orjinali god gave us reason, not religion olan söz. tanrıyla kendi arasına hiçbir din, kalıp sokmayan deistlerin sloganıdır. insan tanrı'ya da onun ulaşmamızı istediği değerlere de zaten yine onun bize verdiği aklı kullanarak ulaşabilir. tanrı bize bu aklı vermiştir, gerisi bireyin aklını ve ahlakını kullanabilme kapasitesiyle paraleldir, diyen cümledir.
varoluşu çözümleyememiş insanoğlunun düşmüş olduğu polemikler sonucu dini kabul etmeyen insanların benimseyebileceği cümle."madem akıl verdi üstüne yetmedi din verdi.neden kısa yoldan kötülükleri beynimizden silmedide şeytan ile polemiğe girdi" cevaplarına ulaştıran cümle.
misal ben kadar akıllı bir bebektim ki , nüfus cüzdanım hazırlanırken, babamın kulağına ''tüm kutsal kitapları hatim ettim, sonunda ''aklımı kullanarak'' islam da karar kıldım. din hanesine islam yazdır'' diye fısıldamışım.
evreni yaratan bir güç. evreni yaratmak ne demek! oha! böyle güç olur mu. oluyor işte. ama o güç aynı zamanda insanların kendine tapınmasını, bir şeyler yapmasını istiyor. ayrıca, hem insana beyin, düşünce gücü verip, hem kitaplarla kalıplara sokmaya kalkıyor. iyilik kavramının o kitapta yazan şeylerle sınırlandırıyor. hatta bu kitaplar da yetmiyor, bunu farklı farklı insanlar aracılığıyla birden fazla kez yapıyor. bir kişi yetmiyor çünkü. bir kitap da yetmiyor. farklı zamanlarda da olmalı.
gökten kitap falan.
nasreddin hoca da durur mu, yapıştırmış cevabı; e tabi öyle olacak ya ne olacaktı?