türkler nerede yaşıyorsa orası türkiyedir. mesela daha selçuklu filan yokken mısırda türk devletleri varken bizanslılar mısıra türkiye diyormuş. aynı şekilde hindistanın kuzeyine de. yani kısaca doğrudur, türkiye türklerindir
türkiye ne sadece türklerin ne de sadece başkalarınındır. türkiye, bu ülkeyi seven, ilerlemesi için çalışan ve türk, kürt, laz, çerkes, abhaz, çingene, yahudi, ermeni, rum, zenci, kızılderili* ayrımı yapmadan yaşayabilecek olan herkesindir. başka bi ırktan olup da türkiye'ye hizmet eden adam, türk olup bu vatana kötülük yapan şerefsizlerden bin kat daha iyidir.
kelime anlamı olarak doğru olan cümle. türkiye zaten "türk'e ait" anlamına gelir. bu durumda da "türkiyeli", "türk'e ait yerde yaşayan kişi" manasına gelir. bu yüzden kimi kürtler "türk'e ait olan"da değil de "kürdistan"da yaşamak istemektedirler. kardeşçe yaşama önerisi bir isim yüzünden reddedilmektedir.
bozkurt güvenç /türk kimliği isimli çalışmasında bu konuyu sorgulayıp yanıta ulaşmaya çalışmıştır diyebilir miyiz?
- dersek çok yanlış bir şey demiş olmayız.kitabın btünü olmasa bile belli yerlerde bu kavramdan,sözden,cümleden herneyse işte bahsetmektedir.
hürriyet gazetesinin logosunun yanında yazan söz. sen kalk logonun yanına bunu yaz, sonrada ertuğrul özkök'ü kendine genel yayın yönetmeni al.
(bkz: olmadı)
tapusunu göster! yoyoyahoo vazgeçtim, türklüğünü ispatla! hayır, ya da al senin olsun turşusunu kur! aaa mevsimi değil en iyisi sen öğün, çalış, güven ama ırkçılık yapma, diye kibarca tiye almamız gereken slogan.
ülkenin, kurucularına ait olduğunu betimleyen bir cümleye bile "nıhahahoho koşun ırkçı buldum" hevesiyle yaklaşan kantin solcularına gün doğuran cümledir.
türkiye türklerindir demek bu ülke kafasının arkasında bilmem ne kemiği bulunanlara aittir demek değildir. ben türküm demek ve bundan memnun olmak da ırkçılık değil olsa olsa vatanseverliktir. içinde her türk geçen cümleye bokta boncuk bulmuş gibi ahanda ırkçı diye saldırmak en iyi ihtimalle hümanizmin bokunun çıkartılmasıdır.
türkiye türklerindir. ingiltere ingilizlerindir. almanya almanlarındır ve diğerlerini bilmem ama türklerin kim olduğu anayasada açık ve nettir. bu cümleden bile gocunabilecek duruma gelmiş arkadaşlara tek önerim:
(bkz: bi siktirin gidin)
madem "yunanistan yunanlılarındır" cümlesi kadar totolojik bir slogan, ne diye oraya buraya (bkz: hürriyet gazetesi) yazma ihtiyacı duyuyoruz dedirtir.
belli ki anayasada yazmayan bir ideolojiye gönderme yapmaktadır. doğrusu yanlışı başka konu; ama "çok salaksınız, tabii ki öyle" deme cahilliğini gösterenlerin "hepimiz ermeniyiz" lafından gocunanlarla ilişkisi muhtemeldir.
anayasa birine türksün deme hakkını nereden buluru düşündürtmesi gereken ifadedir eğer bu ifade anayasa ile savunulacaksa. anayasa ne derse desin ben türk değilim ama bu topraklar da benim, kimsenin bana zaten siktirin gidin demeye hakkı olamaz diyen ve de gayet haklı olan insanlar olduğu için yanlış bir önermedir. ha eğer türkiye cumhuriyeti kurulurken kimse bütün türk olmayanları, ceplerine hakkını da koyup yaşayacak başka bir yer göstermediyse ve o çok sevdiğimiz lozan'da bu insanların haklarını korumayı kabul ettiysek o zaman türkiye sadece türklerin değil demiş olmuşuz zatan. kıvırmaya ne hacet.
ilk kez almanlar tarafından almanya almanlarındır şeklinde kullanılmış bir sözün türkiye'ye uyarlanmış halidir. dönem olarak ilk kez almanya'da alman dili ve edebiyatı araştırmalarının yani alman folklor çalışmalarının (grimm kardeşler'in grimm masallarını derlediği dönemleri kastediyorum) yapılmasına rastlar bu sözün kullanılışı. çalışmaların öncüsü von herder'dir. türkiye'ye adaptasyonu ise türkçülüğün teorik altyapısını hazırlama çalışmalarına ,yani türk folklor çalışmalarına, rastlar. düşüncenin adaptasyonunun bizdeki öncüsü ise tabii ki ziya gökalptir.
iyi peki türkiye türklerindir de kimdir bu türkler kendini kanının son damlasına kadar türk hissedenler mi yoksa sadece türk vatandaşı olan türkler mi? yanıtları duyar gibiyim...
çok doğru bir sözdür ancak eksiktir..
türkiye türklerin, lazların, çerkeslerin, kürtlerin, çingenelerin, ermenilerin, rumlarındır. yani üzerinde yaşayan halklarındır.
ayriyetten;
en büyük bölücülük milliyetçiliktir.
hep söyledik, bu vatan bizimdir, bu vatan için kanımızın her damlası feda, bu vatan bölünemez, bölmeye kalkanların da cezası verilir vs.vs.
çünkü biz gönül rahatlığı biliyorduk ki ile adı türkiye olan vatanımın türk fertleriydik. ülkemizin adında yer alan etnik kökendendik işte. kolaydı bizim için türkiye türklerindir demek. sanki zamanında orta asya'nın bilmem nerelerinden kalkıp gelen bizler değilmişiz gibi asırlar önce. ama bu gerçek değiştirmiyordu bu ülkenin bizim olduğu söylemini, bizim bu topraklara aidiyetimizi hiçbir şey değiştirmiyordu.
evet, türkiye türklerindi...ama acaba bu topraklarda, bu ülkede yaşayıp türk olmayanlar da varsa onlar hangi kefeye konacaktı?bu ülke bölünemez ise-ki elbette bölünemez-vatan toprağının bir kısmını da onlara tahsis edemezdik. ama onlar türk değildi. biz ne kadar kabul etmezsek etmeyelim. ayrılıkçı talepler, terör, şehit cenazeleri, bunlar sinirimizi zıplatırken bir gerçek gözümüzün önünden kaçıyordu: onlar türk değildi. onların ana dili türkçe değildi. birilerine zorla türk olduğu kabul ettirilemiyordu. birileri zoraki vatandaş olunca bu ülkede huzur kalmıyordu. ve aslında bu vatan hepimizindi. onlar bile kabul edemezken bu vatanın hepimizin olduğu gerçeğini, bizim gibi şehit cenazelerinden yüreği yanmış, terörden yıllarca gözünü açamamış bir halk hiç kabul edemezdi. ve türkiye türklerindir diyerek diğer etnik kökenleri dışlayıcı bir tutum izlemek, onlarla empati kurmaya yanaşmamak, belki de bir tür ayrılıkçılık yaratmanın kendisiydi.
bu vatanın türkü de kürdü de çerkezi de(ve diğer tüm etnik köken mensupları da) kabul etmelidir ki bu vatanın adı türkiye'dir ve herkes bu ülkenin adına, tarihine, değerlerine, diline, sınırlarına sahip çıkmalıdır kardeşçe, herkes birbirine saygı göstermelidir. türkiye hepimizin, bu hiç unutulmamalıdır...
zannedersem bugünlerde ya sev ya terk et ile beraber muhteşem ikiliyi oluşturacak cümledir. yakındır orada burada duyarız, bilumum boş kalmış duvarlarda falan görürüz artık.