gündem
  1. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  2. · sözlük yazarlarının itirafları
  3. · çok istenip de olunamayan meslekler
  4. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  5. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  6. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  7. · 27 kasım 2009 bursaspor galatasaray maçı
  8. · sagopa kajmer
  9. · şeker ne bal ne

tanrı kendini yok edebilir mi  

1. (milwaukee, 23.02.2008 00:11)
  2. bendenizi birdenbire tanrı fikriyle ilgili sorgulayışlara sürükleyen ve beyin fırtınalarım neticesinde aslında ne kadar ahmak bir insan olduğumun farkına varmamı sağlayan bir soru cümlesidir. bu sayede zihnimde tanrıtanımazlığın o özgür dünyasına bir kapı açıldı. allahsızlığın hidayetine erdim. pişirenden getirenden allah razı olsun... ops!
    (emigrant, 23.02.2008 01:13)
  3. "50. kattan aşağı atlayabilir misin?" gibi bir sorudur. atlamasına atlarım da niye atlıyim?
    (damned, 23.02.2008 01:16)
  4. tanrı kavramının ne olduğundan haberi olmadan sorulan soru. islam inancına göre açıklamaya çalışıyım. allah cc
    kendisine has özellikleri vardır.allah bütün kemal sıfatlarla muttasıf ve bütün noksan sıfatlardan münezzehtir(bütün kemal sıfatlar kendinde bulunan ve bütün noksan sıfatlardan arınmıştır) biz bu özelliklerine sıfat ı zatiyye diyoruz. yani zati olan(yalnız o'na ait ) sıfatlar.bunlar nedir.vücud,kıdem,beka,vahdaniyet,muhalefetun lil havadis,kıyam binefsihi.bu soruda bizi ilgilendiren beka sıfatıdır ki manası "sonu olmamak" dır. anlaşıldığı üzere allah ın sonu yoktur.sonu olmak da noksan(bir eksiklik) bir sıfattır.yukarı açıklamada görmüştük ki allah cc da noksanlık bulunmaz.dolayısıyla allah ın kendisini yok etmesi gibi birşey düşünülemez.bu beka sıfatına hilaftır.
    bu yüzden gücü her şeye yeter olan (kudret sıfatı) ile bu olayın ilgisi yoktur.
    (buyukdusunuryinebuyukdusundu, 23.02.2008 16:41)
  5. hep derler ki islam en mantıklı dindir. oysa alakası yok. zaten bütün dinlere ancak ve ancak soru sormazsanız, araştırmazsanız inanabilirsiniz. en basitinden birkaç örnek; isa nın ölü kuşa can vermesi, muhammed in miraca çıkması, ya da musa nın kızıldeniz i ikiye bölmesi... pardon da bunlarda mantık nerde. şahsen düşününce realist biri olarak bana oldukça saçma geliyor. demek ki mantığın bittiği yerde din başlar. iman zaten sorgusuz sualsiz her şeyinle inanmak demektir. ne islam ne de başkası din ve mantık asla yan yana olamaz.

bu soruya gelince; soru gayet mantıklı. kendini yok etmek bir eksiklik değil bence daha ziyade yetenektir. madem allahın gücü sonsuz yok etsin o zaman kendisini diye düşünüyor insan. ayrıca madem gücü sonsuz yoktan kendisini yaratabiliyor demektir. madem insanları yoktan yarattı bu sınırsız güçle kendisini de yok edip tekrar yaratabilir mi acaba? bence bu ve bunun gibi sorular biraz düşünen herkesin aklına gelebilecek sorulardır. ama bir de hiç düşünmeden inananlar var ki onları tanımlamak imkansız.
    (tosbacik, 23.02.2008 16:56 ~ 16:59)
  6. bu tür tanrı paradoksları ile uğraşmadan önce tanrının kendisi ne demek onu bilmek lazım. önce "tanrının kendisi" ile ne kastediliyormuş bakalım:

kendi: "iyelik ekleri alarak kişilerin öz varlığını anlatmaya yarayan dönüşlülük zamiri, zat." (tdk)

tanrı: "çok tanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri, ilah." (tdk)

yani tanrının şahsından söz ediyoruz burada. islam dini hakkında birazcık bilgisi olan herkes bilir ki tanrıyı kişileştirmek, ona bir biçim veya vücut atfetmek en büyük günahlardandır. daha sorulan soru böylesi bir günah işlemeye meyil sergilerken tanrı paradokslarının hakkıyla incelenebileceğini sanmıyorum.

şimdi kavramları birbirine karıştırarak böyle yüzeyde mantıklı sorular sormak mümkün. bu soruları biraz kazıyınca ise altında yatan aciz zihniyeti görebiliriz.
    (recai pengül, 23.02.2008 17:08 ~ 17:14)
  7. bana çok saçma gelen, tanrının yokluğunu savunmak için yaratılmış çok basit bir cümle gibi duruyor. bi kere, bilgisayar oyunu mu bu arkadaşım tanrı delete tuşuna basacak ve yok olacak. hadi onu geçtim, daha mantıklı sebeplerimize gelelim.

islam dinine göre tanrının başı ve sonu yoktur zaten, tanrının kendini yok edememe sebebi aciz olması, veya istememesi değildir. tanrı istemez demek de basittir. ne yani, koltuk hırsı falan mı var ? ah ben gidersem şeytan cenneti kapatıp bodruma gider diye bi düşünce mi olur ?

islamda tanrı için yok olma, sona erme, var olmama kavramları yoktur zaten. biz insanlar yaratıyoruz zaten bu kavramları.

benzer fikirler için;
    @2271368
    (the godless endeavor, 19.06.2008 19:03 ~ 19:04)
  8. tanrıya inanmak istemeyen birinin "nası koydum ama lafı" düşüncesiyle gayet mantıklı bulduğu, inanan birinin ise "bu ne len, çocuk musunuz siz" diye tepki vererek saçma bulduğu bir soru işte. gerenksiz yani. kardeşim inanacaksan inan, inanmayacaksan inanma. böyle bir sorunun cevabını öğrenip neyapacaksın ki? yani tanrı kendini yok edebilseydi inanacak mıydın? kendini yok eden bir tanrıya inanmak daha saçma değil mi?

-tanrıya inanıyo musun hasan?
    +inanmıyodum da geçen gün kendi kendini yok edince inanmaya başladım!
    -nası yaa? yok olduysa neye inanıyosun yani sen şimdi anlamadım..
    +bilmem, bende anlamadım.
    (ateş ve su, 19.06.2008 20:12)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil