yapma taha akyol yapma. yazılarını beğenirim beğenmem ama sürekli takip ederim ama yapma. çok fena saçmaladın. bu sadece saçmalamak değil türkiye cumhuriyeti devleti kurumlarına hakarettir de. hem de sen hukukçusun hiç oldu mu?
yazıya bakıyoruz:
http://www.milliyet.com.tr/...
"iran’da ahmedinecad kimlerden oy aldı? itikaden muhafazakâr kırsal kesim ile kent yoksullarından...
akp’ye benziyor, değil mi?!
öbür tarafta, musavi’nin liderlik ettiği muhalefet... şehirli üst ve orta sınıflardan, okumuşlardan oy alıyor.
bu da chp’ye benziyor! hatta stephen kinzer, bizde chp için kullanılan bir nitelemeyi musavi için yapıyor, “musavi, elitlerle özdeşleşti” diyor. (akşam, 18 haziran)
iran hakkında bir ansiklopedi maddesi bile okumadan, sırf tv’deki görüntülere bakarak, “modern yaşam yanlısı” musavi’nin seçimlerde “zır cahil ve dinci çoğunluk” karşısında yenildiği, zaten bir ülke böyle iran gibi bir defa şeriatın pençesine düşerse artık kurtulamayacağı yolunda kurgular ve paranoyalar geliştirmek mümkün. ama...
ama hangi benzerlik?
iran anayasası, halkın bir gün ‘yanlış’ iktidarları da seçebileceğini düşünerek, “seçilmişler” üzerinde “vesayet” kurumları kurmuştur: cahil halkı yola getirecek dini liderlik, velayet-i fakih, koruyucular kurulu gibi... bu ‘anayasal’ kurumlarla beraber, iran ordusu ve iran yargısı da ahmedinecad’ı destekliyor! islam devrimi’nin kurduğu bir “tarihsel blok”tur bu...
bizde ise devletin “vesayet” kurumları ile chp bir “tarihsel blok” halindedir.
ancak chp yoksul kitlelere ulaşarak “tarihsel blok”a halk desteği sağlayamıyor.
iran’daki “tarihsel blok”un karşısında kentli orta sınıfı ve okumuşları temsil eden musavi hareketi sistemin katı yasaklarını “reform”lar yoluyla gevşeterek daha serbest bir hayata kapı açmak, dünyayla barışmak ve ekonomiye ağırlık vermek istiyor.
“liberal” kavramına yakın olan, iran’da musavi’nin temsil ettiği harekettir.
bizde “liberal” kavramına yakın olan ve “reform” vurgusu yapan kim? akp tabii!
türkiye’de laik-elit hiyerarşisi karşısında, alt ve alt orta sınıflar “reform” istiyor; iran’da ise teokratik-elit hiyerarşisi karşısında “reform” isteyenler, şehirli orta ve üst sınıflardır.
anahtar kavram ‘reform’
çünkü bu çağda refahlı ve özgür bir toplum olmak istiyorsanız, mevcut rejiminizi ve sosyal sisteminizi liberal demokratik yönde reforme edeceksiniz!
bu yöndeki toplumsal dinamikler islam dünyasında sadece türkiye’de ve iran’da var.
türkiye elbette modernleşme ve demokratikleşme açısından iran’ın çok ilerisindedir; iran da bütün bölge ülkelerinin ilerisindedir.
arap dünyasında henüz böyle dinamikler yok.
evet, iran’da seçimlere yüzde 8-10 civarında hile karıştırıldığı, “aritmetik” olarak anlaşılıyor. ama bugünkü sonuçlar ne olursa olsun, iran’da eğer şehirleşme, okullaşma, piyasa ekonomisi, dışa açılma gibi modernleşme dinamikleri gelişecekse, demokratikleşme dinamiği de güçlenecektir.
mesele, bu toplumsal dinamiklere “kurumlar”ın uyum sağlamasıdır. iran’da bizdeki gibi güvenilir bir “yüksek seçim kurulu” olsaydı bu kavgalar olur muydu?
demek ki, farklı kulvarlarda ve farklı mesafelerde demokratikleşme, yani siyasi modernleşme sürecini yaşayan türkiye için de iran için de “kurumlar”ın siyasi tarafsızlığı ve güvenilirliği çok önemli.
dost iran toplumunda reformistlere başarılar diliyorum, istikrarsızlığa sürüklenmeden liberal demokratik açılımları başarmaları için."
1- benzetme yaptığın şey: velayeti fakih ve koruyucular kurulu ile anayasa mahkemesi, danıştay, yargıtay. şimdi bi düşün bakalım iran'daki o kurumlarla türkiye'deki kurumlar arasındaki fark ne?
a) velayeti fakih ve koruyucular kurulu üyeleri din adamlarıdır; anayasa mahkemesi, danıştay, yargıtay üyeleri hukukçular.
b) türkiye'deki bu kurumlar beğenmediği adayın adaylığını iptal etme,
kışkışlama yetkisine sahip değildir. oysa iran'dakiler canının istediğini aday yapar istemediğini adaylıktan çıkarır, evinin barkının insanı ol bu sularda gezme derler.
c) irandakiler insanın müslümanlığını bile sorgulayabilir ama türkiyedekiler hiçbir geçmişini dahi sorgulayamaz. sorgulasalardı rte, gül şimdi bu devletin başında olur muydu bi düşün bakalım. daha uzatılır bu örnekler ama diğer şeylere bakalım.
2- chp ile türkiye'nin kurumları tarihsel blok halinde değildir. türkiye'nin kurumları atatürk'e gönülden bağlı her türlü siyasi parti ile blok halindedir; sözde bağlı olanlarla değil. ki bu kurumların
msp,
rp,
fp,
akp ile bir blok halinde yer almasını düşünmek bile istemeyiz (bir an düşündüm ve tüylerim ürperdi).
3- akp
liberalse ben de
brad pitt'im. hem de sonuna
tabiikoymuşsun.
4- "evet, iran’da seçimlere yüzde 8-10 civarında hile karıştırıldığı..." demiş başka konuya atlamış devam etmişsin. nolcak ya yüzde 8-10. zaten sahtekarlıklara alıştık tüm dünyada; bişi olmaz bundan da.
benim yazarım işini bilir. ortaokulda sınıf başkanlığı seçiminde olsa bunu duyan bile ortalığı ayağa kaldırır ama gel gelelim bir hukukçu olarak sen geçiştirip liberalizm lafları savuruyorsun.
5- türkiye'de alt ve alt orta sınıfın hangi reformu istediğini keşke ilerde bi zaman yazsan çizsen de biz de anlasak. reform mu istiyor yoksa ters reform mu? he ben de alt, alt orta sınıfım bil bakalım ne istiyorum.
sonuç olarak taha akyol bu yazıyı yazarken
ne içtiysen ben de istiyorum. liberal olcam diye
eşeğin amına su kaçırmaya gerek yok. aldığın şeyin etkisinden çıkınca daha düzgün yazılarını bekliyor okurların.