belki ilginizi çeker
  1. · giri
  2. · giri
  3. · 2 yılda 53 masum insan öldüren türk polisi
  4. · pakize havada
  5. · adın ve soyadın aynı olması
  6. · sevgilisi varken internetten sevgili arayan erkek
  7. · sağcılar ve solcular arasındaki farklar
  8. · horoz sersemken sikilir
  9. · deniz baykal a haksızlık mı ettik diye düşünmek
  10. · tematik çalışmayı kötü bir şey sanmak
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · aşk ı memnu
  2. · disko kralı
  3. · sözlük yazarlarının itirafları
  4. · call of duty modern warfare 2
  5. · author gibi erkekler
  6. · geniş aile
  7. · 2012
  8. · seçim öncesi parti vaatleri
  9. · özlemek

tanım  

1. (bkz. giri)
    (chete, 02.03.2004 00:29)
  2. sözlükte başlık altında yer alan her bir madde.
    (chete, 04.03.2004 16:46)
  3. bir kavramı anlatmak veya belirtmek için kullanılan tabirlere verilen genel ad.

tanımın yapılma şekilleri kişiden kişiye değişebilir,içeriği öznelliğe kayabilir.tanımın içeriğini sadece ve sadece yazar kişi değiştirebilir.moderatörler sadece girinin formata aykırı olup olmadığı hakkında karar verebilir.giri iyi midir,ne kadar bilgi içerir ya da ne kadar uzunlukta-kısalıkta gibi bilgiler moderatörleri ilgilendirmez.neyse biz gene tanıma dönelim.dediğimiz gibi kavramlar değişik tanım şekilleriyle belirtilebilir.

örnekler

meyve

1.dölenmiş çiçeğin çeneği besleyen kısmı, hayvanlar tarafından çiğ olarak yenilebilen besin.(bilgi hazinesine sahip tanım çeşidi)

2.portakalın da dahil olduğu grup(örneklemeye dayanan tanım çeşidi)

3.beraber arkadaşlarla sık sık tüketiriz(nesneyi belirtmeye yarayan tanım çeşidi)

4.-aa hanım bak canım şimdi ne istedi?
    -meyve mi yoksa?
    -nerden bildin ya? (diyalog şeklinde tanım çeşidi)

5.yararlıdır.(tek kelimeyle anlatılan tanım çeşidi)

6.bi de sebzeler var bunların yanında(cümle içinde tanım çeşidi)

7.yedikçe insanın yiyesi geliyor dedirten yiyecek grubudur(dedirten türevinde tanım çeşidi olmak ile birlikte dedirten başlık değildir.)

bunların hepsi değişik şekillerde birer tanımdır,sözlük formatına uygun girilerdir.fakat bilgi içeriği olarak biri diğerinden daha kaliteli olabilir ya da olmayabilir.bizi ilgilendiren kısmı tanım yapıp yapmadığıdır.
    (man on the moon, 09.03.2005 00:26)
  4. michael jackson
    1.(bkz: insan) (uzaylı,11.09.2001)

bu da bir tanımdır mesela.bakınız şeklinde örnekleme yapılmıştır.

hız
    1.süper şey (superman,29.12.2012)

sonuçda bu da bir tanımdır.hızı süper olarak tanımlamış

mehmet
    1.bir tür üç kollu hayvan türü.bataklıklarda yaşar(okşan,14.02.2001)

"ne alakası var?" bile deseniz sonuçda yazar mehmet'i kendisine göre tanımlamış.herkesin mehmet kavramı farklı tabi.sonuçda bu da bir tanımdır.anlaşılıp anlaşılamaması bizi ilgilendirmez.tabi merak edenler okşan kişisine mesaj atarak mehmet'i daha yakından tanıyabilir.
    (man on the moon, 09.03.2005 00:41)
  5. eskilerin "iyi bir tanım efradını cami ağyarını mani olmalıdır" şeklinde tanımını yaptığı kavram. yani iyi bir tanım o kavramın kasdetmediği şeylere mani olmalı (tanımın dışında bırakmalı), o kavramın kasdettiği bütün şeyleri de içine almalı (cami/toplayan olmalı).
    (karizmatik, 14.09.2006 12:32)
  6. her ne kadar bir girinin tanım veya örnekten oluşması istense de değişen dünya konjönktürü çerçevesinde zamanla "tamamlamalı tanım" nitelendirebileceğimiz bir tarz ortaya çıkmış, her girinin "x olan meyve", "sonucunda y olan olay" formatından sıyrılması mümkün olmuştur. şu an tam örnekleriyle vermek biraz zor olsa da sözlükte sık sık okumalar yaparak neden bahsedildiğini anlamak mümkün olur.

