2008 01:09 ~ 16:01)
  25. (bkz: allah baba)
    (bkz: tabiat ana)

neden olmasın?
    (sinirliyim ezelden, 13.11.2008 01:10)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil