şimdi uçuyorum demek gönüllülük bildiren bir deyişi ifade etmektedir. şu halde uçuyorum diyen kişi, kendi rızası, isteği veya beğenisi ile ayrılmak arzusunu dışa vurur. bu durumda herhangi bir problemin, tartışmanın var olacağını söylemek mümkün değildir.
oysa tartışılması gereken -benim de yapıp tadından yenmez bir eylem olarak gördüğüm- deyiş; 'ben uçuruluyorum' olmalıdır. bu söylemde hiç bir zaman gönüllülük olmadığı gibi temeli; acıyı, ayrılığı, kopuşu, yabancılaşmayı paylaşmaktan başka bir şey değildir. şu veya bu şekilde güce karşı durmaya yahut inandığı değerleri bir şekilde savunmaya çabalayan kişilerin anlaşılmamaları, dikkate alınmamaları ve belki bu anlamda zorda bırakılmaları, bu kişileri bir takım aykırı, uyuşmaz eylemlere itelemektedir. güce karşı duruş, ara ara isyan bayrağı açarak sistematik yol ve yöntemler izlemek şeklinde tezahür edebileceği gibi bazen de direkt ani ve altın vuruş yapmak biçiminde gerçekleştirilebilir.
*
bu anlamda tartışılması gereken şey, uçanlarla uçurulanlar arasında bir kan davası hadisesinin yaratılmamasıdır. emek her zaman saygı gören bir faktör olarak muhafaza edilmeli ve bütün olaylar, paylaşımlar ve isimler zihinlerde tatlı anılar olarak korunmalıdır. buna ek olarak şu veya bu kişide var olan gücün mutlaklığına, üstünlüğüne inanmak; insanı daha en başta yok saymak ve ilk adımda düşmanlar yaratmak, kamplar oluşturmak olarak değerlendirilmelidir.
*