geleceğim nokta, bir başlık altında halihazırda başlığa tanım teşkil ediyor kabul edilen bir yazı altına sırf formata uyma kaygısıyla "tanım veriyorum: selam naber dediğim olay" eklemesi yapmanın gereksiz ve itici olmasıdır.

not: tekrar okuyunca konuya vakıf olmayan kimselerin anlamakta zorlanacağı bir laf ettiğimi fark ettim. en iyisi bildiğiniz gibi yapın siz.
    (wondrous, 26.02.2007 09:14 ~ 09:15)
  7. "- travesti haklarını savunan yazarların eski sevgililerinin seri eksi oy veren ibneyle sevişmesi -

14. bu başlığı açanın amına koyayım. seri eksi oy veren alternatif eski sevgilinin götünden yarrak çıkması dedirten olaya benzeyen bu saçmalığı savunanların allah belasını versin. ayrıca amınıza koyayım dedirten.

tanım: çok ilginç olay"

gibi garip ve gülünç bir tarzın sözlükte yavaş yavaş gelişmesine meze olduğuna birkaç kez şahit olduğum kelime. bu, bir eve girerken önce ana avrat sövüp sonra güzelce selam vermeye eşdeğer gözüküyor. sözlük yazarlığı denilen şey bu değil, doğrusunu kısa sürede öğrenmekte fayda var bence.

tanım: güzel kelime.
    (wondrous, 21.03.2007 11:31)
  8. bir mefhumu açıklayan, tanıtan ve diğerlerinden ayırt etmeye yarayan ifadeler bütünü. bu ifadeler sözlü, jestli, mimikli, işaretli v.s. olabilir.

fakat bir objenin veya kavramın sıfatlarını vermek bir tanım vermek değildir. örneğin "höttürü" kelimesi için "zotturu dedirten" ifadesi bir tanım olamaz. bu ancak höttürü kavramının bir sıfatıdır. "zotturu dedirten", "canımı sıkan" gibi kelime öbekleri tanım olamamanın yanında doğru düzgün birer cümle bile değillerdir ve günlük hayatta dahi kullanılamayacak iticilikte ve sevimsizlikte laflardır. hayal edelim:

-abi elindeki şey de ne öyle?
    +beni eğlendiren
    -seni eğlendiren...?
    +beni eğlendiren
    -seni eğlendiren ne a**** k***** adam gibi söyle
    +yoyo
    ...

gelen söylentilere göre bu tarz "-en" ekleriyle yapılmaya çalışılmış tanımımsıları okuyan bir kısım sözlük kullanıcısı bu tanımımsıları yapanlara okkalı küfürler sallıyorlarmış. ben etmiyorum öyle diyorlar, haberiniz olsun diye şeyettirttim.
    (tuygun, 03.02.2008 14:22)
  9. bugün yine bir giride tanım: yazıp takılmaya devam eden bir giriyle karşılaştım. tanım: kelimesini görünce kendimi okur olarak aptal yerine konulmuş olarak hissediyorum. eminim birçok kişi de aynı şeyi düşünüyordur. biz cümlenin neresi tanım neresi değil anlamıyormuşuz gibi marker'la çizilmiş gibi tanım: yazıyor.

ne bu allah aşkına kompozisyon yazarken giriş: gelişme: sonuç: da mı yazıyorlardı lisede paragrafların başına yahu.
    (wondrous, 03.05.2008 03:13)
  10. (bkz: @2275598)
    (mevlana beni görse sen gelme derdi, 03.05.2008 03:21)
  11. (bkz: başlığa tanım yazdığını belirtip özgürce sallamak)
    (luto, 03.05.2008 03:21)
  12. sözlüğün parolası, sözlüğün kapısını aralayan anahtar..
    daha anlaşılır bir ifadeyle;
    ilk satırda yazanlar, yani tanım..hanıımm..

(bkz: hanım koş yazar saçmaladı)
    (pakize havada, 02.01.2009 22:19)
  13. bişey..
    (abıefsun, 30.03.2009 17:25)
  14. gazali'ye göre hakkında "tanım" yapılacak şeyin asli, cüz'i ve geçici özelliklerinin ortaya konmasıyla olur.
    (neazadem, 30.03.2009 17:53)
  15. kısaydı kalem
    ömrü yetmedi
    uzamaya
    kaybolmuş
    tılsımlı
    aceleci bir gezginin
    kurulmuş kumsaatiydi
    ağlamaya

adını soruyorlar
    adını söylemiyor

hırçın bir yağmurum ben
    harflerim yetmez
    akrostiş ya da
    kartvizit
    yapmaya

şiir bir sezdirmedir diyor
    lamsız an'lar için
    imgeler yalan söyler
    yalanı şiir eyler imgeler
    dokunduğun yerlerde
    izsiz ıssız sesler kalıyor
    adsız ama
    elmacık kemikleri belirgin
    mısralar başlıyor
    saçlarının kaldığı yerden
    konuşmaya

adını soruyorlar
    adını söylemiyor
    biraz da susmaktır diyor
    şiirimi okumak
    usta işi bir tabloya
    yeniden yeniden
    yeniden bakmak
    van gogh'un kulağıyla duymak
    tanrısal seslerini hayatın
    pazar günkü bir sokaktır
    cismim
    vesaitin yetmez
    yeryüzümü
    adımlamaya

adını soruyorlar
    adını söylemiyor

efsunlu kaldırımlar boyu
    açık açık susabilen
    sınırsız şehirsiz
    uzadıkça vatansız
    çoğaldıkça isimsiz
    yurttaşlarım yaşar
    dünyanın on bir yanında
    yalnızlaştıkça

adını soruyorlar
    susun diyor şiirim
    yeri yurdu sahibi olmayan
    haymatlos bir piç
    bir gölgenin yorgunluğuyum ben
    yazılması unutulmuş günahlar için bir fihrist
    bin yıl sonrası için bir ajanda
    anlatmaktan sıkılmış
    bir meddahım ben
    otopsisiz gömülmüş!
    (bkz: yılmaz erdoğan)
    (joachim murat, 08.04.2009 10:01 ~ 10:02)
  16. yapılan araştırmalara göre içine formata uyma kaygısıyla "tanım: böyleyken böyle dediğim durumdur" sıkıştırılmış uzun girilerin %84'ü o cümle olmasa da halihazırda legalmiş.

ayrıca giriyi legal yapan şeyin muftelif yerlere "tanım: süper olay" yazmak olmadığını da söylemek lazım. oraya "süper olay" yazdığınızda zaten başlık ve içerik uyumluysa formata uygun oluyor. baştaki "tanım:" ifadesinin zerre değeri, mantıklı bir izahatı yok yani. "süper olay" tanımını girinin akışında bir yerlere sıkıştırabilmek çok zor bir iş olmamalı.

yeni yazarların "aman çaylak olmayayım, formata uygun yazayım" düşüncesiyle bu kalıbı kullanması bir nebze anlaşılabilir. lakin gerekli başlıkları*** okuyarak ve biraz da buradaki kaliteli yazarları takip ederek, format olayını kolayca kavramak, "tanım: süper olay" gereksizliğinden kurtulmak mümkün. yazdığı girinin legal olup olmadığından emin olamayıp garanti olsun diye "tanım:" yazanların biraz daha sözlük okumasında yarar var.

tanım: .. yok yapmayacağım bu espriyi.
    (anne ben itülü oldum, 03.08.2009 15:48)
  17. az önce mükemmel bir yazarımızı fark ettim. mükemmelliğini örneklerle taçlandırmayı gönül isterdi ama şahsi polemiklere girmeyi; ve bilhassa okuduğum kadarıyla böyle bir insanla tartışmayı yüreğim kaldırmayabilir zira adamın en kısa girisi 18 paragraf. eminim ki bir birikimi bir kültürel geçmişi var. entel ayaklarına kafam girsin zaten. neyse mevzu bu değil. ne diyordum. haa bu abimizin destansı girileri içinde şahsen benim cehaletim dolayısı ile anlayamayacağım binlerce sözcük ve de cümle var. bu konuda beni affetsin fekat bu kültür kokan, edebiyat kokan yazarımızın nerdeyse bütün girilerinin başında şu var:

"tanım: bik bik bik"

ya da

"başlığı şöyle yapıcaktım da karakter sınırından böyle oldu"

abi sikip atıyorsun on sayfalık yazıyı ya. bu girizgah her şeyi başlamadan bitiriyor. yapmayın canlarım, yapmayın güzel kardeşlerim. elime ayağıma titreme geliyor, kaşım gözüm seğiriyor. canımsınız yapmayın.

ha bir de unutmadan bir x olarak y şeklinde başlıkları da hayat memat meselesi değilse açmayın. hoş değil.
    (ichgeheindaskino, 07.09.2009 13:16)
  18. lisedeki sorular kısmından sonra cevaplar başlığı atıp devam etme alışkanlığı olarak kullanılıyor sözlükte. adam kendini garantiye almış gibi hissediyor tanım yazıp iki nokta üst üste koyduktan sonra. halbuki bir sike benzemiyor. yazar nasıl bir insan olursa olsun, her şeyden önce bizlere gerizekalı muamelesi yapıyor ki ben bu muameleden hiç hoşlanmam. bir sürü muamele varken bu mu yani, olmaz.

birisi çıksın söylesin bu sözlüğe yaptığımız her şey tanımdır desin, sakin olun desin de rahatlayalım amına koyim.

kendini garantiye almak için yapanlar ise benim gözümde bir tanım bile yapamayacak kadar yeteneksiz keşküllerdir. yerim ben onları.
    (sanki buranın komutanı önce insan olacak, 07.09.2009 13:24)
  19. eğri oturup doğru konuşalım...

paragraflarca yazı yazabilen yazarlar da girilerinde "tanım:" ibaresine yer veriyorsa orada oturup bi soluklanmak lazım.

yahu salak mı o adam?
    o ibarenin o giriyi nasıl bombok ettiğinin farkında değil mi yani?

bence bal gibi farkında.
    pekii neden ihtiyaç duyulur o ibareye?

bence tek nedeni var..
    girisinin abidik-kubidik nedenlerden dolayı silinmesini istemiyor o yazar. ahanda tek neden budur'

örnek: (atıyorum)
    başlık: sevgili
    giri : göçmen kuş.

çat diye siliniyor bu giri. neden? giri başlığı tanımlamamış! (vay anasına!)
    amaa, "göçmen kuş" bkz olarak yazılsa sorun yok!

örnek:
    başlık: portakal soymak
    giri: afrodizyak

çat diye bu giri de siliniyor. neden? bu giri de başlığı tanımlamamış!

e şimdi sormak lazım...
    bu girilerin "tanım" olmadığına nasıl karar veriyorsunuz? kimdir bu işin uzmanı yahuu? kaynakları nedir?

yazarların hayal gücüne hangi hakla pranga vuruyorsunuz? herkes sizin gibi, "sizin kadar" düşünmek zorunda mı?

yo hayır, onlarca kişi portakalın nasıl soyulduğunu mutlaka farklı farklı şekillerde anlatmalı. (farklı anlatılmalı evet. zira, benzer cümleler kurduğunuzda "yukarıda aynısı var" diye çat o giriniz de siliniyor)
    "elle mi soymak daha makbuldür, bıçakla mı?" bu da netliğe kavuşmalı.. kavuşmalı ki, okuyucu eni-konu bilgilensin.

sevgili? göçmen kuş?
    sallayın gitsin yahuu... hayat çok kısa.
    (sinirliyim ezelden, 07.09.2009 14:34 ~ 11.09.2009 00:47)
  20. 26 editör, 5 moderatör ve sayısını bilmediğim kadar entelijans ortalama bir tanım cümlesinin nasıl olması konusunda hemfikir olabiliyorsa, bu kadar insanın algılayabildiği sözlük formatını (ki bu asgari sayı, bunlar dışında kalan yazarların format bilgilerini sıfır kabul ediyoruz burda) anlayamadığı için kişi kendi zekasını sorgulamalı bence.
    (ichgeheindaskino, 07.09.2009 14:44)
  21. sorgulanması anlamsız geldi bana. bir yazarın imgelem merakı için format değişimi talebinde bulunacağını hiç düşünmezdim doğrusu. aslında algoritma çok basit. bir tanım yapıyorsan tanım yapıyorsundur zaten. bu da girinin silinmemesini sağlar. eğer bir çağrışım yapıyorsan bu da bakınızın yaratılmasını sağlamıştır zaten. bakınızı verirsin senin yaptığın çağrışımı açar yazarlar okur. eğer ki herhangi bir şeyle ilgili aklına gelenleri yazacaksan da bir blog sayfası açıp yazabilirsin. kaç kişi okur o da muamma. hatta onu da düşünmüşler konsepte aykırı diye bir şey yapmışlar. valla bak. extrada duruyor.
    (olahabeoy, 07.09.2009 14:56)
  22. ya kardeşim, yazıp yazıp en sonuna tanım diyip iki nokta üst üste koyuyorsunuz ya, nasıl oluyor biliyor musunuz?

-seni bızıttın mı?
    -hıı?
    -zınkk erenköy

tanım: işte bu kalitede bir şey.
    (manha de carnival, 04.11.2009 12:22)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil